Φυσικές θεραπείες

Εσπεριδίνη: Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Ποια η συνιστώμενη δόση;

Η εσπεριδίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές, ένας τύπος φυτικής χρωστικής, με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που υπάρχει κυρίως στα εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και τα μανταρίνια περιέχουν όλα εσπεριδίνη, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη και σε μορφή συμπληρώματος. (Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Πιείτε χυμό εσπεριδοειδών)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εσπεριδίνη παρέχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων στην ανθρώπινη υγεία, που κυμαίνονται από τη θεραπεία του καρκίνου έως την ανακούφιση των εξάψεων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν υποστηρίζονται όλα τα οφέλη της από επιστημονική έρευνα. (10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να εντάξεις στη διατροφή σου!)

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η εσπεριδίνη;

Η εσπεριδίνη θεωρείται ότι παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία. Διαφημίζεται ως φυσική θεραπεία για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες,  αιμορροΐδες, υψηλή αρτηριακή πίεση, εξάψεις, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, συμπτώματα που σχετίζονται με αλλαγές στην εμμηνόπαυση,  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και κιρσούς.

Επιπρόσθετα, λέγεται ότι η εσπεριδίνη μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσει την φλεγμονή και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

1. Υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που διερευνούν την επίδρασή της στους δείκτες της καρδιαγγειακής νόσου, δίνοντας μικτά αποτελέσματα. (Ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού καταπολεμά την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες)

Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διερεύνησε την επίδραση που είχε η χρήση συμπληρωμάτων εσπεριδίνης, για έξι εβδομάδες, στα αιμοφόρα αγγεία υπέρβαρων ανδρών και γυναικών. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στη διαστολή της ενδοθηλιακής λειτουργίας των ατόμων που έλαβαν εσπεριδίνη, το εν λόγω υποσύνολο ατόμων σημείωσε περεταίρω βελτίωση στην ενδοθηλιακή του λειτουργία μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που ήταν πλούσιο σε λιπαρά, συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε υπέρβαρους άνδρες και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2011, η κατανάλωση εσπεριδίνης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Μετά από τέσσερις εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού ή ενός ροφήματος εσπεριδίνης, οι συμμετέχοντες είδαν την διαστολική αρτηριακή τους πίεση να είναι σημαντικά χαμηλότερη και την ενδοθηλιακή τους λειτουργία να βελτιώνεται εξίσου σημαντικά. (3 λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης)

Τέλος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition το 2015, στην οποία συμμετείχαν άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, η λήψη εσπεριδίνης για τέσσερις εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών καρδιαγγειακής νόσου.

2. Γνωστική υγεία

Η κατανάλωση 100% χυμού πορτοκαλιού, ο οποίος είναι φυσικά πλούσιος σε βιοφλαβονοειδή, μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2015. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά καλύτερη μετά από οκτώ εβδομάδες κατανάλωσης καθαρού χυμού πορτοκαλιού, συγκριτικά με την κατανάλωση ενός ροφήματος χαμηλής περιεκτικότητας σε βιοφλαβονοειδή με γεύση πορτοκάλι. (Γνωστική λειτουργία: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών)

3. Αιμορροΐδες

Σε μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο Techniques in Coloproctology, διαπιστώθηκε ότι η χρήση ενός συμπληρώματος που περιέχει συνδυασμό βιοφλαβονοειδών (εσπεριδίνη, διοσμίνη και τροξερουτίνη) βοήθησε στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Στη μελέτη συμμετείχαν 134 άτομα με αιμορροΐδες, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία είτε με τη χρήση του πιο πάνω συμπληρώματος, είτε με τη χρήση ενός εικονικού φαρμάκου, για 12 ημέρες. (Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης αιμορροΐδων)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι, συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, τα άτομα που χρησιμοποίησαν το συμπλήρωμα, είδαν τον πόνο και την αιμορραγία τους να μειώνεται σημαντικά. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό ανέφερε ότι το οίδημα και η θρόμβωσή τους, σημείωσε σημαντική μείωση μετά τη χρήση του συμπληρώματος. (Πώς να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες)

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η εσπεριδίνη;

Η εσπεριδίνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κοιλιακό πόνο, διάρροια, δερματίτιδα εξ΄ επαφής και ναυτία.

Επιπρόσθετα, τα συμπληρώματα εσπεριδίνης ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και οι αναστολείς δίαυλων ασβεστίου. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η σύμφωνη γνώμη του γιατρού πριν τη λήψη τους.

Ποια είναι η συνιστώμενη δόση εσπεριδίνης;

Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την συνιστώμενη δόση εσπεριδίνης, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα διάφορες δόσεις στις κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως 50-150 mg, για 4-12 εβδομάδες. Ωστόσο, η ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης της εσπεριδίνης δεν έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς.

Σε γενικές γραμμές, η κατάλληλη δόση για το κάθε άτομο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιατρικό του ιστορικό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Hesperidin? https://www.verywellhealth.com/what-you-need-to-know-about-hesperidin-89462

Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13065-015-0145-9

Clinical and capillaroscopic evaluation in the treatment of chronic venous insufficiency with Ruscus aculeatus, hesperidin methylchalcone and ascorbic acid in venous insufficiency treatment of ambulatory patients https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18091707/

Flavonoids mixture (diosmin, troxerutin, hesperidin) in the treatment of acute hemorrhoidal disease: a prospective, randomized, triple-blind, controlled trial https://link.springer.com/article/10.1007/s10151-015-1302-9

Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults https://academic.oup.com/ajcn/article/101/3/506/4569404?login=false

Hesperidin Supplementation Modulates Inflammatory Responses Following Myocardial Infarction https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2014.891269

Hesperidin contributes to the vascular protective effects of orange juice: a randomized crossover study in healthy volunteers https://academic.oup.com/ajcn/article/93/1/73/4597707

Randomized clinical trial on the efficacy of hesperidin 2S on validated cardiovascular biomarkers in healthy overweight individuals https://academic.oup.com/ajcn/article/104/6/1523/4564674?login=false

Modulating Oxidative Stress in Drug-Induced Injury and Metabolic Disorders: The Role of Natural and Synthetic Antioxidants https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/5484138/