Πρόληψη και θεραπεία

Εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα: Πότε το σώμα μάς χτυπάει καμπανάκι;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα  συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς είναι αρμόδιο για τη καταπολέμηση πάσης φύσης  ασθενειών, ιώσεων και μολύνσεων. Γίνεται επομένως εύκολα κατανοητή η σπουδαιότητα του για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Αν και η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής όχι μόνο παραμελείται, αλλά μπορεί μέχρι και να επιβαρύνεται αισθητά με τη  «βοήθεια» ορισμένων κακών  συνηθειών.

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα, με τα οποία το σώμα μάς χτυπάει καμπανάκι. Προηγουμένως όμως , θα πρέπει να μάθουμε μερικές βασικές πληροφορίες γύρω από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Τα κυριότερα όργανα που είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι το αίμα, το συκώτι, οι νεφροί  αλλά και το δέρμα.

Μερικές από τις βασικότερες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας είναι κάποιου είδους ηπατική ανεπάρκεια ή ανωμαλία στα λευκά αιμοσφαίρια μας. Ενδεχομένως και η λήψη ορισμένων φαρμάκων ενδέχεται να συντελέσει στην περαιτέρω αναποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυριότερη αιτία εξασθένισης του δεν είναι άλλη  από τον συνήθη ύποπτο, την κακή διατροφή.

Ποια συμπτώματα δηλώνουν εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος;

Ας δούμε όμως παρακάτω, τα συμπτώματα εκείνα που θα πρέπει να μας ταρακουνήσουν :

  • Συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που υποδηλώνουν αδύναμο ανοσοποιητικό είναι οι τακτικές και επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα κατά των περίοδο των χειμερινών μηνών με την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων. Όσα άτομα έχουν καταβεβλημένο ανοσοποιητικό, είναι επίσης πιο επιρρεπή σε αλλεργίες και εξάρσεις άσθματος. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι ο χρόνος νόσησης είναι αισθητά μεγαλύτερος από ότι σε ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται στη σωστή κατάσταση.

  • Εμφάνιση δερματικών προβλημάτων

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το δέρμα αποτελεί ένα από τα κυριότερα αρμόδια όργανα  για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ως εκ τούτου, είναι και από τα πρώτα που θα σου καταδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ερεθισμοί, ξηρότητα, δυσχρωμίες και αποχρωματισμοί καθώς και δερματικές λοιμώξεις είναι ορισμένα μόνο από τα σημάδια που θα εμφανιστούν στο σώμα σου για να σε ταρακουνήσουν.

  • Ανεξήγητη αύξηση ή μείωση  του σωματικού βάρους

Πολλές φορές άτομα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους. Το γιατί όμως, είναι εύκολο να εξηγηθεί. Καθώς ο οργανισμός χάνει την ικανότητα της αυτοπροστασίας, αναγκάζεται να καταναλώσει πολύ περισσότερη προσπάθεια και κατ’ επέκταση ενέργεια για την καταπολέμηση μολύνσεων και λοιμώξεων. Αν σκεφτεί επίσης κανείς ότι οι βλαβεροί μικροοργανισμοί ανταγωνίζονται με τον οργανισμό μας για τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της τροφής, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν εκείνοι  υπερτερούν και το δικό μας σύστημα αυτοπροστασίας είναι εξασθενημένο το  σωματικό μας βάρος μειώνεται.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο όμως το καταβεβλημένο ανοσοποιητικό να οδηγήσει και στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, της αύξησης βάρους. Αυτό συμβαίνει όταν  το ήπαρ είναι εξαντλημένο  και  δυσχεραίνεται η παραγωγή χολής και το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τα λίπη με τους απαιτούμενους ρυθμούς για  να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Η αναποτελεσματική λοιπόν μετατροπή της τροφής σε ενέργεια οδηγεί σε έλλειψή της, αύξηση των τοξικών ουσιών στο σώμα  και αύξηση του σωματικού μας βάρους.

  • Συχνή εμφάνιση πληγών και δυσκολία επούλωσης τους

Τέλος, ένα ακόμα καμπανάκι θα πρέπει να είναι όταν κανείς εμφανίζει συχνά πληγές στο σώμα του, οι οποίες αργούν αισθητά να επουλωθούν πλήρως. Οι ανοικτές πληγές αφήνουν τον οργανισμό εκτεθειμένο σε νέα ενδεχομένη εισβολή βλαβερών μικροοργανισμών, οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω εξασθένιση του.

Έχοντας πλέον δει τα συμπτώματα ενός εξουθενωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, ξέρουμε πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό μας για να δώσουμε μια άμεση λύση και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας είτε με αλλαγές στο τρόπο ζωής είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved