Ορθοπαιδικά

Εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και ευαισθησία σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις του σώματος, κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Την ίδια ώρα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές, από βλάβη στις αρθρώσεις και θυλακίτιδα, έως απώλεια οστού και νεφρική βλάβη.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται προσωρινά, τέσσερις μήνες μετά την έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας. (Ουρική αρθρίτιδα: Τι ρόλο παίζει η διατροφή και ποιες τροφές κάνουν καλό;)

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Keele, έδειξε ότι τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα που έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να βίωσαν έξαρση της ουρικής τους αρθρίτιδας 60 μέρες πριν το συμβάν. Επιπρόσθετα, είχαν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να βίωσαν έξαρση ουρικής αρθρίτιδας 61 – 120 ημέρες πριν. (Ουρική αρθρίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε και τι πρέπει να αποφεύγετε;)

Η έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;

Ο Abhishek και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από 62.574 άτομα με ουρική αρθρίτιδα, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Από αυτούς, 10.475 υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μετά τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, ενώ άλλα άτομα παρόμοιας ηλικίας, φύλου και διάρκειας ουρικής αρθρίτιδας, δεν υπέστησαν κάτι αντίστοιχο. (Το σιωπηλό έμφραγμα και πώς το αναγνωρίζουμε!)

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων και πρόσφατων εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας και συσχέτισαν τα αποτελέσματά τους με συννοσηρότητες, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παράγοντες του τρόπου ζωής, συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλους παράγοντες.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα, οι ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βίωσαν έξαρση ουρικής αρθρίτιδας, 120 περίπου ημέρες πριν το συμβάν, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν τέτοια καρδιαγγειακά περιστατικά. (Εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Τα πιο πάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

Ποιες θεραπείες μειώνουν τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας;

Τα άτομα με επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, θα πρέπει να εξετάζονται για μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ, όπως η αλλοπουρινόλη. Πρόκειται για έναν αξιόπιστο τρόπο απομάκρυνσης των εναποθέσεων κρυστάλλων ουρικού άλατος, που μειώνει τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας. (Εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας: Πώς να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι;)

Άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Τι αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας;

Ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας αυξάνεται από καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οπότε ο υγιεινός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ακόλουθες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας: