Ψυχική υγεία

Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα βελτιώσουν τη γνωστική σας λειτουργία

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, να συγκεντρώνεστε με μεγαλύτερη ευκολία και γενικότερα να βελτιώσετε τη γνωστική σας απόδοση, υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Αν καταφέρετε να εξελίξετε αυτά τα βήματα σε καθημερινή συνήθεια, θα δείτε ραγδαίες αλλαγές όχι μόνο στη διανοητική σας αντίληψη, αλλά και στη γενικότερη διάθεση και ευεξία σας.

Τονώστε τους εγκεφαλικούς σας μύες

Όπως οι μύες του σώματος απαιτούν συνεχή εκγύμναση κατά την άθληση, έτσι και οι μύες του εγκεφάλου πρέπει να “γυμνάζονται” αν θέλετε να παραμένετε σε εγρήγορση. Ακόμα και οι απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η κοινωνικοποίηση, βοηθούν στην ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η θετική κοινωνικοποίηση και η διατήρηση φιλικών σχέσων με τους γύρω συνδέονται με υψηλότερη γνωστική απόδοση και μειωμένη απώλεια μνήμης με την πάροδο του χρόνου. Άλλα απλά χόμπι που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία συμπεριλαμβάνουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα μουσικά όργανα, αφού ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να περάσετε χρόνο με τους φίλους ή την οικογένειά σας, να έχετε υπόψη σας ότι συνεισφέρετε στη βελτίωση της ψυχικής και νοητικής σας υγείας.

Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Οι ειδικοί συνιστούν τη Μεσογειακή διατροφή ως την πιο κατάλληλη για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς μπορεί ακόμα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:

 • λαχανικά
 • φρούτα
 • ξηρούς καρπούς
 • φασόλια και όσπρια
 • προϊόντα ολικής αλέσεως
 • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • αυγά
 • ψάρι
 • πουλερικά

Παράλληλα, η Μεσογειακή διατροφή περιορίζει την κατανάλωση ζάχαρης, εκλεπτυσμένων υδατανθράκων, επεξεργασμένου κρέατος και γενικότερα επεξεργασμένων τροφίμων.

Λάβετε συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν λαμβάνει από την τροφή. Μερικά συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στην νοητική απόδοση περιλαμβάνουν:

Ωμέγα-3: Οι κύριες και πιο πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ο σολομός και η πέστροφα, εκτός από τα τεχνητά συμπληρώματα. Τα ω-3 λιπαρά είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα για τον ρόλο τους στη στήριξη της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών.

Βιταμίνη D: Το δέρμα παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη D αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς αν σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα βιταμινών, καθώς σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή νόσου του Alzheimer στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 προέρχεται από ορισμένα ζωικά προϊόντα και είναι γνωστή για τη συνεισφορά της στη βελτίωση της διάθεσης και της μνήμης.

Ginkgo biloba: Το ginkgo biloba είναι γνωστό φυτικό βότανο και φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην κινέζικη ιατρική. Ως συμπλήρωμα διατροφής, δίνεται ως συμπληρωματικό σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη.

Ginseng: Το ginseng είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος ή σε εκχυλίσματα. Χρησιμοποιείται εξαιτίας της θετικής επίδρασής του στις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η μνήμη.

Η κίνηδη βοηθά την υγεία του εγκεφάλου;

Η τακτική σωματική άσκηση δεν ωφελεί μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Έρευνα του 2016 έδειξε ότι η συνεχής άσκηση οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου, ένα μέρος του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Είτε προτιμάτε να χορεύετε, να κάνετε ποδήλατο, να κολυμπάτε ή να συμμετέχετε σε ένα άλλο άθλημα, η άθληση συμβάλλει στη βελτίωση τόσο των κινητικών σας ικανοτήτων όσο και της ψυχικής σας υγείας. Τα κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άθλησης την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να χωριστεί σε 30 λεπτά την ημέρα για 5 φορές μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, είναι καλό να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ο καλός ύπνος ενισχύει την ψυχική υγεία;

Η έλλειψη ύπνου καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση, την καθαρή σκέψη, ακόμα και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, ενώ είναι σημαντικό να αναπτύξετε υγιείς συνήθειες πριν τον ύπνο για να απολαμβάνετε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Συγκεκριμένα:

 • προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα
 • αθληθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη νικοτίνη και τα μεγάλα γεύματα για αρκετές ώρες πριν τον ύπνο
 • διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και σε κατάλληλη θερμοκρασία


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Your 5-Minute Read on Staying Sharp https://www.healthline.com/health/mind-body/5-minute-read-on-staying-sharp

What is a Healthy Brain? New Research Explores Perceptions of Cognitive Health Among Diverse Older Adults https://www.cdc.gov/aging/pdf/perceptions_of_cog_hlth_factsheet.pdf

Cognitive Benefits From a Musical Activity in Older Adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447697/

13 Brain Exercises to Help Keep You Mentally Sharp https://www.healthline.com/health/mental-health/brain-exercises

How much physical activity do adults need? https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/

The impact of sleep deprivation on declarative memory https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31072562/

Are You Getting Enough Sleep? https://www.cdc.gov/sleep/features/getting-enough-sleep.html