Υγεία Δέρματος

Εξανθήματα και εξογκώματα στην ευαίσθητη περιοχή: Τι μπορεί να σημαίνουν;

Τι μπορεί να σημαίνει ένα εξόγκωμα ή ένα εξάνθημα στην ευαίσθητη περιοχή;

1. Γυρισμένη τρίχα ή ερεθισμός από ξυράφι

Τα εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας γυρισμένης τρίχας λόγω του τριχωτού της περιοχής ή αποτέλεσμα ερεθισμού από την χρήση ξυραφιού. Για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό, χρησιμοποιείστε αλόη βέρα ή στεροειδή κρέμα και φροντίστε να μην αφήνετε ακαθάριστη την περιοχή. Πριν την χρήση ξυραφιού, φροντίστε να εφαρμόζετε κάποιο μαλακτικό τζελ για να μαλακώσουν οι τρίχες, ώστε να προκληθεί λιγότερος ερεθισμός. Μετά το ξύρισμα φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα ενυδατική κρέμα.

2. Κύστη

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ένα στρογγυλό εξόγκωμα στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής, το οποίο μοιαζει με μικρή μπάλα και το οποίο μπορείτε να μετακινήσετε εύκολα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να είναι μια μικρή κύστη. Μερικές μεγαλώνουν, αλλά οι περισσότερες παραμένουν στο ίδιο μέγεθος. Ενδέχεται να νιώθετε φαγούρα ή πόνο. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για αποστράγγιση της κύστης και φαρμακευτική αγωγή.

3. Θήλωμα δέρματος

Τα θηλώματα του δέρματος είναι στην πραγματικότητα μικρά πτερύγια ιστού, που φαίνονται να κρέμονται από το σώμα. Δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εμφανιστούν και στη βουβωνική περιοχή, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Η επίσκεψη στον γιατρό για αφαίρεση είναι σημαντική, καθώς ενδέχεται με την τριβή των ρούχων, να κοπούν και να προκαλέσουν αιμορραγία και πόνο.

4. Αγγείωμα

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν στο σώμα τους κόκκινες ή μοβ συσσωρεύσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο από αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν, αλλά πολύ σπάνια αιμορραγούν και εμφανίζονται κυρίως κατά τη γήρανση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και από την παιδική ηλικία. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αιμορραγούν ή σας προκαλούν ενοχλήσεις, τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

5. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ή μεγάλα εξογκωμένα σημάδια στο δέρμα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως γύρω από τον πρωκτό, το πέος ή μέσα και γύρω από τον κόλπο. Συνήθως προκαλούν φαγούρα, αλλά ποτέ πόνο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Ο γιατρός τα αντιμετωπίζει με λέιζερ, χειρουργική επέμβαση και μερικές τοπικές κρέμες και τζελ.

6. Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται στον θύλακα της τρίχας προκαλώντας μόλυνση. Η εν λόγω δερματική πάθηση προκαλεί φαγούρα και πόνο, ενώ τα εξανθήματα που δημιουργούνται μοιάζουν με σπυράκια. Υπάρχουν πολλές αντιβιοτικές κρέμες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ήπιες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Ωστόσο, για πιο σοβαρές περιπτώσεις, χρειάζεται διάγνωση και συνταγογραφούμενα φάρμακα από γιατρό.

7. Έρπης γενετικών οργάνων

Ο έρπης των γενετικών οργάνων εμφανίζεται ως επώδυνες φουσκάλες γύρω από τα γενετικά όργανα, τον ορθό και σε άλλα σημεία του σώματος. Οι εν λόγω φουσκάλες σπάνε δημιουργώντας πληγές και το υγρό τους μπορεί να μεταδώσει τον έρπητα σε άλλα σημεία του σώματος. Τα άτομα με έρπη πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτονται τον γιατρό τους για αντιικά χάπια και να αποφεύγουν το σεξ, καθώς η εν λόγω δερματική πάθηση μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

8. Σύφιλη

Η σύφιλη, σε αρχικό στάδιο δημιουργεί ανώδυνες πληγές στα γεννητικά όργανα ή στα χείλη και το στόμα. Πρόκειται για μια κατάσταση που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία σε δεύτερο στάδιο δημιουργεί ένα εξάνθημα -που δεν προκαλεί φαγούρα- και επίπεδες αναπτύξεις που μοιάζουν με κονδυλώματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και σε περίπτωση που τα εξανθήματα εξαφανιστούν, αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά, η μόλυνση είναι εκεί και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά τη σεξουαλική επαφή.

9. Καρκίνος του δέρματος

Μπορεί να νομίζετε ότι ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται μόνο στα σημεία του σώματος που τα βλέπει ο ήλιος, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί ως ένα μαύρο στίγμα, που ενδέχεται να είναι μελάνωμα, στα γενετικά όργανα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.