Υγεία του ματιού

Φακοί επαφής: Ποιοι τύποι φακών έχουν αναπτυχθεί;

Οι φακοί επαφής, είναι μια ελαφριά διορθωτική, καλλυντική ή θεραπευτική “συσκευή”, που τοποθετείται απευθείας στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. (Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε φακούς επαφής;)

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν τους φακούς επαφής και όχι τα γυαλιά οράσεως, διότι παρέχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο, είναι πιο πρακτικοί και καταλληλότεροι για αθλητικές δραστηριότητες.

Οι φακοί επαφής ποικίλουν ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένοι και τον σχεδιασμό τους. Για την χρήση φακών επαφής, συνήθως χρειάζεται ιατρική συνταγή από έναν εγκεκριμένο οφθαλμίατρο. (Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό;)

Πώς δημιουργήθηκαν οι φακοί επαφής;

Πρώτα σχέδια φακών επαφής

Παρόλο που οι φακοί επαφής θεωρούνται σύγχρονο κατασκεύασμα, η ιδέα για την ανάπτυξη τους ήταν του Leonardo da Vinci, ο οποίος πριν από πεντακόσια χρόνια, σχεδίασε διαγράμματα που έδειχναν το πώς η διαθλαστική δύναμη του ματιού, μπορεί να αλλάξει με την άμεση επαφή του με το νερό. Χρόνια αργότερα, οι εφευρέτες σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν γυαλί στο μάτι, για να αλλάξουν τον τρόπο εστίασής του.

Οι πιο πάνω ιδέες θα αναπτύσσονταν πολύ νωρίτερα, εάν οι εφευρέτες της τότε εποχής είχαν στη διάθεσή τους τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής που έχουμε σήμερα. Ωστόσο, πριν από 120 χρόνια, Γερμανοί επιστήμονες, κατασκεύασαν τον πρώτο φακό επαφής από γυαλί, που ονομαζόταν σκληρός φακός, ο οποίος δεν καθόταν στον κερατοειδή, αλλά ήταν μια διαυγή δομή που έμοιαζε με θόλο και τοποθετούνταν στο μπροστινό μέρος του ματιού και κάλυπτε και το λευκό μέρος του. (Ποιες καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την όραση μας;)

Άκαμπτοι φακοί επαφής

Γύρω στο 1940, αναπτύχθηκε ο πρώτος πλαστικός φακός που καθόταν μόνο στον κερατοειδή, ο οποίος κατασκευάστηκε από PMMA (μεθακρυλικό πολυμεθυλεστέρα). Ο φακός ήταν πολύ μικρός και φαινόταν πιο άνετος, ωστόσο, δεν επέτρεπε ικανοποιητική ροή οξυγόνου στο μάτι. Έτσι τη δεκαετία του 1970 σχεδιάστηκαν άκαμπτα διαπερατά από αέρια, λύνοντας αυτό το πρόβλημα. Αυτό οδήγησε στον σχεδιασμό ενός πιο υγιούς φακού PMMA, ο οποίος επέτρεπε περισσότερη ροή δακρύων και οξυγόνου. (Πώς αλλάζουν τα μάτια μας καθώς μεγαλώνουμε;)

Μαλακοί φακοί επαφής

Την ίδια χρονική περίοδο, τη δεκαετία  δηλαδή του 1970, οι επιστήμονες πειραματίζονταν με ένα μαλακό πλαστικό υλικό, το οποίο ονομάζεται HEMA (μεθακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας) για τη δημιουργία φακών επαφής. Το εν λόγω υλικό μπορούσε να απορροφήσει νερό και ήταν εύκαμπτο, οπότε είχε τη δυνατότητα να καθίσει σωστά πάνω στον κερατοειδή. Οι φακοί HEMA ήταν προσαρμοσμένοι στο σχήμα του ματιού, ήταν άνετοι και το ίδιο ζευγάρι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περίπου για ένα χρόνο. (5 τρόποι να μην καταπονείτε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση)

Φακοί επαφής μιας χρήσης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά οι μαλακοί φακοί μιας χρήσης, ευκολύνοντας περαιτέρω τη ζωή των ατόμων που ήθελαν να φορούν φακούς επαφής. Οι εν λόγω φακοί ήταν σχεδιασμένοι να διαρκούν για έως και δύο εβδομάδες ή ένα μήνα, ανάλογα με τον τύπο του σχεδιασμού τους. Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησαν καθημερινοί φακοί μιας χρήσης που χρησιμοποιούνταν μόνο για μια μέρα και μετά ήταν άχρηστοι. (Τι να τρώτε για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή ;)

Φακοί επαφής με βάση τη σιλικόνη

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν και είναι πολύ διαδεδομένοι οι φακοί με βάση τη σιλικόνη, η οποία επιτρέπει τη ροή πολύ περισσότερου οξυγόνου στον κερατοειδή. (Αυτές είναι οι 9 χειρότερες τροφές για τα μάτια!)

Σκληροί φακοί επαφής

Επίσης διαδεδομένοι σήμερα είναι οι σκληροί φακοί επαφής, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να προσφέρουν απίστευτη άνεση. Χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα με σοβαρή ξηροφθαλμία, υψηλό αστιγματισμό και άτομα με εκφύλιση του κερατοειδούς. 


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved