Παιδί

Επιβράβευση παιδιών: 9 δωρεάν ή χαμηλού κόστους ιδέες επιβράβευσης

Τα συστήματα επιβράβευσης μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα επιβράβευσης θα λειτουργήσει γρήγορα. Πολλοί γονείς υποθέτουν ότι οι ανταμοιβές πρέπει να είναι ακριβά αντικείμενα. Αλλά οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να κοστίζουν ούτε ένα ευρώ! Υπάρχουν πολλοί δωρεάν και χαμηλού κόστους τρόποι επιβράβευσης των παιδιών. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά από τα προνόμια που το παιδί σας πιθανότατα απολαμβάνει ήδη.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας επενδύει στο να κερδίσει το κίνητρο που του προσφέρετε. Ενώ ένα παιδί μπορεί να παρακινηθεί με επιπλέον χρόνο στην τηλεόραση, ένα άλλο παιδί μπορεί να παρακινηθεί με μια βόλτα στο πάρκο. Προσφέρετε λοιπόν ανταμοιβές που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού σας.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιβραβεύσεις για τα παιδιά σας χωρίς κανένα κόστος;

Είτε θέλετε να παρακινήσετε το παιδί σας να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, είτε θέλετε να του μάθετε να σταματάει να χτυπάει, εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες για δωρεάν ή χαμηλού κόστους ανταμοιβές:

  1. Έπαινος

Δεν πρέπει να κρατάτε τον έπαινο για γιγαντιαία επιτεύγματα, γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις ενθάρρυνσης ως κίνητρο. Όταν το παιδί σας καταλάβει και γνωρίζει ότι δίνετε προσοχή στην προσπάθειά του, θα έχει κίνητρο να συνεχίσει την καλή δουλειά. Όταν δείτε λοιπόν το παιδί σας να είναι καλό επαινέστε το για τις προσπάθειές του.

  1. Απτές ανταμοιβές

Υπάρχουν φορές που ο έπαινος δεν είναι αρκετός και τα παιδιά χρειάζονται ένα επιπλέον κίνητρο. Ένα κουτί θησαυρού γεμάτο με αντικείμενα από το κατάστημα με παιχνίδια χαμηλού κόστους ( μέχρι 1 εύρω) μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να διατηρήσουν τα παιδιά στο δρόμο που επιθυμείτε. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μια ανταμοιβή στο τέλος της ημέρας, αν πέτυχε τους στόχους του.

Ή, σκεφτείτε να δανείσετε κάτι στο παιδί σας. Αν του αρέσει να φοράει το καπέλο σας ή να κάθετε στην καρέκλα του γραφείου σας, αφήστε το να το χρησιμοποιήσει αν το έχει κερδίσει.

  1. Αλλαγή της ώρας του ύπνου

Παρόλο που ορισμένοι γονείς διστάζουν να επιτρέψουν στα παιδιά να κοιμηθούν πιο αργά, το να επιτρέψετε στο παιδί σας να μείνει ξύπνιο 15 λεπτά παραπάνω δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα του ύπνου του. Και αυτή η αλλαγή στην ώρα του ύπνου μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά.

Τα μικρότερα παιδιά συχνά αισθάνονται σαν “μεγάλα παιδιά” και μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνητρο αν μπορούν να μείνουν ξύπνια όπως κάνουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Αν έχετε ένα παιδί που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, επιλέξτε ένα διαφορετικό κίνητρο ή προσφέρετέ το μόνο τις νύχτες που μπορούν να κοιμηθούν λίγο περισσότερο την επόμενη μέρα, όπως στις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα.

  1. Ειδικές δραστηριότητες

Επιλέξτε μια ειδική δραστηριότητα που θα αρέσει στο παιδί σας και χρησιμοποιήστε την ως ανταμοιβή. Το να παίζετε μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να πηγαίνετε στο πάρκο ή μια επιπλέον ιστορία πριν τον ύπνο είναι μερικές μόνο από τις ειδικές δραστηριότητες που μπορεί να θέλει να κερδίσει το παιδί σας. Αναζητήστε δωρεάν εκδηλώσεις που μπορεί να κάνει ο δήμος σας ,ο οποίος συχνά διοργανώνει δραστηριότητες για παιδιά .

  1. Περισσότερος χρόνος στις ηλεκτρονικές συσκευές

Αν και είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από το παιδί σας είναι περιορισμένη, μπορείτε να κάνετε τον χρόνο στις ψηφιακές συσκευές να αποτελεί ανταμοιβή. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ένα όριο στον χρόνο που μπορεί να κερδίσει το παιδί σας κάθε μέρα (π.χ. ένα όριο δύο ωρών).

Μπορείτε να προσφέρετε ανταμοιβές για τον χρόνο της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών σε κομμάτια των 15 λεπτών. Εάν το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες πριν από το σχολείο, μπορεί να κερδίσει 15 λεπτά χρόνου οθόνης. Αν έχει καλή μέρα στο σχολείο, μπορεί να κερδίσει 15 λεπτά επιπλέον.

  1. Χειροτεχνίες

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να γίνονται δημιουργικά και να λερώνονται, ειδικά όταν συμμετέχετε μαζί τους. Και συχνά, μπορείτε να σκεφτείτε μια χειροτεχνία που χρησιμοποιεί συνηθισμένα οικιακά αντικείμενα.

Οι χάρτινες σακούλες γίνονται εξαιρετικές μάσκες. Τα χάρτινα πιατάκια και η κόλλα μπορούν να οδηγήσουν σε ατελείωτες δημιουργίες. Κατασκευάστε ένα κουκλόσπιτο, φτιάξτε κοσμήματα ή δώστε τους τις δακτυλομπογιές ως επιβράβευση για μια καλή συμπεριφορά.

  1. Κουπόνια

Τα παιδιά λατρεύουν να κερδίζουν κουπόνια που λένε πράγματα όπως “γλιτώνεις από το να πρέπει να κάνεις μια δουλεία” ή “επιλέγεις το αγαπημένο σου γεύμα για δείπνο“. Επιτρέψτε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει τα κουπόνια του όποτε θέλει (σε λογικά πλαίσια). Έτσι μαζί με το παιδί σας φτιάξτε σε χαρτόνια τα κουπόνια που μπορεί να κερδίζει όταν θα είναι σωστό με τις υποχρεώσεις του και θα τηρεί τους κανόνες που έχετε θέσει μέσα στην οικογένεια.

  1. Κοινωνικές δραστηριότητες

Επιτρέψτε στα παιδιά να κερδίσουν επιπλέον κοινωνικές ευκαιρίες, όπως το να καλέσουν έναν φίλο ή να κοιμηθούν στο σπίτι ενός φίλου του. Άλλες δωρεάν ανταμοιβές μπορούν να περιλαμβάνουν την πρόσκληση ενός φίλου στο πάρκο ή τη συμμετοχή σε μια δραστηριότητα.

  1. Τρόφιμα

Αν και δεν είναι καλή ιδέα να προσφέρετε fast food ως κίνητρο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να ενσωματώσετε το φαγητό σε ένα σύστημα ανταμοιβής. Για παράδειγμα, επιτρέψτε στο παιδί σας να επιλέξει τι θα φάει για δείπνο ή κερδίστε ένα πικνίκ σε εσωτερικό χώρο. Το να ψήσετε μαζί μια ιδιαίτερη λιχουδιά μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο.

Τέλος, ρωτήστε το παιδί σας τι είδους ανταμοιβές θα ήθελε να κερδίσει. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι απλά πράγματα, όπως ο ύπνος σε μια σπιτάκι από μαξιλάρια ή η επίσκεψη σε ένα πάρκο, λειτουργούν ως κίνητρο για τη συμπεριφορά τους.

Μόλις ολοκληρώσετε τη λίστα σας, προσδιορίστε τι πρέπει να κάνει το παιδί σας για να κερδίσει την πρώτη του ανταμοιβή. Να είστε συγκεκριμένοι και να κάνετε σχετικά απλή την επιτυχία της πρώτης τους ανταμοιβής. Η επιτυχία θα τροφοδοτήσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν την καλή δουλειά.