Εγκυμοσύνη

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πρόσθετες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές

Η πλειονότητα των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) επιλέγουν να πληρώσουν για πρόσθετες θεραπείες, παρά τα περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέφερε ότι το 72% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, χρησιμοποίησαν πρόσθετες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τι είναι οι πρόσθετες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Σήμερα δεν υπάρχει ενας καθιερωμένος σαφής ορισμός για το τι είναι οι πρόσθετες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά γενικά περιλαμβάνουν διαδικασίες, τεχνικές ή φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον των τυπικών διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, με στόχο τη βελτίωση της πιθανότητας επιτυχούς σύλληψης, εγκυμοσύνης και τοκετού.

Συγκεκριμένα, οι πρόσθετες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν:

  • Βελονισμό
  • Γενετικές εξετάσεις πριν από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου
  • Τεχνικές από την κινεζική φυτική ιατρική
  • Ξύσιμο του ενδομητρίου
  • Ορμόνες ανάπτυξης
  • Υποβοηθούμενη εκκόλαψη
  • Αναρρόφηση
  • Λήψη μελατονίνης
  • Λήψη πρεδνιζολόνη

Πολλές από αυτές τις πρόσθετες θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, όπως είπαμε και πιο πάνω και με βάση τη μελέτη, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένη.

Είναι αποτελεσματικές οι πρόσθετες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδέα πίσω από τις πρόσθετες θεραπείες είναι ότι η χρήση τους είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ωφέλιμη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να δείχνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το 72% των γυναικών που ρωτήθηκαν, επέλεξαν να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος για να χρησιμοποιήσουν πρόσθετες θεραπείες, στην προσπάθεια τους να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πολλές οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να δοκιμάσουν αυτές τις θεραπείες, αλλά άλλες όχι, ωστόσο οι περισσότερες βρίσκουν τον τρόπο, γιατί η απελπισία και το άγχος τους, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τους την απόφαση.

Συνήθως, οι γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους ρωτούν αν υπάρχει κάποια επιπλέον θεραπεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό δείχνει την αγωνία τους να συλλάβουν και να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί προτείνουν τις εν λόγω θεραπείες,  υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Για μερικές υπάρχουν κάποια στοιχεία μέτριας ή κακής ποιότητας, αλλά για καμία απολύτως δεν υπάρχει ούτε και ένα στοιχείο υψηλής ποιότητας. Ίσως βοηθούν καθαρά στην ψυχολογία των γυναικών.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved