Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Φάρμακα Διαβήτη: Μειώνουν τον κίνδυνο για Alzheimer;

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον διαβήτη, ενδέχεται να παρατηρήσουν βραδύτερη μείωση της μνήμης τους και των δεξιοτήτων της σκέψης τους, σημειώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου στο περιοδικό Neurology.

Τα φάρμακα για τον διαβήτη μειώνουν τον κίνδυνο Alzheimer;

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα, διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στους ηλικιωμένους που είχαν προβλήματα μνήμης, όσοι λάμβαναν αναστολείς DDP-4 για τον διαβήτη, παρουσίασαν πιο αργή πτώση στη μνήμη τους τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που δεν είχαν διαβήτη ή λάμβαναν άλλα φάρμακα για να διαχειριστούν την ασθένειά τους. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που λάμβαναν αναστολείς DDP-4 και είχαν νόσο του Alzheimer, είχαν μικρότερες ποσότητες πλάκας στον εγκέφαλό τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι τα πιο πάνω ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την άνοια. Για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω δοκιμές ελέγχου, τόνισε ο Δρ. Howard Fillit, επικεφαλής του ιδρύματος ανακάλυψης φαρμάκων για το Alzheimer στη Νέα Υόρκη. Διευκρίνισε όμως, ότι η μελέτη προσθέτει αποδεικτικά στοιχεία στο ότι ορισμένα υπάρχοντα φάρμακα για τον διαβήτη  ή την υψηλή αρτηριακή πίεση,  θα μπορούσαν να «επαναχρησιμοποιηθούν» για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη και οι αγωνιστές GLP-1, που μελετώνται ήδη για την ικανότητά τους να επιβραδύνουν την γνωστική πτώση, αλλά για τους αναστολείς DDP-4 δεν υπάρχει εκτεταμένη έρευνα. Η μέχρι στιγμής έρευνα ωστόσο, δείχνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τους αγωνιστές GLP-1.

Συγκεκριμένα, οι αναστολείς DDP-4 λειτουργούν ενισχύοντας τα επίπεδα GLP-1 στο αίμα, μια ορμόνη του εντέρου που διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, στην οποία τα άτομα με διαβήτη είναι ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν χρόνια αύξηση στο σάκχαρο του αίματός τους. Ορισμένες μελέτες λοιπόν, δείχνουν ότι τα άτομα με Alzheimer, έχουν παράλληλα προβλήματα αντίστασης στην ινσουλίνη και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει στον εκφυλισμό του εγκεφάλου, που οδηγεί στη νόσο του Alzheimer.

Επιπρόσθετα, ο Δρ.  Fillit υπογράμμισε ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, πέραν από τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, έδειξε ότι οι αναστολείς DDP-4 μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου και να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τον τραυματισμό, που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Alzheimer.

Γιατί η μελέτη δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι αναστολείς DDP-4 μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας;

Αναφορικά με τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης, η Δρ. Maria Carrillo, επικεφαλής της Ένωσης για τη νόσο του Alzheimer, τόνισε ότι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι οι αναστολείς DDP-4 επιβραδύνουν τη διαδικασία της άνοιας, καθώς όπως εξήγησε, τα επίπεδα του αμυλοειδούς των ασθενών, μετρήθηκαν μόνο στην αρχή της μελέτης. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν εκείνοι που λάμβαναν αναστολείς DDP-4 είχαν βραδύτερη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλό τους.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι παρόλο που οι ασθενείς με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Alzheimer, συγκριτικά με όσους δεν έχουν διαβήτη, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Σύμφωνα με την Ένωση για την νόσο του Alzheimer, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορούν εν μέρει να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, ωστόσο η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε μακροπρόθεσμα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ασθενών, ούτε αν ο έλεγχος του έπαιξε κάποιο ρόλο στην βραδύτερη μείωση της μνήμης τους.

«Μόνο τυχαιοποιημένες μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές, μπορούν να αποδείξουν εάν υπάρχουν οφέλη από αυτά τα φάρμακα», υπογράμμισε ο Δρ. Fillit.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι