Μολυσματικές ασθένειες

Εποχιακή γρίπη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για φέτος

Σύμφωνα με το CDC, η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται σταθερά κατά τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο και διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του CDC μόνο για τον Νοέμβριο, αναφέρουν ότι υπήρξαν 1,7 – 2,5 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, έως και 29.000 νοσηλείες και 910 – 2.400 θάνατοι, ανάμεσα τους και ένα βρέφος. Όπως τονίζει η Rebecca Sunenshine, γιατρός και διευθύντρια στο Maricopa County Public Health, η περίπτωση του βρέφους μας υπενθυμίζει ότι παρόλο που η γρίπη είναι κοινή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμα και θάνατο.

Για φέτος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το στέλεχος Β της γρίπης επικράτησε στην αρχή της σεζόν, παρόλο που συνήθως επικρατεί το στέλεχος Α. Σημειώνεται ότι το στέλεχος Β έχει μειωθεί ανάμεσα στα παιδιά και τους νεαρούς έως 24 ετών, ενώ το στέλεχος Α είναι πιο κοινό ανάμεσα στα άτομα 65 ετών και άνω.

Νέα Υόρκη

Ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη στο κράτος και παροτρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Το κράτος ανέφερε 691 νοσηλείες και δύο θανάτους παιδιών που σχετίζονται με τη γρίπη. Οι νοσηλευτές μάλιστα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να φορούν μάσκες όταν πλησιάζουν τους ασθενείς.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα μαζί με επικίνδυνες επιπλοκές, ακόμα και σε νεαρά, υγιή άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά, από το 2010, η γρίπη οδηγεί στο θάνατο 12.000 – 79.000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και επηρεάζει περίπου 9.3 – 49 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πότε αρχίζει και τελειώνει η εποχιακή γρίπη;

Παρόλο που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αρρωστήσει με γρίπη οποιαδήποτε στιγμή, η εποχιακή γρίπη ξεκινάει τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αλλά συνήθως στις ΗΠΑ κορυφώνεται το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Schaffner.

Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι άνθρωποι άνω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιάζονται όσο πιο νωρίς γίνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Σεπτέμβριος είναι μια καλή περίοδος, ωστόσο, μπορείτε να εμβολιαστείτε και τον Οκτώβριο ή και πιο μετά.

Πόσο αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το φετινό εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλά στελέχη των δύο τύπων του ιού της γρίπης – Α και Β – που μολύνουν τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες λοιπόν,  προκειμένου να έχουν έτοιμα τα εμβόλια εγκαίρως,  πρέπει να αποφασίσουν μήνες πριν, ποια στελέχη θα συμπεριληφθούν στο εμβόλιο, αλλά επειδή τα στελέχη ενδέχεται να αλλάξουν, το εμβόλιο δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικό.

Η Scott Epperson ο οποίος εργάζεται στο CDC, δήλωσε ότι το φετινό εμβόλιο μοιάζει να είναι αποτελεσματικό και να προσφέρει προστασία έναντι των στελεχών H1N1 και H3N2 που κυκλοφορούν. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο φαίνεται να είναι καλά προσαρμοσμένο στα δύο στελέχη Β που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και όταν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ο τρόπος με τον οποίο παράγεται μπορεί να περιορίσει το πόσο καλά λειτουργεί. Παράλληλα, όπως εξηγεί, τα περισσότερα μικρόβια της γρίπης αναπτύσσονται σε αυγά, τα οποία μπορεί να αλλάξουν τους ιούς και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πού μπορείτε να εμβολιαστείτε;

 • Ιατρεία
 • Κλινικές
 • Τμήματα υγείας
 • Κέντρα υγείας πανεπιστημίων
 • Φαρμακεία

Το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού είναι αποτελεσματικό;

