Υγεία Δέρματος

Έτσι θα ανακουφίσετε τον πόνο που προκαλούν οι κάλοι στα πόδια

Τι είναι οι κάλοι;

Οι κάλοι δημιουργούνται σε σημεία πίεσης του σώματος ή γύρω από οστεώδεις περιοχές, κυρίως στο κάτω μέρος των ποδιών ή γύρω από τα δάκτυλα των ποδιών. Πρόκειται για περιοχές με σκληρό δέρμα που συνήθως έχουν κιτρινωπό χρώμα.

Ποια είναι η αιτία εμφάνισης των κάλων;

Παρόλο που η εμφάνιση τους δεν είναι ευπρόσδεκτη, οι κάλοι αναπτύσσονται για να προστατεύσουν το πόδι από περαιτέρω βλάβες. Οι αιτίες εμφάνισης τους είναι συνήθως:

  • Η κακή εφαρμογή των παπουτσιών
  • Ο τρόπος βαδίσματος
  • Η οστική δομή του ποδιού

Πώς θα αμβλύνετε τον πόνο που προκαλούν οι κάλοι;

Για να αμβλύνετε τον πόνο που προκαλούν οι κάλοι στα ποδιά, ακολουθείστε τις εξής συμβουλές:

  • Τυλίξτε τις πληγείσες περιοχές με βαμβάκι ή μαλλί, για ανακούφιση της πίεσης
  • Προμηθευτείτε φαρμακευτικά προϊόντα που καταπραΰνουν τον πόνο
  • Χρησιμοποιήστε προσαρμοσμένα ένθετα υποδημάτων, τα οποία αναδιανέμουν το βάρος σας, ώστε να μην ασκείται τεράστια πίεση στις πληγείσες περιοχές
  • Προμηθευτείτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά στο πόδι σας, μειώνοντας τον ερεθισμό που προκάλεσε το πρόβλημα

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι κάλοι με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν να συρρικνώνονται από μόνοι τους, ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες.

Πώς θα απαλλαγείτε από τους κάλους;

Για να απαλλαγείτε από τους κάλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα, η οποία θα αφαιρέσει απαλά τα ανώτερα στρώματα του σκληρού δέρματος. Αρχικά, βάλτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό, ώστε να μαλακώσει η σκληρή περιοχή του κάλου. Ακολούθως, στεγνώστε τα πόδια σας και αρχίστε να τρίβετε απαλά την ελαφρόπετρα πάνω στον κάλο. Όταν τελειώσετε, ενυδατώστε καλά την περιοχή του κάλου με λοσιόν δέρματος. Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με το τρίψιμο, τόσο σε χρόνο όσο και σε ένταση, καθώς αυτό θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί να σας ανακουφίσει, τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα σας.

Επιπρόσθετα, στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα προϊόντα, όπως χημικές φλούδες και όξινοι δίσκοι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απομακρύνουν τους κάλους. Ωστόσο, για τα εν λόγω προϊόντα οι απόψεις διίστανται, με τους περισσότερους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι το σαλικυλικό οξύ που περιέχουν μπορεί να βλάψει το δέρμα και είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιούνται καθόλου. Στην περίπτωση, όμως, που θα χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο, να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες.

Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που τα πιο πάνω προϊόντα αφαιρούν τους κάλους, η ασφαλέστερη επιλογή είναι η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved