Υγεία των δοντιών

Εσείς βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας;

Όλοι οι άνθρωποι, από μικρή ηλικία, μαθαίνουν πως το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια πολύ σημαντική συνήθεια για την υγεία των δοντιών. Συγκεκριμένα, σκοπός του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών (τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα) είναι η αφαίρεση της οδοντικής πλάκας, ή αλλιώς της μεμβράνης με βακτήρια που καλύπτει το πάνω μέρος των δοντιών. Η δημιουργία της πλάκας αναστέλλεται από το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες οδοντικής υγιεινής.

Κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει μια τροφή ή ένα ποτό, υπολείμματα αυτού παραμένουν στα σημεία αναμέσα στα δόντια και τα ούλα. Ο συνδυασμός των υπολειμμάτων αυτών και των βακτηρίων, που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, οδηγεί στο σχηματισμό μια κολλώδους μεμβράνης, που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Εάν η οδοντική πλάκα δεν αφαιρεθεί έγκαιρα, σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα στα δόντια, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα των δοντιών. Με την πάροδο του χρόνου, η πέτρα στα δόντια προκαλεί φθορές στα δόντια (κοιλότητες, διάσπαση σμάλτου) και στα ούλα (ασθένεια των ούλων).

Επομένως, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτροπή του σχηματισμού πλάκας στα δόντια και εμφάνισης περαιτέρω οδοντικών προβλημάτων, που οφείλονται σε αυτή.

Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το βούρτσισμα;

Ο χρόνος που διαρκεί το βούρτσισμα των δοντιών έχει μεγάλη σημασία, όσον αφορά το πόσο καλά αφαιρείται η πλάκα από τα δόντια. Πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους για ελάχιστα δευτερόλεπτα, πιστεύοντας πως αυτό είναι αρκετό. Ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να καθαρίσει σωστά κάθε επιφάνεια των δοντιών του και να διώξει την πλάκα που είναι συσσωρευμένη σε αυτή, χρειάζονται τουλάχιστον 2 λεπτά βουρτσίσματος, δύο φορές την ημέρα.

Η χρήση ενός χρονομέτρου ή μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, που διαθέτει ενσωματωμένο χρονόμετρο, μπορεί να βοηθήσει στον υπολογισμό των 2 λεπτών που απαιτούνται για το σωστό καθαρισμό των δοντιών.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα των δοντιών;

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι πιθανώς αρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά εάν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα για καλύτερο καθαρισμό των δοντιών. Στην περίπτωση που έχει κολλήσει φαγητό στα δόντια ή έχουν καταναλωθεί ζαχαρούχα ή κολλώδη τρόφιμα και ποτά, συνιστάται συχνότερο βούρτσισμα των δοντιών για την αφαίρεση των υπολειμμάτων αυτών από τα δόντια.

Ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει επίσης το πιο συχνό βούρτσισμα των δοντιών, μετά από κάθε γεύμα, εάν κάποιο άτομο έχει:

Πώς μπορεί κάποιος να φροντίσει σωστά τα δόντια του;

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών για 2 λεπτά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, είναι η κυριότερη συνήθεια για τη διασφάλιση της καλής υγείας των δοντιών, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει κάποιος να κάνει. Μερικές ακόμη συμβουλές για τη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής είναι οι εξής:

  1. Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο

Ακόμη και με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας μπορεί να επηρεάσουν το σμάλτο των δοντιών και να εμφανιστούν κοιλότητες στα δόντια. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της οδοντικής πλάκας, συνιστάται η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο.

Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που ενισχύει φυσικά το σμάλτο των δοντιών και συμβάλει στην ενδυνάμωση του δοντιού, που μπορεί να έχει αποδυναμωθεί από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας. Επομένως, η χρήση μιας οδοντόκρεμας με φθόριο μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για την υγεία των δοντιών.

Για να διαπιστώσει κάποιος εάν μια οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο, αρκεί να ελέγξει την ετικέτα με τα συστατικά που αυτή περιέχει. Ένας ενήλικας μπορεί να χρησιμοποιήσει οδοντόκρεμα που έχει τουλάχιστον 1.350 ppm φθορίου, ενώ τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες που έχουν από 1.350-1.500 ppm φθορίου. Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 3 ετών, συνιστάται η χρήση ειδικής παιδικής οδοντόκρεμας.

  1. Χρήση κατάλληλης οδοντόβουρτσας

Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλές επιλογές οδοντόβουρτσων, από χειροκίνητες έως και ηλεκτρικές, με αποτέλεσμα μερικές φορές οι άνθρωποι να δυσκολεύονται για την επιλογή της κατάλληλης για αυτούς. Για τους περισσότερους ενήλικες, μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στα ούλα.

Αρκετοί άνθρωποι προτιμούν τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, καθώς θεωρούν πως βοηθάει στο καλύτερο καθάρισμα των δοντιών.  Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το είδος της οδοντόβουρτσας δεν έχει τόση μεγάλη σημασία όσο η τεχνική του βουρτσίσματος που χρησιμοποιείται, για τον καλό καθαρισμό των δοντιών.

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν οι τρίχες της απλώνονται, καθώς τότε δεν γίνεται πλέον καλό βούρτσισμα των δοντιών.

  1. Χρήση σωστής τεχνικής βουρτσίσματος

Η τεχνική του βουρτσίσματος είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκειά του. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι οι εξής:

  • Απαλές κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα σε κάθε επιφάνεια των δοντιών, ειδικά στο σημείο που ενώνονται με τα ούλα. Η αυξημένη πίεση κατά το βούρτσισμα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκληθούν φθορές στο σμάλτο των δοντιών και στα ούλα.
  • Βούρτσισμα της γλώσσας, καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλά βακτήρια που μπορεί να σχηματίσουν οδοντική πλάκα.
  • Μοίρασμα του χρόνου βουρτσίσματος στα τέσσερα διαφορετικά τμήματα των δοντιών: πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά. Αφιέρωση 30 δευτερόλεπτων στο καθένα.
  • Καλό ξέπλυμα του στόματος για απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και οδοντόκρεμας.
  1. Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος

Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά στον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών σε σημεία που αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια οδοντόβουρτσα. Συγκεκριμένα, το οδοντικό νήμα είναι ένας καλός τρόπος απομάκρυνσης υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα από τα δόντια, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό πλάκας.

  1. Χρήση στοματικού διαλύματος

Η χρήση στοματικού διαλύματος δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών. Μερικά από τα οφέλη που μπορεί να έχει η χρήση στοματικού διαλύματος είναι τα εξής:

Το στοματικό διάλυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ενώ εάν αυτό περιέχει φθόριο, για 30 λεπτά μετά τη χρήση του δεν πρέπει να καταναλώνεται φαγητό ή ποτό.

Παρόλο που το στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής δεν πρέπει να αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για βαθύ καθαρισμό των δοντιών πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες ή το ελάχιστο μια φορά το χρόνο. Εάν όμως παρατηρηθούν φθορές στα δόντια, μεταξύ των επισκέψεων, τότε συνιστάται η έγκαιρη επικοινωνία με τον οδοντίατρο.