Το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού FluMist, συνιστάται από το CDC, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Πλέον ο κατασκευαστής το έχει βελτιώσει και ως εκ τούτου το CDC και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρουν ότι οι γονείς μπορούν να το επιλέξουν για τα παιδιά τους, καθώς φέτος είναι πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ειδικότερα, το ρινικό σπρέι, παλαιότερα δεν λειτουργούσε τόσο αποτελεσματικά κατά των ιών H1N1, όσο λειτουργούσε ενάντια σε ορισμένους ιούς Β και τον ιό H3N2, ωστόσο, ο κατασκευαστής έχει παράξει ένα νέο ρινικό εμβόλιο H1N1, το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα φέτος. Σημειώνεται όμως ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι το ρινικό εμβόλιο είναι διαθέσιμο για παιδιά άνω των 2 ετών.

Πώς αποφασίζουν οι εμπειρογνώμονες για το τι θα βάλουν στο εμβόλιο κάθε χρόνο;

Κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, οι ειδικοί μελετούν δείγματα των κυκλοφορούντων ιών, για να διαπιστώσουν πόσο καλά προστατεύει το εμβόλιο από τους ιούς αυτούς. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, αποφασίζουν το ποια στελέχη θα συμπεριλάβουν στο εμβόλιο της επομένης εποχικής γρίπης. Φέτος, τα περισσότερα εμβόλια θα προστατεύουν από δύο στελέχη Α – H1N1 και H3N2 – και δύο στελέχη Β. Όλα τα εμβόλια φέτος θα είναι τετραδύναμα, που σημαίνει ότι θα προστατεύσουν από τέσσερα στελέχη γρίπης.

Όπως και όλα τα άλλα εμβόλια, έτσι και το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από 30% έως 60% στον γενικό πληθυσμό, υπογραμμίζει το CDC, εξηγώντας ότι γενικά, τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα κατά των ιών της γρίπης Β και του ιού H1N1 της γρίπης Α, από ότι κατά του ιού H3N2 της γρίπης Α.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο να ασθενήσουν σοβαρά από γρίπη;

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη γρίπη ή σε επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα κλπ.

 • Παιδιά: Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, ενώ σε ηλικία κάτω των 6 μηνών είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές, ωστόσο σε αυτή την ηλικία είναι πολύ μικρά για εμβολιασμό. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να βεβαιώνονται ότι όσοι έρχονται σε επαφή με τα βρέφη τους είναι εμβολιασμένοι.
 • Ηλικιωμένοι: Άτομα άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους νεότερους, εξαιτίας του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος.
 • Έγκυες γυναίκες: Οι έγκυες γυναίκες, καθώς και όσες έχουν γεννήσει τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, είναι πιο επιρρεπείς στη γρίπη.
 • Ευάλωτες ομάδες: Όποιος πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση, όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία, καρκίνο ή HIV είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει επιπλοκές.

Υπάρχει κάποιος τύπος εμβολίου που είναι καλύτερος από κάποιον άλλο;

Παρόλο που το τετραδύναμο εμβόλιο προστατεύει από τα δύο στελέχη Α και τα δύο στελέχη Β, το CDC αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία προτίμηση στα συνιστώμενα και εγκεκριμένα εμβόλια. Ωστόσο, για κάθε ηλικιακή ομάδα εγκρίνονται διαφορετικά εμβόλια. Για την φετινή χρονιά τα περισσότερα εμβόλια είναι τετραδύναμα. Σε κάθε περίπτωση, το κοινό καλείται να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Ποια εμβόλια εγκρίθηκαν για την χρονιά 2019-2020;

 • Εμβόλια με βοηθητικό πρόσθετο: Στα εν λόγω εμβόλια προστέθηκαν συστατικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί πιο εύκολα και συστήνονται για άτομα άνω των 65 ετών.
 • Εμβόλια με ιό: Υπάρχουν εμβόλια που περιέχουν τον ιό, ο οποίος καλλιεργείται σε κυτταροκαλλιέργεια, αλλά δεν περιέχουν αυγά. Τα εν λόγω εμβόλια είναι κατάλληλα για άτομα με αλλεργίες.
 • Εμβόλια νέας τεχνολογίας: Δεν απαιτούν τη χρήση του ιού της γρίπης.
 • Εμβόλια ρινικού ψεκασμού με ζωντανό ιό: Δεν είναι κατάλληλα για έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ θα χρειαστούν δύο δόσεις εμβολίου μέσα σε 4 εβδομάδες.

Ποιοι δεν πρέπει να εμβολιάζονται;

 • Άτομα που απέκτησαν σύνδρομο Guillain-Barre, εντός 6 εβδομάδων από την στιγμή που εμβολιάστηκαν την προηγούμενη φορά.
 • Άτομα με σοβαρή αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.
 • Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά όχι με το ρινικό σπρέι.

Υπάρχει πιθανότητα αποβολής για μια έγκυο που εμβολιάζεται;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine τον Σεπτέμβριο του 2017, έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εγκύων που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης Α (H1N1) και της αποβολής, ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία αυτής της επίδρασης. Ο Schaffner, όμως, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει άλλη έρευνα με τα ίδια αποτελέσματα ώστε αυτό το αποτέλεσμα να μπορεί να υποστηριχθεί. Μάλιστα, τονίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται μειώνουν τις πιθανότητες να προσβληθεί από γρίπη το μωρό τους, τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του κατά τους οποίους δεν μπορεί να εμβολιαστεί το ίδιο.

Πότε αρχίζει να δρα το εμβόλιο μετά τη λήψη του;

Σύμφωνα με τον Schaffner, το εμβόλιο χρειάζεται 10 μέρες έως και δύο εβδομάδες για να φτάσει στην κορυφαία του απόδοση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι αρρωσταίνετε με γρίπη;

Μείνετε στο σπίτι, ξεκουραστείτε και αποφύγετε την επαφή με άλλους για να αποφύγετε τη διάδοση της γρίπης.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της γρίπης;

Τα προειδοποιητικά σημάδια στα παιδιά:

 • Γρήγορη αναπνοή
 • Μελάνιασμα δέρματος
 • Πυρετός
 • Εξάνθημα

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν με πυρετό και επιδείνωση του βήχα.

Στους ενήλικες, περιλαμβάνουν:

 • Αναπνευστικό πρόβλημα
 • Πόνος ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά
 • Ζάλη ή σύγχυση
 • Σοβαρός ή επίμονος έμετος

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν με πυρετό και επιδείνωση του βήχα.

Ποια είναι η θεραπεία της γρίπης;

Το FDA το 2018, ενέκρινε την πρώτη νέα θεραπεία κατά της γρίπης μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Η θεραπεία αυτή ονομάζεται baloxavir marboxil (Xofluza), η οποία ενώνει τα άλλα τρία αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη. Την οσελταμιβίρη (Tamiflu), την περαμιβίρη (Rapivab) και την ζαναμιβίρη (Relenza).

Σύμφωνα με το CDC τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα και το χρόνο της ασθένειας κατά 1 ή 2 ημέρες. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, σιρόπια, εισπνεόμενα σπρέι και διάλυμα IV.

Παρενέργειες: Το Tamiflu μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, πονοκεφάλους και ψυχολογικές επιπτώσεις.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Flu Season: What to Know This Year https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-season-what-to-know-this-year

Maricopa County Confirms Pediatric Flu Death https://www.maricopa.gov/CivicAlerts.aspx?AID=905

First flu-associated deaths reported in Missouri https://health.mo.gov/news/newsitem/uuid/cdfa6be8-5ff8-46e0-8b17-43dd4f19ed4d/first-flu-associated-deaths-reported-in-missouri

Weekly U.S. Influenza Surveillance Report https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm

Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2019-2020 Season https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2019-2020.htm

NIH awards up to $130M to develop universal flu vaccine https://news.uga.edu/nih-awards-130-million-flu-vaccine-development/

Live Attenuated Influenza Vaccine [LAIV] (The Nasal Spray Flu Vaccine) https://www.cdc.gov/flu/prevent/nasalspray.htm