Ψυχική υγεία

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Κάθε χειμώνα, πολλοί άνθρωποι βιώνουν συναισθηματικές αλλαγές και τους ακούμε συχνά να αναφέρουν ότι η διάθεση τους χάλασε, γιατί ο καιρός είναι μουντός συννεφιασμένος και βροχερός. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι διακυμάνσεις της διάθεσης, αλλά σε πιο ακραίες μορφές που φτάνουν σε καταθλιπτικές καταστάσεις, χαρακτηρίζονται ως εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως κάθε μεταβολή της διάθεσης ενός ανθρώπου οφείλεται στην εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Η Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ένας τύπος κατάθλιψης που συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους κατά τους χειμερινούς μήνες και κατά συνέπεια μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην φυσική μείωση του ηλιακού φωτός που ξεκινά τον φθινόπωρο και συνεχίζεται μέχρι την άνοιξη. Όλους αυτούς τους μήνες ουσιαστικά, το σώμα στερείται του ηλιακού φωτός.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω εποχική συναισθηματική διαταραχή;

Για να αντιληφθείτε ή μάλλον για να βοηθήσετε το γιατρό σας να αντιληφθεί αν πάσχετε από εποχική συναισθηματική διαταραχή, πρέπει να παρακολουθείτε ανελλιπώς τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων σας κατά τους χειμερινούς μήνες και αν είναι δυνατόν να τις καταγράφετε κιόλας, ώστε ο γιατρός να βοηθηθεί για να κάνει σωστή διάγνωση.

Για να διαγνωστεί, ωστόσο κάποιος και επίσημα με εποχική συναισθηματική διαταραχή, θα πρέπει να παρουσιάζει έντονα επεισόδια κατάθλιψης, κυρίως κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, τουλάχιστον για δυο συνεχόμενα χρόνια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής;

Κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, οι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Απελπισία
  • Νιώθουν ότι δεν αξίζουν τίποτα
  • Προβλήματα ύπνου
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Αλλαγές στο σωματικό βάρος
  • Νιώθουν έντονη ανησυχία και αγωνία
  • Δεν βρίσκουν τίποτα ενδιαφέρον

Πώς θεραπεύεται η εποχική συναισθηματική διαταραχή;

Εάν διαγνωστείτε με εποχική συναισθηματική διαταραχή, ο γιατρός σας θα σας προτείνει μια ή ένα συνδυασμό των ακόλουθων θεραπειών:

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας χρησιμοποιείται ένα ειδικό κουτί, το οποίο προσομοιώνει και εκπέμπει στο σώμα το φυσικό φως που στερείται τους χειμερινούς μήνες. Τέτοια κουτιά μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που η έκθεση που προσφέρει να φτάνει τα 10.000 lux, το οποίο θα χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και ιδανικά κατά τις πρωινές ώρες. Επίσης, είναι καλό να μην κοιτάτε απευθείας στο φως, διότι μπορεί να σας προκληθούν πονοκέφαλοι. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη θεραπεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Health and Medical Information’s https://www.health.harvard.edu/

Is my winter mood change due to seasonal affective disorder? https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/is-my-winter-mood-change-due-to-seasonal-affective-disorder