Διατροφή

Εξοικονομείστε χρήματα ψωνίζοντας υγιεινά

© WildStrawberry_magic | Dreamstime Stock Photos
© WildStrawberry_magic | Dreamstime Stock Photos

Σε κάθε σπίτι, μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες είναι τα ψώνια σε είδη τρόφιμων, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αγορά υγιεινών τρόφιμων σημαίνει κατ΄ ανάγκην και περισσότερα χρήματα. Αυτό ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα αλήθεια αν και εφόσον ακολουθείτε μια συγκεκριμένη στρατηγική στις αγορές σας. Πιο κάτω θα δούμε, λοιπόν, τρόπους που εξασφαλίζουν λιγότερη δαπάνη χρημάτων και την ίδια στιγμή υγιεινά ψώνια.

Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα στο Supermarket, όταν θέλετε να τρώτε υγιεινά;

Α) Βρείτε εναλλακτικές λύσεις

 • Να κάνετε υγιεινές επιλογές βάσει του πίνακα διατροφικών δεδομένων και των συστατικών που δείχνουν ότι ένα τρόφιμο επεξεργάζεται ελάχιστα, αντί να πληρώνετε περισσότερα για κάτι που είναι έτσι και αλλιώς επεξεργασμένο. Ένα τρόφιμο με την ένδειξη «φυσικό», για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο ακριβό από άλλες επιλογές, αλλά να έχει εξίσου πολλή ζάχαρή και αλάτι, όπως κάποιο άλλο φθηνότερο. Να είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί.
 • Τα κατεψυγμένα θαλασσινά συνήθως είναι πιο φθηνά από τα φρέσκα. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορούν να είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά, με την προϋπόθεση ότι αποθηκεύονται και αποψύχονται σωστά.
 • Περιηγηθείτε σε όλους τους διαδρόμους και δείτε όλες τις επιλογές που έχετε. Συνήθως στην αρχή των διαδρόμων υπάρχουν οι προσφορές, εάν όμως κοιτάξετε καλύτερα, θα δείτε ότι υπάρχουν και άλλα προϊόντα, ενδεχομένως πιο υγιεινά και μάλιστα πιο φθηνά.
 • Παρά το γεγονός ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι μια καλή επιλογή, τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα (χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη) είναι εξίσου καλές επιλογές και μάλιστα φθηνότερες.

Β) Χρησιμοποιήστε τα κουπόνια με σύνεση

 • Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα κουπόνι για κατεψυγμένα λαχανικά με σάλτσα,  πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό το προϊόν είναι λιγότερο θρεπτικό. Αν όμως αγοράσετε κατεψυγμένα σκέτα λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως, θα έχετε ένα πιο υγιεινό γεύμα, το οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε μόνοι σας. Πολλές φορές, μάλιστα, η αγορά προϊόντων χωρίς κουπόνι είναι φθηνότερη επιλογή, σε σχέση με τα προϊόντα με κουπόνι. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί και επιλεκτικοί.
 • Χρησιμοποιείστε τα κουπόνια σας μόνο για προϊόντα που σας αρέσουν, ελέγχοντας τα κοινωνικά τους μέσα για προσφορές.
 • Κάντε μια γρήγορη σύγκριση τιμών ανάμεσα στα προϊόντα που πλασάρονται ως φθηνότερα με τα κουπόνια με τις τιμές άλλων μαρκών.

Γ) Αγοράστε μόνο ότι σκοπεύετε να φάτε

 • Στα ράφια υπάρχουν τιμές και διάφορα μεγέθη προϊόντων. Στην περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν θα καταναλώσετε το μεγαλύτερο προϊόν όσο είναι ακόμη φρέσκο, αγοράστε το μικρότερο και θα δείτε τον λογαριασμό σας να μειώνεται κατακόρυφα.
 • Προσέξτε τις λιχουδιές που είναι σε προσφορά σε «μεγαλύτερο μέγεθος». Συνήθως πληρώνετε περισσότερα για μικρότερη ποσότητα προϊόντος.
 • Ετοιμάστε μια λίστα από το σπίτι για να αποφύγετε να περνάτε από διαδρόμους με προϊόντα που δεν χρειάζεστε πραγματικά και κατά συνέπεια να αποφύγετε τον πειρασμό. Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι όταν επισκεπτόμαστε διαδρόμους με προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε είναι πιο πιθανόν να τα αγοράσουμε, ενώ αν δεν τα δούμε είναι απίθανο να σκεφτούμε ότι τα θέλουμε.

Δ) Δείτε τις αγορές σας σαν επιχείρηση

 • Τα όμορφα τοποθετημένα τρόφιμα στα ράφια και οι δελεαστικές μυρωδιές από το φούρνο, σίγουρα θα προκαλέσουν την πείνα σας. Αποφύγετε λοιπόν να πάτε για ψώνια όταν είστε πεινασμένοι και αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε τότε μασήστε τσίχλα κατά τη διάρκεια των αγορών σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό ξεγελά την όρεξη.
 • Επιλέξτε ένα μικρό καλάθι αγορών, αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε πολλά πράγματα. Αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσον ισχύει αυτό, η έρευνα αγοράς δείχνει ότι μεγάλα καρότσια ωθούν τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερες αγορές.
 • Σκεφθείτε από πριν τις πραγματικές ποσότητες που χρειάζεστε για κάθε προϊόν. Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς, όταν οι άνθρωποι δεν βάζουν όριο, αγοράζουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved