Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ευαίσθητο στομάχι: 4 αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης

Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία στο στομάχι κατά καιρούς, αλλά αν αισθάνεστε συχνά αδιαθεσία μετά το φαγητό, μπορεί να έχετε ευαίσθητο στομάχι. Το ευαίσθητο στομάχι προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και διάρροια μετά το φαγητό. (Διάρροια: Τι πρέπει να φάτε και τι πρέπει να αποφύγετε κατά την ανάρρωση;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το ευαίσθητο στομάχι;

Τα συμπτώματα του ευαίσθητου στομαχιού, είναι τα ακόλουθα:

Τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι χωρίς ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα όπως αιματηρά κόπρανα, κνίδωση, κνησμό, σοβαρή διάρροια ή πυρετό, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, διότι μπορεί να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση, τροφική δηλητηρίαση ή άλλη σοβαρή κατάσταση υγείας.

Τι κάνει το στομάχι ευαίσθητο;

Τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι παρατηρούν συχνά τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τηγανητών τροφίμων, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ή πικάντικων τροφών.

Επιπρόσθετα, η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και η αφυδάτωση μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου και στομαχικές διαταραχές.

Μερικές από τις αιτίες που μπορούν να κάνουν το στομάχι ευαίσθητο, είναι οι ακόλουθες:

1. Τροφική δυσανεξία

Οι τροφικές δυσανεξίες εμφανίζονται όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να αφομοιώσει ορισμένα τρόφιμα. Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, η τροφική δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά δεν έχει θεραπεία. Παρόλα αυτά, κάποια άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, λαμβάνουν το πεπτικό ένζυμο λακτάση, για να βοηθηθούν στην αφομοίωση της λακτόζης, της ζάχαρης δηλαδή που υπάρχει στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)

2. IBS και IBD

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αποτελεί σημαντική αιτία ευαίσθητου στομαχιού.  Αν και τα συμπτώματα του ευαίσθητου στομάχου και του ευερέθιστου εντέρου επικαλύπτονται, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του IBS είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, που συνοδεύονται από κοιλιακό πόνο. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, το άγχος, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Μερικοί άνθρωποι με IBS, έχουν αυξημένη αίσθηση του πόνου, ακόμη και όταν οι ποσότητες κοπράνων και αερίων στα έντερά τους είναι κανονικές. Οι κοιλιακές συσπάσεις ωθούν το φαγητό να κινείται πολύ γρήγορα ή πολύ αργά μέσω του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας δυσκοιλιότητα ή διάρροια. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 5 διατροφικές συμβουλές διαχείρισης)

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) είναι παρόμοια με το IBS, αλλά είναι πιο σοβαρά. Η IBD ​​χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εντερική βλάβη. Σε αντίθεση με το IBS, το IBD μπορεί να φανεί μέσω μιας διαγνωστικής απεικόνισης και για τη θεραπεία του απαιτούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

3. Άλλες αιτίες

Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν το στομάχι πιο ευαίσθητο, όπως:

Πώς θα ανακουφίσετε το στομάχι σας;

Εάν υποφέρετε από ευαίσθητο στομάχι, υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας.

1. Απομακρυνθείτε από τα τρόφιμα που σας προκαλούν ενόχληση

Εάν παρατηρήσετε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σας προκαλεί πάντα ενόχληση, είναι καλό να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και καταγράψτε τις τροφές που καταναλώνετε, τα συμπτώματα που βιώνετε και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα συμπτώματά σας, όπως το άγχος.

Η δίαιτα της αποβολής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφίμων στα οποία είστε ευαίσθητοι. Με τη δίαιτα της αποβολής, αφαιρούνται από τη διατροφή ορισμένα τρόφιμα για σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα εισάγονται ξανά, το καθένα ξεχωριστά, για να προσδιοριστεί ποιο είναι αυτό που προκαλεί συμπτώματα. (Ευαίσθητο έντερο: 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια)

Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν ευαισθησία στο στομάχι είναι οι ακόλουθες:

  • Πικάντικα φαγητά
  • Σάλτσα ντομάτας και εσπεριδοειδή
  • Γαλακτοκομικά
  • Τηγανητά φαγητά
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά
  • Επεξεργασμένες τροφές
  • Γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι)
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ

Οι δίαιτες αποβολής είναι συνήθως πολύ περιοριστικές, γι΄ αυτό συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες του σώματός σας σε βιταμίνες και μέταλλα καλύπτονται.

2. Τραφείτε υγιεινά και ισορροπημένα

Στόχος είναι να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, για να εξασφαλίζετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, για να υποστηρίξετε την συνολική σας υγεία. (3 εύκολα βήματα για υγιεινή διατροφή)

Παρόλο που οι φυτικές ίνες ωφελούν την πεπτική υγεία, εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι μπορεί να νιώσετε φούσκωμα και αέρια μετά από κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας. Ο γιατρός, μπορεί μάλιστα να σας ζητήσει να περιορίσετε τις φυτικές ίνες ή να τις αποφύγετε προσωρινά, για να δείτε αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται. (Γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία να περιλαμβάνει η διατροφή μας φυτικές ίνες;)

3. Καταναλώστε άφθονο νερό

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας. Η αφυδάτωση ωθεί το σώμα να αντλεί νερό από τα κόπρανα, κάνοντας τα σκληρά, πράγμα που καθιστά δύσκολη την αφόδευση. (Δυσκοιλιότητα και σκληρά κόπρανα: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θα την αντιμετωπίσετε;)

Για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να διατηρήσετε τα κόπρανα σας μαλακά, φροντίστε να έχετε ένα μπουκάλι νερό πάντα μαζί σας και να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διεγείροντας τις συσπάσεις των μυών στο γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγώντας σε διάρροια και επιδεινώνοντας καταστάσεις, όπως το IBS και το IBD. (Ευαισθησία στην καφεΐνη: Ποιοι οι τύποι της; Ποια συμπτώματα προκαλεί;)

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει πρήξιμο και φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. 

Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή αλκοόλ, περιορίστε την πρόσληψη για να δείτε αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.