Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Φαρμακείο σπιτιού: Τι πρέπει να προσέχετε στο ντουλάπι που φυλάσσονται τα φάρμακα

Το ντουλάπι του μπάνιου είναι μεν το πιο συνηθισμένο μέρος να τοποθετεί κανείς τα φάρμακα και άλλα προϊόντα περιποίησης, όμως μπορεί αφενός να κρύβει ορισμένους κινδύνους αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και αφετέρου να περιέχει επικίνδυνα για την υγεία σκευάσματα, φάρμακα και συμπληρώματα.

Προσοχή στα παιδιά

Στο συγκεκριμένο ντουλάπι που φυλάσσονται συχνά κοινά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, αλοιφές, ή συμπληρώματα διατροφής πρέπει να μην έχουν πρόσβαση τα μικρά παιδιά, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταπιούν κατά λάθος κάποιο φάρμακο. Τα παιδιά συχνά έχουν την περιέργεια να δοκιμάζουν οτιδήποτε τους κάνει εντύπωση και αν γίνει κάποιο λάθος και πάρουν κάποιο φάρμακο, μπορεί αυτο να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία τους ή και να απειλήσει τη ζωή τους. Έτσι θα πρέπει το ντουλάπι να είναι πάντοτε κλειδωμένο, ή να βρίσκεται τόσο ψηλά ώστε να μην μπορούν να το φτάσουν τα μικρά παιδιά.

Ασπιρίνες και αντιφλεγμονώδη

Αν και είναι ένα φάρμακο που δε λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι η ασπιρίνη αν ληφθεί από παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν εμφανή συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης συνδρόμου Reye που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο του ήπατος ή του εγκεφάλου. Επίσης, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού έχει την ιδιότητα να αραιώνει το αίμα. Το ίδιο ισχύει με τα αντιφλεγμονώδη χάπια που έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Μπατονέτες, βαμβάκι, γάζες

Πρέπει να κρατηθούν μακριά από τα απιδιά καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος κατάποσης. Πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος που δεν είναι εκτεθειμένο στην υγρασία και να μην επαναχρησιμοποιούνται.

Συμπληρώματα διατροφής

Η ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και για αυτόν τον λόγο η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται μονάχα αν το έχει συστήσει ο γιατρός. Άλλωστε, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K μπορεί να αποβούν τοξικές για τον οργανισμό αν λαμβάνονται σε μεγάλες δοσολογίες. Επιπλέον, κάποια συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να μην είναι εγκεκριμένα ή να μην είναι εφικτό να ληφθούν από όλους καθώς ορισμένα αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που τυχόν να λαμβάνει κανείς ή δεν επιτρέπονται όταν κάποιος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα υγείας.

Παλιά φάρμακα

Αν πριν από καιρό ο γιατρός σας συνταγογράφησε φάρμακα θα πρέπει μετά τη χρήση που προορίζονταν να απομακρυνθούν από το ντουλάπι ώστε να μην τα πάρει κατά λάθος άλλο μέλος της οικογένειας ή εσείς. Επίσης πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος σε όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα ώστε να μην περάσει η ημερομηνία λήξης τους χωρίς αυτο να έχει γίνει αντιληπτό.

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Are There Health Hazards in Your Medicine Cabinet? webmd.com/drug-medication/ss/slideshow-medicine-cabinet-dangers

Don't put anything smaller than your elbow in your ear https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2333/

Information for Consumers About Dietary Supplements https://nccih.nih.gov/health/moreinfo/13/3909

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι