Βότανα

Φαρμακευτική κάνναβη: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη η χρήση της;

Η κάνναβη (Cannabis sativa) είναι κυρίως γνωστή για τη χρήση της ως ναρκωτικό, αλλά αναφορές υπάρχουν από χιλιάδες χρόνια πριν για φαρμακευτική χρήση της στην αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναγνωρίσει περίπου 144 φυτικές ενώσεις της κάνναβης με πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστές ως κανναβινοειδή. Τα πιο γνωστά και μελετημένα κανναβινοειδή είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD).

Η φαρμακευτική κάνναβη, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, περιέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό κανναβιδιόλη (CBD) και σε μικρό μόνο ποσοστό, που δεν ξεπερνά το 0,3%, τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η THC είναι το κύριο συστατικό της κάνναβης που έχει παραισθησιογόνο δράση και επηρεάζει τη σωματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμη η φαρμακευτική κάνναβη;

 • Διαχείριση του χρόνιου πόνου

Τα κανναβινοειδή, που περιέχει η κάνναβη, θεωρείται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον πόνο μέσω ρύθμισης της αντίληψης του πόνου από τον εγκέφαλο. Η ευεργετική αυτή δράση καθιστά τη φαρμακευτική κάνναβη ιδιαίτερα χρήσιμη στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, που προκαλεί η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, η ενδομητρίωση και η ημικρανία.

Σύμφωνα με αναφορές, η φαρμακευτική κάνναβη θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει τη μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, καθώς παρουσιάζει λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.

 • Αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών

Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Clinical Psychology Review Journal σχετικά με το ρόλο της φαρμακευτικής κάνναβης στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών έδειξαν σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης έχει φανεί αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD).

 • Μείωση της φλεγμονής

Η κανναβιδιόλη, που περιέχει η φαρμακευτική κάνναβη, θεωρείται πως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και επομένως να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις, που σχετίζονται με αυτή, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

 • Θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

Η κανναβιδιόλη, σύμφωνα με προκλινικές και κλινικές μελέτες, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να προστατέψουν τα νευρικά κύτταρα και να προλάβουν την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Επιπλέον, η χρήση ενός φαρμάκου με το όνομα Epidiolex, το οποίο περιέχει κανναβιδιόλη, έχει εγκριθεί από το 2018 για τη θεραπεία δύο σπάνιων ειδών επιληψίας (σύνδρομο Lennox-Gastaut και σύνδρομο Dravet), που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή.

 • Αντιμετώπιση εθισμού στα οπιοειδή

Μια σειρά δεδομένων, που δημοσιεύθηκαν στο Clinical Psychology Review Journal, υποστήριζαν πως η χρήση κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση ατόμων με εθισμό στα οπιοειδή και το αλκοόλ.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι διφορούμενα καθώς μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η χρήση της κάνναβης μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάχρησης άλλων ουσιών.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης κάνναβης;

Μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση κάνναβης είναι οι εξής:

 • Ταχυκαρδία
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ζάλη ή λιποθυμία
 • Διαταραχές βραχυπρόθεσμης μνήμης
 • Μειωμένα αντανακλαστικά
 • Διαταραχές προσοχής
 • Αδυναμία συντονισμού κίνησης
 • Υπνηλία
 • Ξηροστομία και ξηροφθαλμία

Το συχνό κάπνισμα κάνναβης θεωρείται επίσης πως μπορεί να προκαλέσει χρόνια βρογχίτιδα, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pharmacology of Medical Cannabis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31332738/

Medical cannabis for chronic pain: can it make a difference in pain management? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31535218/

Medical Marijuana https://www.healthline.com/health/medical-marijuana

What Are the Benefits of Marijuana? https://www.healthline.com/health/medical-marijuana/benefits-of-marijuana#legality

Marijuana (cannabis): Good or bad? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320984