Σεξουαλική Υγεία

FDA: Ενέκρινε εσώρουχα που μειώνουν τον κίνδυνο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ

Η FDA ενέκρινε ένα εξαιρετικά λεπτό εσώρουχο που μπορεί  να φορεθεί κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πάθηση που μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μέσω κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ χωρίς προφυλακτικό με ένα άτομο που πάσχει.

Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα επίσης ονομάζεται και σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ανάλογα με το νόσημα, η μετάδοση μπορεί να γίνεται μέσω κοινής χρήσης συρίγγων και θηλασμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άντρες;

Είναι πιθανό να μολυνθείτε από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα χωρίς να εμφανίσετε συμπτώματα. Όμως, κάποια νοσήματα προκαλούν προφανή συμπτώματα που στους άντρες περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση
  • Έλκη, επάρματα ή εξανθήματα πάνω ή γύρω από το πέος, τους όρχεις, τον πρωκτό, τους γλουτούς, τους μηρούς ή το στόμα
  • Ασυνήθιστες εκκρίσεις ή αιμορραγία από το πέος
  • Πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις

Περισσότερο συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις γυναίκες;

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν ορατά συμπτώματα. Όταν προκαλούν όμως, κοινά συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εσώρουχα που μειώνουν τον κίνδυνο ΣΜΝ;

Τα εσώρουχα που εγκρίθηκαν από την FDA με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία πωλούνται ως Lorals for Protection, είναι εσώρουχα φτιαγμένα από φυσικό λάτεξ μίας χρήσης, με άρωμα βανίλιας, που καλύπτουν τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό και εμποδίζουν τη μεταφορά σωματικών υγρών κατά το στοματικό σεξ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας.(Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

Για την έγκριση των εσωρούχων, η FDA δεν διεξήγαγε κλινικές δοκιμές, αλλά μελέτησε δεδομένα που δόθηκαν από την ίδια την κατασκευαστική εταιρεία για το προϊόν της, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Όπως εξήγησε η Courtney Lias, PhD, διευθύντρια του γραφείου της FDA που ηγήθηκε της αναθεώρησης των εσωρούχων, η εξουσιοδότηση του συγκεκριμένου προϊόντος από την FDA δίνει στους ανθρώπους μια εναλλακτική επιλογή προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων;)

Πριν την έγκριση των εν λόγω εσωρούχων, η FDA είχε εγκρίνει τα «στοματικά φράγματα» (προφυλακτικά για στοματικό σεξ) για την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Τα στοματικά φράγματα είναι λεπτά καλύμματα λατέξ που τοποθετούνται ανάμεσα στο στόμα του ενός συντρόφου και στα γεννητικά όργανα του άλλου συντρόφου. Ωστόσο, δεν προτιμήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό γιατί ο ένας σύντροφος έπρεπε να τα κρατά στη θέση τους κατά τη διάρκεια του σεξ, οπότε η χρήση τους δεν ήταν τόσο βολική.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FDA-Cleared Panties Could Reduce STI Risk During Oral Sex https://www.webmd.com/sex/news/20220513/fda-cleared-panties-reduce-sti-risk-oral-sex

FDA says these underwear protect against STDs https://www.silive.com/business/2022/05/fda-say-these-underwear-protect-against-stds.html

F.D.A. Authorizes Underwear to Protect Against S.T.I.s During Oral Sex https://www.nytimes.com/2022/05/12/health/fda-underwear-sti.html