Αίμα

Εξάψεις: Μάθετε τις 14 πιθανές αιτίες

Γιατί νιώθετε εξάψεις; Ποιες οι πιθανές αιτίες;

1. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός, είναι του θυρεοειδούς αδένα, κατά την οποία ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ορμόνες. Αυτή η αύξηση ορμονών επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μετατρέπει τα καύσιμα του σε ενέργεια και κατά συνέπεια η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Τα συμπτώματα που προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός είναι έντονη δίψα και πείνα, ιδρώτας, ταχυκαρδία, διάρροια, φαγούρα και εξανθήματα. Μάλιστα, οι γυναίκες με υπερθυροειδισμό μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις περιόδους τους ή πρόβλημα στο να μείνουν έγκυες.

2. Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα σταματά να έχει περίοδο, η οποία συμβαίνει στην ηλικία των 50 χρόνων περίπου. Από την εμμηνόπαυση και μετά είναι πολύ φυσιολογικό οι γυναίκες να νιώθουν ξαφνικές εξάψεις που συνοδεύονται από έντονη εφίδρωση, ζάλη και ταχυκαρδία, λόγω των ορμονικών αλλαγών.

3. Πυρετός

Για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει πυρετό πρέπει η θερμοκρασία του σώματος του να ξεπερνά τους 37 C. Ο πυρετός προκαλεί εξάψεις που συνοδεύονται από εφίδρωση. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανοσοποιητικού συστήματος να  καταπολεμήσει έναν ιό ή ένα βακτήριο. Για να μειωθεί ο πυρετός χρησιμοποιούνται παυσίπονα και συστήνεται η άφθονη κατανάλωση υγρών. Στην περίπτωση που ο πυρετός είναι σοβαρός και συνοδεύεται από υπερβολικό πονοκέφαλο, ακαμψία λαιμού, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, τότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το νοσοκομείο.

4. Καφεΐνη

Ο καφές αυξάνει την ενέργεια, αλλά μαζί αυξάνει και τη θερμοκρασία του σώματος. Οι πολλοί καφέδες μάλιστα, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, το οξύ του στομάχου και προκαλούν προβλήματα στον ύπνο. Να υπενθυμίσουμε ότι πέραν από τον καφέ, υπάρχουν και πολλά άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και αρκετά φάρμακα, για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ημερήσια κατανάλωση τους.

5. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν εφίδρωση, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην κατανάλωσή τους. Μερικές μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι τα εν λόγω τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία, αλλά φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

6. Άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα τείνει να καίει περισσότερο λίπος από ότι όταν δεν κινήστε και κατά συνέπεια αυξάνεται η θερμοκρασία του. Συγκεκριμένα, το σώμα στην προσπάθεια του να κάψει λίπος, στέλνει ζεστό αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε νιώθετε περισσότερη ζέστη και ιδρώνετε.

7. Ζεστός καιρός

Όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός, θα έχετε παρατηρήσει ότι ζεσταίνεστε και παράλληλα ιδρώνετε. Κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν, το σώμα στέλνει αίμα πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, παράγοντας παράλληλα ιδρώτα σε μια προσπάθεια να ρίξει την θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα.

8. Διαβήτης (Τύπου 1 και 2)

Με τον διαβήτη, τα αιμοφόρα αγγεία δεν διαστέλλονται όπως πρέπει, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη τη μεταφορά αίματος στην επιφάνεια του δέρματος. Οι ιδρωτοποιοί αδένες που υποτίθεται ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ρίξουν την θερμοκρασία του δέρματος, δεν λειτουργούν ούτε αυτοί σωστά, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να νιώθουν πολύ συχνά εξάψεις.

9. Ηλικία

Το σύστημα ψύξης του σώματος αρχίζει να μην λειτουργεί αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, όπως είπαμε και προηγουμένως, όταν ο καιρός είναι ζεστός, η καρδιά ωθείται να αντλήσει περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος για να κρατήσει το σώμα δροσερό. Με την πάροδο των χρόνων, η καρδιά δεν είναι τόσο δυνατή για να στέλνει τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζεται το σώμα για να δροσιστεί, ενώ παράλληλα τα αιμοφόρα αγγεία δεν διευρύνονται όπως συμβαίνει σε νεαρότερη ηλικία. Το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει η κατάλληλη ποσότητα αίματος στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης, οπότε η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

10. Καρδιαγγειακή νόσος

Στα άτομα με καρδιακή νόσο, τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν αναπτύσσονται όπως πρέπει και το σύστημα ψύξης που βασίζεται στον ιδρώτα δεν λειτουργεί κανονικά, πράγμα που δυσκολεύει την διαδικασία ψύξης του σώματος. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με καρδιοπάθειες, καθώς η καρδία τους στη προσπάθεια της να στείλει αίμα σε ολόκληρο το σώμα, πιέζεται αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

11. Δεν πίνετε πολύ νερό

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, δεν είστε ενυδατωμένοι, οπότε δεν ιδρώνετε αρκετά και το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει εύκολα.

12. Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση ωθεί την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα στο σώμα ενεργοποιώντας ευκολότερα το σύστημα ψύξης, οπότε τα άτομα που κάνουν αερόβιες ασκήσεις τείνουν να μπορούν να κρυώσουν το σώμα τους πιο εύκολα.

13. Περνάτε πολύ χρόνο έξω στην ζέστη

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο περισσότερο χρόνο περνάει κάποιος στη ζέστη, τόσο το σώμα του συνηθίζει σε αυτή τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να είναι πιο ζεστό. Σημειώνεται ότι το σώμα χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για να εγκλιματιστεί σε μια νέα θερμοκρασία, είτε πιο ζεστή, είτε πιο κρύα.

14. Παχυσαρκία

Οι πιο λεπτοί άνθρωποι τείνουν να νιώθουν πιο δροσεροί σε σχέση με τους υπέρβαρους και αυτό γιατί όσο πιο παχύσαρκος είναι κάποιος, τόσο λιγότερη επιφάνεια δέρματος έχει για κάθε κιλό που έχει στο σώμα του, με αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης να μην μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την θερμοκρασία του σώματος του.


+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why Are You Always Hot? https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-why-always-hot?ecd=wnl_spr_122619

Consumption of spicy foods and the prevalence of irritable bowel syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3801318/

Caffeine https://www.uhs.umich.edu/caffeine

Acclimatization (adjusting to the temperature) https://uihc.org/health-topics/acclimatization-adjusting-temperature

Body temperature regulation in diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27227101

How the Body Regulates Heat https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/how-body-regulates-heat

The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21093467

Hot and cold of growing old https://news.psu.edu/story/418049/2016/07/26/research/hot-and-cold-growing-old

Introduction to Menopause https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/introduction-to-menopause

Temperature regulation during exercise https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9694408

Nutritional Needs in Hot Environments: Applications for Military Personnel in Field Operations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25144014

Cardiovascular responses to heat stress in chronic heart failure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042428/

Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942

Cardiovascular adaptations supporting human exercise-heat acclimation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26905458

Weight loss reduces hot flashes in overweight and obese women https://www.ucsf.edu/news/2010/07/4427/weight-loss-reduces-hot-flashes-overweight-and-obese-women