Ψυχική υγεία

Ευαισθησία στην απόρριψη: Πώς εκδηλώνεται; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολες και είτε πρόκειται για ερωτικές, είτε για φιλικές και οικογενειακές. οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην απόρριψη δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμοι.

Ποιος είναι όμως ο δικός σας ρόλος σε μια τέτοια σχέση; Τι πρέπει να κάνετε και πώς θα διαπιστώσετε αν ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας είναι ευαίσθητος στην απόρριψη;

Πώς εκδηλώνεται η ευαισθησία στην απόρριψη;

Σύμφωνα με το βιβλίο της ψυχολόγου Δρ. Leslie Becker-Phelps, «Bouncing Back from Rejection», τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην απόρριψη, το εκφράζουν με ποικίλους τρόπους.

  • Υπερβολική αντίδραση: Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην απόρριψη, αναμένουν πάντα την απόρριψη και για τον λόγο αυτό αισθάνονται συνήθως πληγωμένοι ακόμη και όταν οι καταστάσεις δεν φαίνεται να δικαιολογούν αυτή τους την αντίδραση. Μάλιστα, αντιδρούν σε μικρές απορρίψεις σαν να πρόκειται για μεγάλες. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουν ότι δεν τους σέβεται ένας φίλος τους, απλά και μόνο γιατί καθυστέρησε στο ραντεβού τους.
  • Αδυναμία να προχωρήσουμε μπροστά: Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην απόρριψη, ρωτούν συχνά τους άλλους αν θα τους απέρριπταν ποτέ ή φοβούνται μέσα τους ότι αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή. Όταν μάλιστα συμβεί, προσκολλώνται στην ήδη τελειωμένη σχέση και αδυνατούν να προχωρήσουν. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι όταν μετά από 5-6 χρόνια χωρισμού, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι χώρισαν και ασχολούνται ακόμη με τη ζωή του πρώην συντρόφου τους.
  • Έντονος θυμός: Είναι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό, οι άνθρωποι να θυμώνουν και να απογοητεύονται όταν απορρίπτονται ή όταν αγνοούνται. Στους ανθρώπους όμως που είναι ευαίσθητοι στην απόρριψη, αυτός ο θυμός δημιουργεί πιο έντονο θυμό. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Paul Ekman, τα άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στο θυμό τους, γιατί ο θυμός γεννά θυμό, οπότε δημιουργείται ενας φαύλος κύκλος θυμού.
  • Προστασία από την απόρριψη: Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη απόρριψη, έχοντας ως πρωταρχική σκέψη το ενδεχόμενο να απορριφθούν, αποσύρονται κοινωνικά στην προσπάθεια τους να προστατευθούν ή είναι εξαιρετικά καχύποπτοι με τους γύρω τους. Μάλιστα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να γίνουν αρεστοί στους άλλους και όταν δεν το καταφέρνουν νιώθουν απομονωμένοι και ανάξιοι.
  • Αδιάφορη στάση: Οι ευαίσθητοι στην απόρριψη άνθρωποι, τείνουν να προβάλουν μια στάση αδιαφορίας απέναντι στους άλλους αντί να αποδεχτούν το πρόβλημα τους και να το αντιμετωπίσουν. Αν τους παρατηρήσετε όμως καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι πραγματικά αδιάφοροι, αλλά φαίνονται ενοχλημένοι ή ανήσυχοι.
  • Ανεξάρτητοι και αυτάρκεις: Μερικοί, κάνουν ένα βήμα παραπέρα από την αδιαφορία και θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και αυτάρκεις. Δεν θέλουν να εξαρτώνται από κανέναν, φοβούμενοι μήπως απορριφθούν και πληγωθούν. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι είναι ευάλωτοι στην απόρριψη, προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά σε αυτό το συναίσθημα. Και παρόλο που μπορεί να μην φαίνονται ιδιαίτερα μοναχικοί, συνήθως οι περισσότεροι νιώθουν πάντα ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους.

Γιατί τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην απόρριψη αντιδρούν με τους πιο πάνω τρόπους;

Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην απόρριψη αντιδρούν με τους πιο πάνω τρόπους, επειδή βαθιά μέσα τους αισθάνονται ανάξια και ανεπαρκή. Αγωνίζονται συνεχώς να κερδίσουν αγάπη και αποδοχή από τους γύρω τους, την ίδια στιγμή που διακατέχονται από τον φόβο μήπως και απορριφθούν. Ως αποτέλεσμα, βασανίζονται από ανασφάλειες μήπως και η αγάπη ή η φροντίδα που δίνουν στους άλλους δεν είναι αρκετή και τελικά τους χάσουν. Στην πλειονότητα τους είναι ενοχικοί και θεωρούν πως ο λόγος που απορρίπτονται είναι οι ίδιοι. Ότι δηλαδή οι ίδιοι κάτι δεν κάνουν σωστά.

Συμπερασματικά

Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι ευαίσθητος στην απόρριψη, το μόνο που μπορείτε να κάνετε για αυτόν είναι να τον υποστηρίξετε και να τον αγαπήσετε, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να διορθώσετε «το μέσα του». Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο ίδιος να κατανοήσει την ευαισθησία του και να συνειδητοποιήσει την αξία του. Πρέπει να αγαπήσει πρώτα αυτός τον εαυτό του, αν θέλει να τον αγαπήσουν ουσιαστικά και οι άλλοι.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

When Your Loved One Is Highly Sensitive to Rejection https://blogs.webmd.com/relationships/20210505/when-your-loved-one-is_highly-sensitive-to-rejection

Does Your Loved One Have Heightened Rejection Sensitivity? https://www.youtube.com/watch?v=hbT327vp-8I&feature=youtu.be