Πρόληψη και θεραπεία

Ετικέτες φαρμάκων: Πώς θα τις διαβάσετε σωστά;

Στις ετικέτες των φαρμάκων υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να διαβάσετε και να κατανοήσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Ο τρόπος ωστόσο, με τον οποίο γράφονται αυτές οι πληροφορίες είναι συνήθως δυσκατανόητος.  Δείτε πιο κάτω, λοιπόν, το πώς μπορείτε να κατανοήσετε τις ετικέτες των φαρμάκων, για να αποφύγετε επικίνδυνα λάθη.

Πώς θα διαβάσετε σωστά τις ετικέτες των φαρμάκων;

1. Ενεργό συστατικό και σκοπός

Το ενεργό συστατικό ενός φαρμάκου, είναι το συστατικό που θεραπεύει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που προκαλείται από κάποια ασθένεια, όπως ο πόνος ή το φτέρνισμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε άλλα φάρμακα με το ίδιο ενεργό συστατικό και αν παίρνετε ενημερώστε τον γιατρό σας. Επιπρόσθετα, σε αυτή την ενότητα θα βρείτε κάποια αναφορά για την συνιστώμενη δοσολογία του φαρμάκου, η οποία ωστόσο αναλύεται στην ενότητα «κατευθύνσεις».

2. Χρήσεις

Στην ενότητα «χρήσεις» θα βρείτε τα συμπτώματα και τις ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως για παράδειγμα οι πονοκέφαλοι, ο πονόδοντος, ο πόνος στις αρθρώσεις κ.ο.κ

3. Κατευθύνσεις

Η ενότητα κατευθύνσεις, σας ενημερώνει για την δοσολογία του φαρμάκου. Δηλαδή για την ποσότητα που επιτρέπεται να λάβετε και για το πόσο συχνά μπορείτε να το παίρνετε. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται να παίρνετε καθημερινά δύο δισκία κάθε 6 ώρες. Μην πάρετε περισσότερα από όσα αναφέρει η ετικέτα και προσέξτε τις αναφορές και τις διαφοροποιήσεις της δοσολογίας ανά ηλικία.

4. Προειδοποιήσεις

Το μεγαλύτερο μέρος μιας ετικέτας καλύπτεται από την ενότητα «προειδοποιήσεις», η οποία είναι και η πιο σημαντική, διότι παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια του φαρμάκου. Η συγκεκριμένη ενότητα χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες και πληροφορεί για:

  • Το ποιος δεν πρέπει να πάρει το φάρμακο
  • Πότε πρέπει να σταματήσει η χρήση του
  • Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας
  • Ποιες παρενέργειες ενδέχεται να προκαλέσει

6. Άλλες πληροφορίες

Η ενότητα “άλλες πληροφορίες” σε μια φαρμακευτική ετικέτα, πληροφορεί για ένα εύρος θερμοκρασιών στις οποίες μπορεί να διατηρηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Σας υπενθυμίζει επίσης, να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι η σφραγίδα ασφαλείας του πακέτου είναι αυθεντική, πριν το χρησιμοποιήσετε.

7. Ανενεργά συστατικά

Τα ανενεργά συστατικά είναι τα συστατικά που περιέχει ένα φάρμακο, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Αυτή η ενότητα είναι πολύ σημαντική για άτομα με αλλεργίες σε τρόφιμα και βαφές, γι΄αυτό μην την παραλείπετε σε καμία περίπτωση.