Θεραπεία

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: Νέα έρευνα υποστηρίζει τη χρήση τους κατά των ημικρανιών

Οι ημικρανίες προκαλούν έντονο παλμικό πονοκέφαλο που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των ασθενών, δυσκολεύει τις καθημερινές τους δραστηριότητες και διαταράσσει ακόμη και την κοινωνικοποίησή τους. Μέθοδοι όπως η καλή ενυδάτωση και ο καλός ύπνος, μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανιών, ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται παράλληλα και φάρμακα για να καταφέρουν να ανακουφιστούν από τον πόνο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν τόσο τον πόνο, όσο και τη συχνότητα των ημικρανιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδικές ημικρανίες: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπευτικές επιλογές

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μειώνουν τον πόνο και τη συχνότητα των ημικρανιών;

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η οποία εξέτασε 50 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 4.300 ενήλικες με μέση ηλικία τα 39 έτη, οι οποίοι κατά πλειοψηφία ήταν γυναίκες (79%), διαπίστωσε ότι τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να μειώσουν παράλληλα τον πόνο και τη συχνότητα των ημικρανιών.

Ορισμένα από τα άτομα που εξετάστηκαν στη μελέτη, λάμβαναν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης για τη θεραπεία των ημικρανιών τους, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως η κλονιδίνη, η ατενολόλη, η βισοπρολόλη, η μετοπρολόλη και η προπρανολόλη, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων ημικρανίας που βίωναν οι συμμετέχοντες σε μηναία βάση. Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και ερευνητή για τις διαταραχές κεφαλαλγίας στο The George Institute for Global Health, University of New South Wales, Faraidoon Haghdoost, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όλα σχεδόν τα είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να φανούν χρήσιμα και ως μέσο θεραπείας των ημικρανιών. Με βάση αυτό, τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν δυνητικά να είναι ωφέλιμα κατά των ημικρανιών.

Διαβάστε επίσης: Ποια φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση; Ποια είναι κατάλληλα για εσάς;

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, αναφέρει ότι οι βήτα αποκλειστές, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρα πρόληψης των ημικρανιών. Σύμφωνα με τον Haghdoost, τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να αποτελέσουν, για τα άτομα με ημικρανίες, μια καλή και εύκολα προσβάσιμη επιλογή θεραπείας των ημικρανιών, με λιγότερες παρενέργειες και μειωμένο κόστος, συγκριτικά με άλλες θεραπείες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι άνδρες παρουσιάζουν λιγότερο συχνά και ηπιότερες ημικρανίες;

Γιατί τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθούν με τις ημικρανίες;

Ο Justin Lo Re, πιστοποιημένος νευρολόγος με την Atlantic Medical Group Neuroscience Associates του Atlantic Health System, τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, δεν είναι ξεκάθαρος. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι το γεγονός ότι πολλοί τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τις ημικρανίες, υποδηλώνει ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί από μόνη της να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών.

Η Deena Kuruvilla, νευρολόγος και Excedrin Head Pain Expert, εξήγησε από την πλευρά της ότι δεν είναι 100% σίγουρη για το πώς τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση βοηθούν με τις ημικρανίες, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τους την επίδραση.  Για παράδειγμα, ορισμένες ημικρανίες θεωρούνται ότι είναι αποτέλεσμα διεύρυνσης και στένωσης των αιμοφόρων αγγείων του εγκέφαλου. Οπότε οι β-αναστολείς που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, οι οποίοι εμποδίζουν τις επιδράσεις των ορμονών του στρες και της αδρεναλίνης στο σώμα, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τόσο την αρτηριακή πίεση, όσο και τις ημικρανίες.  Η μείωση της διαστολής και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα, σταθεροποιεί τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε πιο σταθερή ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αποτρέποντας έτσι τις κρίσεις ημικρανίας.

Διαβάστε επίσης: 4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά

Πόσο ασφαλής είναι η λήψη φαρμάκων για τη αρτηριακή πίεση για τη διαχείριση των ημικρανιών;

Σύμφωνα με τον Ilan Danan, αθλητικό νευρολόγο και ειδικό στη διαχείριση του πόνου στο Κέντρο Αθλητικής Νευρολογίας και Πόνου στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, υπάρχουν άτομα που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, που θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης για τη διαχείριση του πόνου τους, εξαιτίας των πιθανών παρενεργειών που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν. Τα άτομα αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τα άτομα που έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), δεν πρέπει να χρησιμοποιούν φάρμακα που μειώνουν επιπρόσθετα την αρτηριακή τους πίεση. Η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη και λιποθυμία.
 • Άτομα με αλλεργίες στα φάρμακα: Τα άτομα που έχουν αλλεργίες στα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα χρησιμοποιούν για τον οποιοδήποτε σκοπό. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις στα συγκεκριμένα φάρμακα.
 • Άτομα με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις: Άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως η νεφρική νόσος, η ηπατική νόσος, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, το άσθμα κ.α θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν τον γιατρό τους πριν στραφούν στα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ως μέσο διαχείρισης των ημικρανιών τους, διότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ή να αποδυναμώσουν την λειτουργικότητά τους.
 • Παιδιά και ηλικιωμένοι: Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και ηλικιωμένους, επειδή μπορούν να μειώσουν εξαιρετικά την αρτηριακή πίεση ή να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιποθυμικού επεισοδίου.
 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να προκαλέσουν κακό στο έμβρυο ή στο νεογέννητο μωρό. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν το μωρό τους, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για έναν πιο ασφαλή τρόπο διαχείρισης των ημικρανιών τους.

Διαβάστε επίσης: Ημικρανίες και Χρόνιες ημικρανίες: Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή τους;

Ποιες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν τα φάρμακα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα φάρμακα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

Διαβάστε επίσης: Ημικρανίες: Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές;

Μπορούν οι ημικρανίες να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα;

Όπως είπαμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, πολλοί ασθενείς με ημικρανίες, χρειάζονται φάρμακα για να ανακουφιστούν. Ωστόσο, πέραν από τα φάρμακα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι διαχείρισης των ημικρανιών, οι οποίοι για άλλους λειτουργούν χωρίς φάρμακα και για άλλους σε συνδυασμό, όπως:

 • Διαλογισμός (ασκήσεις χαλάρωσης του νου)
 • Καλή ενυδάτωση (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα)
 • Καλός και ποιοτικός ύπνος (σταθερό πρόγραμμα ύπνου)
 • Θρεπτική και υγιεινή διατροφή (μη παράληψη γευμάτων)
 • Τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα)
 • Διαχείριση βάρους (το σωστό σωματικό βάρος μειώνει τον κίνδυνο ημικρανιών)
 • Μποτοξ (σύμφωνα με μελέτες, το μποτοξ μειώνει τους πονοκεφάλους και τη συχνότητά τους)
 • Κρύες ή ζέστες κομπρέσες στο κεφάλι
 • Εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το Botox να θεραπεύσει τις ημικρανίες σας;