Σεξουαλική Υγεία

Επώδυνο σεξ: Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που το προκαλούν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ μπορεί να είναι επώδυνο μόνο για τις γυναίκες την πρώτη κυρίως φορά που προχωρούν στη σεξουαλική πράξη. Όπως θα δούμε όμως πιο κάτω, αυτό δεν ισχύει. Το σεξ μπορεί να είναι επώδυνο, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες, σε πολλές χρονικές στιγμές, για πολλές διαφορετικές αιτίες.

Κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή μιας γυναίκας προκαλείται πάντα αιμορραγία και πόνος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή νιώθουν σε έναν βαθμό πόνο, γιατί ο υμένας στην είσοδο του κόλπου τους τεντώνεται και σκίζεται. Ωστόσο, δεν αιμορραγούν όλες.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ο υμένας, ένα λεπτό κομμάτι δέρματος που καλύπτει εν μέρει την είσοδο του κόλπου τεντώνεται και σκίζεται, οπότε ο πόνος είναι λογικός, αλλά η αιμορραγία δεν είναι δεδομένη, διότι ο υμένας μπορεί να έχει ήδη τεντωθεί από προηγουμένως και να σκιστεί πολύ εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό το τέντωμα μπορεί να έχει προκληθεί από:

 • Δραστηριότητες, όπως ιππασία και άλλα αθλήματα
 • Χρήση ταμπόν
 • Αυνανισμό

Πέραν όμως από την πρώτη σεξουαλική επαφή, το σεξ μπορεί αν είναι επώδυνο γενικότερα, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και πιο κάτω θα δούμε τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό.

Τι μπορεί αν οδηγήσει σε επώδυνο σεξ;

Ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ (δυσπαρευνία) μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, όπως:

 • Ασθένεια
 • Μόλυνση
 • Σωματικό πρόβλημα
 • Ψυχολογικό πρόβλημα

Τονίζεται ότι αν νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, δεν πρεπει να το αγνοήσετε. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας γιατί το σώμα σας ενδεχομένως να θέλει να σας πει κάτι σημαντικό για την υγεία σας.

Α. Επώδυνο σεξ για γυναίκες

Οι γυναίκες ενδέχεται να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, είτε στον κόλπο, είτε βαθύτερα στη λεκάνη τους.

Ο πόνος στον κόλπο μπορεί να προκληθεί από:

Ο πόνος στη λεκάνη προκαλείται από καταστάσεις όπως:

Β. Επώδυνο σεξ για άνδρες

Ορισμένες αιτίες επώδυνου σεξ στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις που προκαλούν πόνο και κνησμό και ορισμένα ΣΜΝ, όπως ο έρπης
 • Σφιχτή ακροποσθία, η οποία μπορεί να κάνει την διείσδυση επώδυνη, καθώς η ακροποσθία ωθείται προς τα πίσω
 • Φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)
 • Πόνος στους όρχεις και πρήξιμο, που μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από τη σεξουαλική διέγερση, αλλά όχι από την εκσπερμάτωση. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι κάποια λοίμωξης, όπως τα χλαμύδια

Τι πρέπει να κάνετε αν το σεξ για εσάς είναι επώδυνο;

Αν το σεξ για εσάς είναι επώδυνο, τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία σεξουαλικής υγείας σε μια κλινική σεξουαλικής υγείας, ο οποίος θα προσπαθήσει να βρει την αιτία του προβλήματος και να την αντιμετωπίσει με την ανάλογη θεραπεία, ώστε ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ να εξαφανιστεί.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved