Παιδί

Eύκολοι τρόποι για να δώσετε κίνητρα στα παιδιά σας

Μερικά παιδιά έχουν τα δικά τους εσωτερικά κίνητρα. Και άλλα παιδιά έχουν λιγότερα κίνητρα και χρειάζονται μια μικρή ώθηση εδώ ή πολύ σπρώξιμο εκεί. Αν αναρωτιέστε πώς να παρακινήσετε το παιδί σας, μπορεί να σκεφτείτε αυτόματα να ανταμείβετε το παιδί σας για κάθε βήμα που κάνει προς τη σωστή κατεύθυνση και να εφαρμόζετε αρνητικές συνέπειες για τα βήματα που κάνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη προσέγγιση είναι να είστε χαλαροί με τις ανταμοιβές και τις τιμωρίες και να καλλιεργήσετε τα εσωτερικά του κίνητρα – βοηθήστε το να συντονιστεί με τα συναισθήματα της ολοκλήρωσης και την υπερηφάνεια που νιώθει για μια δουλειά που έκανε καλά.

 • Γίνετε το παράδειγμά του

Θέλετε το παιδί σας να τρώει τα λαχανικά του; Φάτε τα λαχανικά σας. Σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα μαζί για να τους δείξετε ότι η κίνηση είναι διασκεδαστική. Είστε το καλύτερο πρότυπο που μπορεί να έχει το παιδί σας. Ξεκινήστε λοιπόν από νωρίς. Τα παιδιά αρχίζουν να μιμούνται τους γονείς τους σε πολύ μικρή ηλικία. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να δωροδοκήσετε το παιδί σας με φαγητό, παιχνίδια ή άλλες λιχουδιές για να συνεργαστεί. Αυτό διδάσκει ανθυγιεινές συνήθειες.

 • Επιβραβεύστε τα με χρόνο για τη μαμά ή τον μπαμπά

Αντί να δωροδοκείτε το παιδί σας με χρόνο για βιντεοπαιχνίδια ή τηλεόραση (ή οτιδήποτε άλλο όπου απλώς κάθεται), κάντε τον ενεργό χρόνο που περνάτε μαζί ως ανταμοιβή. Πηγαίνετε για μίνι γκολφ. Κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο μαζί. Ή αφήστε το παιδί σας να σχεδιάσει μια μέρα γεμάτη από δραστήρια πράγματα που του αρέσουν. Γιατί αυτό λειτουργεί: Ειδικά αν πρέπει να μοιράζονται το χρόνο τους με αδέρφια. Ποτέ μην υποτιμάτε τη μεγάλη σημασία που έχει η προσωπική προσοχή για τα παιδιά σας – ακόμη και για τον έφηβο.

Εδώ μπορείτε να δείτε αν υπάρχει όντως εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια κι εδώ για τα προβλήματα που προκαλεί η τηλεόραση.

 • Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή

Το να κάνετε τα γλυκά ή το πρόχειρο φαγητό βραβείο διδάσκει στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το φαγητό για να διορθώσουν τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να τα προετοιμάσει για μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.  Σύμφωνα με μια μελέτη, οι ενήλικες που ανταμείβονταν και τιμωρούνταν με φαγητό όταν ήταν παιδιά ήταν πιο πιθανό να τρώνε ακατάσχετα και να κάνουν δίαιτα. Η παρακράτηση λιχουδιών λόγω κακής συμπεριφοράς τύπου «Όχι παγωτό για σένα!»  δεν είναι επίσης καλό. Το απαγορευμένο φαγητό γίνεται πιο ελκυστικό.

 • Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι μόνο τα αποτελέσματα

Τα παιδιά χρειάζονται έπαινο. Αν θέλετε να τα παρακινήσετε, επικεντρωθείτε στην προσπάθειά τους περισσότερο από το τελικό αποτέλεσμα. Όταν το παιδί σας σας δείχνει μια εικόνα που έφτιαξε, μην λέτε απλώς ότι είναι υπέροχη. Επιβραβεύστε το για το πόσο σκληρά εργάστηκε γι’ αυτήν. Σημειώστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Αν το παιδί σας προσπαθεί να μάθει ένα νέο άθλημα, μιλήστε για το πόσο περήφανοι είστε που εξασκείται στις κλωτσιές ή στο τρέξιμο. Μην εστιάζετε στη νίκη ή την ήττα ενός παιχνιδιού.

 • Μείνετε ήρεμοι, μην φωνάζετε

Όταν λέτε στο παιδί σας να κάνει κάτι ή το πειθαρχείτε, παραμείνετε ήρεμοι. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους παρακολουθώντας σας. Να είστε περιεκτικοί και σαφείς.

 • Πείτε τους τι πρέπει να κάνουν.
 • Πείτε τους μέχρι πότε πρέπει να το κάνουν.
 • Εξηγήστε τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης.
 • Επιμείνετε στη συμφωνία σας και μην επιτρέπετε διαπραγματεύσεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε πως να αποτρέψεται τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών σας.

 • Δείξτε τους ότι η άσκηση τους κάνει καλό

Αν προσπαθείτε να πείσετε τα παιδιά σας να κινούνται περισσότερο, βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι η άσκηση είναι ωραία αίσθηση! Κινηθείτε μαζί. Αφού κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή παίξετε τένις, μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Αυτό ενθαρρύνει το παιδί σας να παρατηρήσει το ίδιο συναίσθημα και το ίδιο και αυτό είναι ένα φυσικό κίνητρο για να κινηθεί. Ιδανικά, το παιδί σας θα πρέπει να είναι ενεργό τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα.

 • Βγάλτε τα βηματόμετρα στην επιφάνεια

Ψάχνετε ακόμα έναν τρόπο να πείσετε τα παιδιά σας ότι είναι καλό να κινούνται; Αγοράστε φθηνά βηματόμετρα ή μετρητές βημάτων για όλη την οικογένεια. Ξεκινήστε μια οικογενειακή πρόκληση: Σημειώστε τα καθημερινά βήματα του καθενός σε έναν πίνακα που θα έχετε στο ψυγείο. Δεν χρειάζεται καν ανταμοιβή για τον εβδομαδιαίο νικητή. Η χρήση του ίδιου του gadget, μαζί με κάποιο φιλικό ανταγωνισμό, μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά σας να κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 • Εμπνευστείτε: Παρακολουθήστε άλλους

Ανεξάρτητα από τη συνήθεια που προσπαθείτε να εμφυσήσετε, τα παιδιά θαυμάζουν άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε το αυτό προς όφελός σας όταν προσπαθείτε να τα κάνετε να κινούνται περισσότερο. Πηγαίνετε στο μπαλέτο. Πάρτε τα να δουν μια επαγγελματική ή ημιεπαγγελματική ομάδα να παίζει μπάσκετ. Ή δείτε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε ένα σχολείο. Αυτό μπορεί να τους παρακινήσει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να πείτε. Στη συνέχεια, πηγαίνετε να κλωτσήσετε την μπάλα ή να παίξετε με το παιδί σας.

 • Δημιουργήστε μια πρόκληση μαγειρικής

Θέλετε να ενθαρρύνετε έναν επιλεκτικό τρώγοντα να δοκιμάσει νέα λαχανικά; Επιλέξτε ένα από το σούπερ μάρκετ που κανείς από τους δύο δεν έχει φάει ποτέ πριν. Στη συνέχεια, πηγαίνετε σπίτι και δοκιμάστε μια συνταγή που το περιλαμβάνει. Ή δώστε στο μεγαλύτερο παιδί ή τον έφηβο μια επιλογή υγιεινών συστατικών, όπως σε μια εκπομπή μαγειρικής. Αφήστε τα να αποφασίσουν πώς θα τα μετατρέψουν σε δείπνο. Αν έχουν επενδύσει στο πώς θα βγει ένα νέο φαγητό ή πιάτο, θα είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσουν.

 • Προσφέρετε επιλογές, κάποιο έλεγχο

Αντί να διατάζετε τα παιδιά σας να κάνουν μια αγγαρεία, δώστε τους επιλογές. Ρωτήστε τα αν θέλουν να κάνουν μια εργασία τώρα ή σε λίγα λεπτά. Ρωτήστε τα αν θα προτιμούσαν να βγάλουν τα σκουπίδια ή να αδειάσουν το πλυντήριο πιάτων. Τα παιδιά αντιδρούν όταν νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο. Η αντίστασή τους εναντίον σας γίνεται ένας τρόπος να διεκδικήσουν τον εαυτό τους. Το να τους δώσετε κάποιο λόγο θα τα βοηθήσει να κινητοποιηθούν. Επιπλέον, δίνοντάς τους επιλογές τώρα, τους μαθαίνετε πώς να κάνουν υγιεινές επιλογές αργότερα.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

It's Not Just Baby Fat!: 10 Steps to Help Your Child to a Healthy Weight https://www.psychologytoday.com/us/contributors/edward-abramson-phd

Classroom Motivation https://ehe.osu.edu/directory/?id=anderman.1

Do Infants Have a Sense of Fairness? https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611422072

10 Things You Should Never Say to Your Child About Food. https://maryannjacobsen.com/10-things-you-should-never-say-to-your-child-about-food/

If you are good you can have a cookie: How memories of childhood food rules link to adult eating behaviors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15000971/

Everybody Gets Mad: Helping Your Child Cope with Conflict https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/emotional-wellness/Pages/Everybody-Gets-Mad-Helping-Your-Child-Cope-with-Conflict.aspx

Raising Children to Resist Violence What You Can Do https://www.owbc-tx.org/wp-content/uploads/2021/08/Raising-Children-to-Resist-Violence.pdf

What’s the Best Way to Discipline My Child? https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

Promoting School Success: Developing Social Skills and Early Literacy in Head Start Classrooms https://www.researchgate.net/publication/6443218_Promoting_School_Success_Developing_Social_Skills_and_Early_Literacy_in_Head_Start_Classrooms