Καρδιά και αγγεία

Έτσι θα διατηρήσετε ακμαιότατη την καρδιά σας καθώς μεγαλώνετε

Η ηλικία μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, ειδικά την καρδιά. Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Γύρω στα 60 περίπου, το 20% των ανδρών και το 10% των γυναικών έχουν καρδιακές παθήσεις. Μέχρι την ηλικία των 80, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 32% για τους άνδρες και 19% για τις γυναίκες.

Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται την υγεία της καρδιάς τους από πολύ νωρίς, γιατί αν την σκεφτούν μετά την ηλικία των 70 και 80, ίσως να είναι πολύ αργά, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Και αυτό γιατί, όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο άκαμπτη γίνεται η καρδιά του και οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο σώμα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σωστά, πράγμα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Πολλοί από τους πιο πάνω παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι και θα μπορούσαν να αλλάξουν την προοπτική των ασθενών. Η πρόληψη, υπογράμμισε, είναι ευεργετική σε κάθε ηλικία.

Πώς θα διατηρήσετε ακμαιότατη την καρδιά σας καθώς μεγαλώνετε;

1. Τραφείτε υγιεινά

Δεν υπάρχει καμία μαγική διατροφή που να μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, αλλά μερικές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν:

  • Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Εστιάστε στα καλά λιπαρά. Καταναλώστε ελαιόλαδο, ψάρια και αβοκάντο.
  • Περιορίστε τη ζάχαρη και τη χοληστερίνη.
  • Αποφύγετε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη από επιδόρπια, κόκκινο κρέας και τηγανητά τρόφιμα.

Αν ψάχνετε για ένα προσχεδιασμένο σχέδιο διατροφής προτείνεται η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για να Σταματήσετε την Υπέρταση).

2. Ασκηθείτε

Η άσκηση βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς. Η αερόβια άσκηση συγκεκριμένα, κάνει την καρδιά πιο αποτελεσματική και βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Μειώνει το λίπος και ως εκ τούτου η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει το αίμα που χρειάζεται το σώμα.

Οι ειδικοί προτείνουν 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, μέτριας έντασης, την εβδομάδα. Κάντε:

Ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης βοηθά στην διατήρηση του Δείκτη Μάζας του Σώματος (ΔΜΣ) σε υγιή επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο αυξημένη είναι η πιθανότητα καρδιακής νόσου.

3. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το χρόνιο, καθημερινό άγχος δεν κάνει καλό στην καρδιά. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου οι καρδιακές παθήσεις είναι πιθανότερες.

  • Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης
  • Κάντε μια βόλτα
  • Χαλαρώστε παρακολουθώντας μια ταινία
  • Κοιμηθείτε ικανοποιητικά
  • Διαβάστε ένα χαλαρωτικό βιβλίο
  • Μιλήστε με κάποιον ειδικό

4. Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες για την υγεία της καρδιάς. Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό, καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία και δυσκολεύουν την λειτουργία της καρδιάς. Συζητήστε με κάποιον ειδικό για τρόπους διακοπής.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Πρέπει να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο αν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Οι συχνές καρδιαγγειακές εξετάσεις είναι απαραίτητες.