Πρόληψη και θεραπεία

Ευαισθησία στα αρώματα: Τι να κάνετε αν ένα άρωμα σας ενοχλεί;

Σήμερα, η χρήση αρωμάτων από τους ανθρώπους έχει γίνει κανόνας, με αποτέλεσμα όλοι ανεξαιρέτως να φοράμε καθημερινά το άρωμα της επιλογής μας. Η χημικές ουσίες ωστόσο, που υπάρχουν στα αρώματα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε μερικούς ανθρώπους, όπως πονοκεφάλους, ημικρανίες, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, άσθμα και αλλεργίες.

Τι γίνεται αν κάποιος συνάδελφός σας φορά ένα άρωμα που σας ενοχλεί;

Πολλές εταιρείες, για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω, εφαρμόζουν μια πολιτική χρήσης αρωμάτων, με βάση την οποία οι υπάλληλοι καλούνται να μην φορούν αρώματα ή να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα είδη ήπιων αρωμάτων. Τι γίνεται όμως, αν εσείς δεν εργάζεστε σε μια τέτοια εταιρεία και κάποιος συνάδερφος σας φορά ένα άρωμα που σας ενοχλεί; Πάμε πιο κάτω να δούμε ποιες εναλλακτικές έχετε:

  • Πείτε του ότι σας ενοχλεί το άρωμα του: Αν έχετε οικειότητα και καλή σχέση με τον συνάδερφο σας, η οποία να σας επιτρέπει να του γνωστοποιήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μπορείτε να του το αναφέρετε κατ΄ ιδίαν. Αν όμως η σχέση που έχετε δεν σας επιτρέπει να του το πείτε εσείς, τότε μπορείτε να το αναφέρετε στον προϊστάμενό σας, ο οποίος θα του το γνωστοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθεί κάποια ένταση.
  • Αλλαγή γραφείου: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να μην χρησιμοποιούν το άρωμά τους, έτσι, η αμέσως επόμενη αποτελεσματική λύση είναι να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας τοποθετήσει σε κάποιο πιο μακρινό γραφείο, όπου η μυρωδιά δεν θα σας φτάνει.
  • Ζητήστε ένα κλειστό χώρο εργασίας: Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με όλα τα αρώματα, τότε μπορείτε να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας μετακινήσει σε ένα κλειστό γραφείο, από όπου δεν θα περνούν συνέχεια άνθρωποι, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα έρχεστε σε επαφή με τα αρώματά τους.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκα: Οι μάσκες χρησιμοποιούνται συνήθως ως προστατευτικό μέσω για τους ιούς, αλλά μπορούν να μειώσουν και την ένταση των αρωμάτων που υπάρχουν στον χώρο γύρω μας.
  • Ζητήστε ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας: Ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, θα σας βοηθήσει να εργάζεστε τις ώρες που δεν υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στο γραφείο ή τις ώρες που δεν εργάζεται ο συνάδελφός σας που φορά το άρωμα που σας προκαλεί πρόβλημα.
  • Κάντε διαλείμματα: Τα διαλείμματα θα σας επιτρέψουν να βγαίνετε έξω ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αναπνέετε καθαρό αέρα πριν συνεχίσετε τη δουλειά σας. Αυτό θα διευκολύνει την ευαισθησία σας.
  • Προτείνετε να εργάζεστε από το σπίτι: Αν η φύση της εργασίας σας, σας το επιτρέπει, μπορείτε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας το ενδεχόμενο να εργάζεστε από το σπίτι. Αυτό θα σας δώσει την ελευθερία να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι για εσάς άνετο και σίγουρα δεν θα αναπνέετε αρώματα που σας προκαλούν πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα. Η αποδοτικότητά σας μάλιστα, θα αυξηθεί χωρίς αυτά τα συμπτώματα.

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα αρώματα για την ανθρώπινη υγεία;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα αρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στο τσιγάρο και η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, προβλήματα στους κόλπους, ζάλη και αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, όταν τα αρώματα εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα, οι χημικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικές από αυτές έχουν ναρκωτική δράση και ως εκ τούτου μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό στα αρώματα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved