Πρόληψη και θεραπεία

Ετήσιες εξετάσεις υγείας: Είναι περιττές ή απαραίτητες;

Το 33% των ανδρών θεωρούν τους ετήσιους ελέγχους περιττούς

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν ανάγκη να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το The Harris Poll για το Orlando Health, δεν αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα των ετήσιων εξετάσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 33% των ανδρών πιστεύει ότι οι ετήσιοι έλεγχοι είναι περιττοί
  • Το 65% θεωρούν ότι είναι φυσικά πιο υγιείς από τους συνομηλίκους τους

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι άνδρες δεν μιλούν με το γιατρό τους για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς, αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, περίπου τα 2/3 ανέφεραν ότι έλαβαν συμβουλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι άνδρες έτειναν να βάζουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων και κυρίως των κατοικίδιων τους, παρά τις δικές τους. Συγκεκριμένα, περίπου το 40% δήλωσαν ότι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία του σκύλου ή της γάτας τους και μετά στη δική τους.

Γιατί οι ετήσιες εξετάσεις είναι τόσο σημαντικές;

Ο Δρ. Bruce R. Kava, καθηγητής ουρολογίας και διευθυντής ανδρικής υγείας στο Desai Sethi Urology Institute, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Miller, μιλώντας για τη σημαντικότητα των ετήσιων εξετάσεων υπογράμμισε ότι ακόμη και τα άτομα που πιστεύουν ότι είναι υγιή και αισθάνονται καλά, πρεπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις γιατί ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο νόσημα που να μην τους προκαλεί συμπτώματα.

Όπως υπογράμμισε, παρόλο που παρατηρείται μείωση στις επισκέψεις στον γιατρό ανάμεσα στους άνδρες 20-55 ετών, τα χρόνια αυτά είναι τα πιο σημαντικά για την αναζήτηση προληπτικής φροντίδας.

Συνήθως η στυτική δυσλειτουργία και τα προβλήματα του προστάτη είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί τους άνδρες να επισκεφτούν τον γιατρό τους, αλλά είναι αποτέλεσμα άλλων χρόνιων ασθενειών που αναπτυχθήκαν σταδιακά τα τελευταία 30 χρόνια, για τις οποίες οι άνδρες δεν ζήτησαν ιατρική φροντίδα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, για παράδειγμα, είναι οι πιο κοινές υποκείμενες ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να θεραπευθούν ή να αποφευχθούν εάν εντοπίζονταν εγκαίρως. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα μη φυσιολογικά λιπίδια του αίματος – που συμβάλλουν σημαντικά στα καρδιαγγειακά επεισόδια που οδηγούν δυστυχώς στον θάνατο περίπου το 30% των ανδρών.

Επιπρόσθετα, οι ενδοκρινικές διαταραχές, η άπνοια ύπνου, οι περιφερικές αγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, η κατάθλιψη και πολλά άλλα, μπορούν να προληφθούν, απλά και μόνο με τον τακτικό ετήσιο έλεγχο.

Ποιους κινδύνους ελλοχεύει η λήψη ιατρικών πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η λήψη ιατρικών πληροφοριών αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι τόσο καλή ιδέα για τους εξής λόγους, όπως:

  • Παραπληροφόρηση: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθένας εκφέρει την άποψή του, η οποία, αν δεν είναι ειδικός, όχι μόνο δεν έχει υπόσταση, αλλά μπορεί να είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Να υπενθυμίσουμε απλά τι συνέβη κατά τη διάρκεια της COVID-19, όπου ο καθένας μιλούσε για τη νόσο και για τον εμβολιασμό όπως ο ίδιος έκρινε σωστό, προκαλώντας σύγχυση στο κοινό.
  • Αυτοδιάγνωση: Η παρουσίαση των συμπτωμάτων μιας κατάστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αυτοδιάγνωση, νοουμένου ότι πολλές καταστάσεις υγείας προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ως εκ τούτου λαμβάνονται λανθασμένες θεραπείες μέσω διαδικτύου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας λύσει τις απορίες σας, θα σας κάνει έγκυρη διάγνωση και θα σας χορηγήσει ασφαλείς θεραπείες.  (Αυτοδιάγνωση: Πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

65% of Men Think They’re Healthier Than Others. 33% Skip Annual Exams https://www.healthline.com/health-news/65-of-men-think-theyre-healthier-than-others-33-skip-annual-exams#Why-annual-exams-are-so-important

Many men think they're healthier than they are, skip annual checkups https://www.upi.com/Health_News/2022/06/02/men-health-checkups/2901654095502/

65% of men think they are healthier than others. 33% skip annual exams https://trendeepro.com/65-of-men-think-they-are-healthier-than-others-33-skip-annual-exams/