Πρόληψη και θεραπεία

Φίλτρα αέρα HEPA: Μπορούν να μειώσουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2;

Τα φίλτρα αέρα HEPA, μπορούν να μειώσουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Τα φίλτρα HEPA μπορούν να μειώσουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2;

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Nature, ανέφερε ότι μια νέα έρευνα, η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί από ομότιμους, διαπίστωσε ότι τα φίλτρα αέρα HEPA μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2, μειώνοντας τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του ιού.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον εντατικολόγο Andrew Conway-Morris, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί και άλλα πειράματα τα οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των φίλτρων αέρα στην αφαίρεση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων του κορωνοϊού σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. «Αλλά μέχρι στιγμής», τόνισαν οι ερευνητές, «ήταν άγνωστο το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε πραγματικό περιβάλλον».

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εγκατέστησαν φίλτρα αέρα HEPA – τα οποία μπορούν να εγκλωβίσουν μικρά σωματίδια- σε δύο θαλάμους COVID-19 -ένα στον γενικό θάλαμο και ένα στη ΜΕΘ. Η ομάδα συνέλεξε δείγματα αέρα από τους θαλάμους πέντε μέρες πριν την εγκατάσταση των HEPA και για δύο περίπου εβδομάδες μετά την εγκατάσταση τους και συγκεκριμένα πέντε μέρες κατά τις οποίες τα φίλτρα ήταν ενεργοποιημένα και πέντε μέρες κατά τις οποίες τα φίλτρα ήταν και πάλι απενεργοποιημένα. Ακολούθως, η ομάδα συνέκρινε τα δεδομένα αυτών των περιόδων διαπιστώνοντας ότι:

  • Ο αερομεταφερόμενος SARS-CoV-2 υπήρχε και στους δυο θαλάμους και τις πέντε μέρες πριν την εγκατάσταση των φίλτρων.
  • Ο αερομεταφερόμενος SARS-CoV-2 δεν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια καμίας από τις μέρες κατά τις οποίες τα φίλτρα ήταν ενεργοποιημένα.
  • Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε ξανά τις τέσσερις από τις πέντε ημέρες κατά τις οποίες τα φίλτρα απενεργοποιήθηκαν.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τα φίλτρα μείωσαν σημαντικά και άλλα μικροβιακά βιοαερόλυματα, τόσο στον γενικό θάλαμο (48 παθογόνα που ανιχνεύθηκαν πριν από την ενεργοποίηση των φίλτρων) όσο και στη ΜΕΘ (45 παθογόνα που ανιχνεύθηκαν πριν από τη ενεργοποίηση των φίλτρων).

Ο επιδημιολόγος David Fisman, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα φίλτρα αέρα HEPA μειώνουν αποτελεσματικά τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2 και άλλα μικρόβια. Είναι ένας ιδιαίτερα εύκολος και φθηνός τρόπος μείωσης του κινδύνου εξάπλωσης των παθογόνων σε νοσοκομειακά –κυρίως- περιβάλλοντα.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα καθαριστικά αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των ιών σε ένα κτίριο ή μικρό χώρο. Από μόνος του, ο καθαρισμός ή το φιλτράρισμα του αέρα δεν αρκεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον COVID-19. Άλλοι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν φίλτρα υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα (HEPA) τα οποία θεωρούν καλύτερα για την προστασία τους και τη μείωση των ιών, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

HEPA Filters May Clean Coronavirus Particles from the Air: Study https://www.webmd.com/lung/news/20211011/hepa-filters-may-clean-coronavirus-particles-from-air-study

HEPA Filters for Allergies https://www.webmd.com/allergies/hepa-filters-for-allergies

Social Distancing, Quarantine, and Isolation https://www.webmd.com/lung/coronavirus-isolation

Real-world data show that filters clean COVID-causing virus from air https://www.nature.com/articles/d41586-021-02669-2

The removal of airborne SARS-CoV-2 and other microbial bioaerosols by air filtration on COVID-19 surge units https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.16.21263684v1.full