Σεξουαλική Υγεία

Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες

Μια πειραματική θεραπεία για μια κοινή λοίμωξη, που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα, μείωσε σημαντικά τα ποσοστά υποτροπής της. Συγκεκριμένα, η αναπλήρωση βακτηρίων L. crispatus φαίνεται ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για γυναίκες με ιστορικό βακτηριακής κολπίτιδας.

Τι είναι βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV), είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, επηρεάζοντας το 15 – 50% των γυναικών. Προκαλείται από μια ανισορροπία στο μείγμα βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στον κόλπο.

Η βακτηριακή κολπίτιδα συχνά δεν έχει συμπτώματα, αλλά για ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι δυσάρεστη και  επώδυνη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), ενώ συνδέεται και με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού και με το μικρότερο βάρος των νεογέννητων. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά, αλλά συχνά επανέρχεται μέσα σε λίγους μήνες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η βακτηριακή κολπίτιδα; Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ. Craig R. Cohen και Δρ. Anke Hemmerling του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν δοκιμάσει μια νέα θεραπεία, χρησιμοποιώντας ευεργετικά βακτήρια, για να αποτρέψουν την υποτροπή της βακτηριακής κολπίτιδας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων του NIH (NIAID). Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine στις 14 Μαΐου 2020.

Οι ερευνητές δοκίμασαν μια θεραπεία που ονομάζεται LACTIN-V, η οποία περιέχει βακτήρια Lactobacillus crispatus. Αυτό το στέλεχος είναι συχνό στο υγιές κολπικό μικροβίωμα (οι μικροοργανισμοί που ζουν στο κόλπο). Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η θεραπεία LACTIN-V θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη πιο επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 228 γυναίκες, ηλικίας 14 έως 45 ετών, που είχαν διαγνωστεί με βακτηριακή κολπίτιδα. Όλες οι συμμετέχουσες ήταν αρνητικές σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αρχικά οι γυναίκες έλαβαν για πέντε ημέρες κολπική αντιβιοτική πηκτή μετρονιδαζόλη, για τη θεραπεία της μόλυνσής τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία, ώστε να λάβουν είτε φάρμακα που περιέχουν LACTIN-V, είτε ένα ανενεργό εικονικό φάρμακο. Τους δόθηκε εντολή να χρησιμοποιούν τα φάρμακα πέντε φορές κατά την πρώτη εβδομάδα και μετά δύο φορές την εβδομάδα, για 10 εβδομάδες.

Οι γυναίκες πραγματοποίησαν επισκέψεις παρακολούθησης στις 4, 8, 12 και 24 εβδομάδες, για να δουν αν είχε επιστρέψει η βακτηριακή κολπίτιδα. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα L. crispatus και πραγματοποίησαν επιπλέον εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όταν ήταν απαραίτητο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το LACTIN-V μείωσε σημαντικά το ποσοστό υποτροπής της βακτηριακής κολπίτιδας. Μετά από 12 εβδομάδες, το 30% των γυναικών που έλαβαν LACTIN-V είχαν υποτροπή της βακτηριακής κολπίτιδας, σε σύγκριση με το 45% των γυναικών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στις 24 εβδομάδες, το 39% της ομάδας LACTIN-V είχε υποτροπή έναντι του 54% της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Σχεδόν το 80% των γυναικών που έλαβαν LACTIN-V είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα βακτηρίων L. crispatus στις 12 εβδομάδες. Στις 24 εβδομάδες, τα ευεργετικά βακτήρια ανιχνεύθηκαν στο 50% περίπου των γυναικών που έλαβαν τη θεραπεία.

«Αυτή είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση, που ενισχύει το κολπικό μικροβίωμα κατά των λοιμώξεων», υπογράμμισε ο Hemmerling. Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν, ωστόσο, ότι απαιτείται μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.