Αυτοάνοσα νοσήματα

Φάρμακο αρθρίτιδας βοηθά ασθενείς με αλωπεκία να ανακτήσουν τα μαλλιά τους

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, μιας αυτοάνοσης πάθησης που οδηγεί σε γρήγορη απώλεια μαλλιών.

Αυτό είναι το κύριο εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, η οποία ανέλυσε την επίδραση του Olumiant (baricitinib), το οποίο ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων κινάσης Janus (JAK), σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία. (Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την γυναικεία τριχόπτωση;)

Η μελέτη παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.200 ασθενείς με σοβαρή γυροειδή αλωπεκία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν μια ημερήσια δόση 4 mg (mg) Olumiant, μια δόση 2 mg Olumiant ή ένα εικονικό φάρμακο και παρακολουθήθηκαν για 36 εβδομάδες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας στους τρεις ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία μπόρεσε να ανακτήσει τα μαλλιά του μετά τη θεραπεία με Olumiant. Με εκείνους της ομάδας των 4 mg να έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία – μέχρι και 50% βελτίωση στην αναγέννηση των μαλλιών τους. (Αραίωση μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και τι βοηθά στην αποκατάσταση;)

Σημειώνεται ότι η κλινική δοκιμή βρίσκεται σε τρίτη φάση, που αποτελεί συνήθως το τελευταίο βήμα πριν την υποβολή ενός φαρμάκου για έγκριση στην FDA. (Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άντρες εμφανίζουν τριχόπτωση;)

Ποιες είναι οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για την αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα αρχίσει να επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Οι περισσότεροι εμφανίζουν την πάθηση κατά την παιδική τους ηλικία ή κατά την εφηβεία τους και περίπου οι μισοί από αυτούς αρχίζουν να ξαναεμφανίζουν μαλλιά εντός 12 μηνών, χωρίς να χρειαστούν θεραπεία. (Αυτοάνοσα νοσήματα: Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;)

Οι θεραπευτικές επιλογές για την γυροειδή αλωπεκία είναι περιορισμένες αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνουν:

  • Για τις ήπιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ενέσεις κορτικοστεροειδών που καταστέλλουν την ανοσολογική αντίδραση κατά των θυλάκων της τρίχας.
  • Τοπικά στεροειδή ή χάπια στεροειδών
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας φαλάκρας (σαμπουάν και κρέμες)

Σε περίπτωση που οι πιο πάνω επιλογές αποτύχουν, τότε χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως τα δισκία κυκλοσπορίνης ή άλλα ανοσοκατασταλτικά.

Σύμφωνα με τον Joshua Zeichner, MD, διευθυντή αισθητικής και κλινικής έρευνας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για την γυροειδή αλωπεκία δεν είναι τέλειες, έχουν όμως ήπια επιτυχία, η οποία δυστυχώς δεν διαρκεί για πολύ. (Τελογενής αλωπεκία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;)

Πώς βοηθά στην αναγέννηση των μαλλιών το Olumiant;

Το Olumiant βοηθά στη διακοπή της επικοινωνίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βλάπτουν τους θύλακες των τριχών. Όταν διακόπτεται η ανταλλαγή μηνυμάτων, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού “αφήνουν ήσυχους” τους θύλακες των τριχών να κάνουν τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από το να μεγαλώνουν τις τρίχες. (Γυναικεία τριχόπτωση: Αιτίες και θεραπεία)

Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής, που όπως είπαμε βρίσκεται σε τρίτη φάση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έγκριση του Olumiant από την FDA για τη θεραπεία της γυροειδής αλωπεκίας, η οποία θα έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς και την ποιότητα ζωής τους.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Arthritis Drug Helped 1 in 3 Alopecia Patients Regrow Hair https://www.verywellhealth.com/alopecia-arthritis-drug-5225671

HAIR LOSS TYPES: ALOPECIA AREATA OVERVIEW https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia

Two Phase 3 Trials of Baricitinib for Alopecia Areata https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2110343