Μολυσματικές ασθένειες

FDA: Προειδοποίηση για ορισμένα καρδιακά συμπτώματα από εμβόλια COVID-19

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προσθέτει νέα προειδοποίηση στα ενημερωτικά δελτία των εμβολίων mRNA Pfizer / BioNTech και Moderna για την νόσο COVID-19, καθώς οι γιατροί συνεχίζουν να ερευνούν περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό, η οποία μεν είναι σπάνια, αλλά είναι πιο πιθανόν να συμβεί σε νεαρούς άνδρες και εφήβους.

Μάλιστα, είναι πιθανότερο να εμφανιστεί μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, προκαλώντας πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται έως και μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Doran Fink, αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Εφαρμογών Εμβολίων και Σχετικών Προϊόντων της FDA, «στις περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας τα συμπτώματα επιλύονται και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων;

Παρόλο που δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη ψηφοφορία, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP), εξέφρασαν έντονα την άποψη ότι οι εμβολιασμοί ατόμων 12-29 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα πρέπει να συνεχιστούν παρά την προειδοποίηση της FDA.

Όπως δήλωσε η Veronica McNally, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Franny Strong Foundation στο Bloomfield του Μίσιγκαν και μέλος της ACIP, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες για τα εμβόλια, είναι σαφές ότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κίνδυνους.

Η ACIP υπογραμμίζει ότι η καρδιακή φλεγμονή είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια και ως εκ τούτου μόνο ενας εξαιρετικά μικρός αριθμός μπορεί να την βιώσει μετά τον εμβολιασμό του. Μάλιστα, τονίζει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν χρειάζονται καν θεραπεία. Επιπλέον, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι πολύ πιο πιθανές αν κάποιος νοσήσει με COVID-19, την ίδια στιγμή που οι καρδιακοί κίνδυνοι είναι σοβαρότεροι από την λοίμωξη, παρά από το εμβόλιο.

Ο κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής είναι μεγαλύτερος από την ίδια την ασθένεια;

Συνολικά, το CDC στην αρχή της πανδημίας ανέφερε 2767 θανάτους από τη νόσο  COVID-19 σε άτομα ηλικίας 12-29 ετών και 4018 περιπτώσεις φλεγμονώδους διαταραχής MIS-C που συνδέονται με την νόσο. Αυτό αντιστοιχεί σε μία περίπτωση MIS-C ανά 3200 λοιμώξεις από COVID-19, εκ των οποίων το 36% είναι παιδιά (κυρίως αγόρια) 12-20 ετών και το 62% είναι παιδιά ισπανόφωνοι ή μαύροι ή μη ισπανόφωνοι.

Το CDC υπολόγισε ότι κάθε ένα εκατομμύριο εμβόλια COVID-19 δεύτερης δόσης που χορηγούνται σε αγόρια 12 – 17 ετών, θα μπορούσαν να αποτρέψουν 5700 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής είναι πολύ μεγαλύτερος από την ίδια την νόσο, παρά από το εμβόλιο.

Συμπερασματικά

Παρόλο που η COVID-19 επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να δυσκολέψει τη λειτουργία της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή φλεγμονή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρότερος, συγκριτικά με την ίδια την λοίμωξη που μαζί της φέρνει πολλούς μεγαλύτερους κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν τους γνωστούς κινδύνους και τα οφέλη και να δίνουν τις καταλληλότερες συμβουλές στους ασθενείς τους, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ερευνητές εργάζονται για να διαπιστώσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει σε κάποιον το ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας, είτε εξαιτίας του εμβολίου, είτε εξαιτίας της ίδιας της ασθένειας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved