Πρόληψη και θεραπεία

FDA: Ενέκρινε ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλια Moderna και J&J

Η πολυαναμενόμενη έγκριση των ενισχυτικών τρίτων δόσεων για τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson για τη νόσο COVID-19, ήρθε αισίως από την FDA τις περασμένες ημέρες.

Όπως ανέφερε η Υπηρεσία, τα άτομα που η αρχική τους ανοσοποίηση πραγματοποιήθηκε με εμβόλιο Moderna ή με Johnson & Johnson, μπορούν να λάβουν ως ενισχυτική δόση οποιοδήποτε εμβόλιο είναι εγκεκριμένο σήμερα για τρίτη δόση. Με δεδομένο αυτό και στη βάση επιστημονικών στοιχείων, οι εμπειρογνώμονες της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC για τις πρακτικές εμβολιασμού συστήνουν μια συνδυαστική στρατηγική αντιστοίχισης των εμβολίων, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη σε κάποιο εμβόλιο.

Ποια άτομα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19;

Τα άτομα που έλαβαν προηγουμένως το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και είναι επιλέξιμα για ενισχυτική δόση, μπορούν να λάβουν ως τρίτη αναμνηστική δόση, οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί για τρίτη δόση από την FDA, τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους.

Από την άλλη, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις Moderna ή Pfizer μπορούν να λάβουν ως αναμνηστική δόση είτε το ένα, είτε το άλλο εμβόλιο, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους.

Τα άτομα που θεωρούνται επιλέξιμα για αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή είναι:

  • Άτομα 65 ετών και άνω.
  • Άτομα 18 έως 64 ετών, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, λόγω κάποιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.
  • Άτομα 18 έως 64 ετών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη νόσο COVID-19, εξαιτίας του περιβάλλοντος που ζουν. Δηλαδή άτομα που ζουν σε ομαδικό περιβάλλον, όπως στρατώνες, φοιτητικές εστίες, φυλακές, γηροκομείο ή εργάζονται σε επικίνδυνο περιβάλλον, όπως σε κάποια κλινική ή νοσοκομείο.
  • Ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για ενισχυτική δόση, επιλέξιμες ήταν και πάλι οι πιο πάνω ομάδες ανθρώπων, στα ίδια χρονοδιαγράμματα.

Γιατί είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση στα άτομα με ανοσοκαταστολή;

Τον περασμένο Αύγουστο, η FDA επέτρεψε τη λήψη τρίτης ενισχυτικής δόσης των mRNA εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna για άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Η ενισχυτική δόση δόθηκε με προτεραιότητα στα άτομα με ανοσοκαταστολή, καθώς μόνο οι δυο δόσεις του εμβολίου φαίνεται να μην επαρκούν για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει αποτελεσματικά τον ιό.

Πότε μειώνεται η ανοσία των δύο πρώτων δόσεων του εμβολίου της Moderna;

Τα δεδομένα μελετών δείχνουν ότι η ανοσία των δύο πρώτων δόσεων του εμβολίου της Moderna, μειώνεται οκτώ μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης. Ως εκ τούτου, η αναμνηστική τρίτη δόση θεωρείται απαραίτητη τουλάχιστον έξι μήνες μετά την δεύτερη. Συγκεκριμένα,  τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του mRNA εμβολίου της Moderna πριν από 13 μήνες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό sars-cov-2, συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν το πρώτο τους εμβόλιο πριν από 8 μήνες.

Γιατί είναι σημαντικές οι τρίτες δόσεις;

Ο επίτροπος της FDA Janet Woodcock, MD, τόνισε ότι οι ενέργειες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, καταδεικνύουν την δέσμευση του οργανισμού απέναντι στην Δημόσια Υγεία, στο πλαίσιο του προληπτικού αγώνα ενάντια στην Πανδημία της νόσου COVID-19.

«Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο» πρόσθεσε, «η επιστήμη δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι ο ασφαλέστερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης ενάντια στη νόσο COVID-19». «Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της ανοσίας σε ορισμένες ομάδες ατόμων που είναι σήμερα πλήρως εμβολιασμένοι και ως εκ τούτου οι ενισχυτικές δόσεις κρίνονται απαραίτητες».