Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών που οδηγούν σε απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Crohn’s and Colitis.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) αντιπροσωπεύει μία ομάδα εντερικών διαταραχών που προκαλούν παρατεταμένη φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνος για τη διάσπαση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών. Η φλεγμονή σε οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα διακόπτει τη φυσιολογική λειτουργία του και οδηγεί σε διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Τι σχέση έχει η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου με τις ψυχιατρικές διαταραχές;

Ο Jonas F. Ludvigsson από το Karolinska Institutet στη Σόλνα της Σουηδίας και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν τον κίνδυνο ψυχιατρικής νοσηρότητας και αυτοκτονίας σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό της Σουηδίας το 1973 έως 2013.

Η ανάλυση περιελάμβανε 69.865 ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα: 43.557 ασθενείς, νόσο του Crohn: 21.245 ασθενείς, μη ταξινομημένη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: 5.063 ασθενείς), 3.472.913 άτομα από τον γενικό πληθυσμό και 66.292 αδέλφια.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών:

  • Το 10,7% των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εμφάνισε τις πρώτες ψυχιατρικές διαταραχές (ποσοστό επίπτωσης, 8,4 ανά 1.000 άτομα-έτη), έναντι 9,9% του γενικού πληθυσμού (ποσοστό επίπτωσης, 6,6), που σημαίνει 1,8 επιπλέον ψυχιατρική νοσηρότητα ανά 100 ασθενείς (λόγος κινδύνου [HR], 1,3).
  • Ο υψηλότερος κίνδυνος για συνολική ψυχιατρική νοσηρότητα παρατηρήθηκε κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (HR, 1.4).
  • Οι ασθενείς με μη ταξινομημένη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικής νοσηρότητας (HR, 1.6).
  • Όλοι οι τύποι της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για απόπειρες αυτοκτονίας (HR, 1,2 έως 1,4).
  • Η ολοκληρωμένη πράξη αυτοκτονίας αφορούσε κυρίως ηλικιωμένα άτομα με νόσο του Crohn (HR, 1,5) και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (διαγνώστηκε σε ηλικία> 60 ετών, HR, 1,7).

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα τους καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ψυχολογικής παρακολούθησης των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών με μη ταξινομημένη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και νόσο του Crohn. Αυτή μάλιστα η παρακολούθηση, θα πρέπει να είναι πιο στενή κατά το πρώτο έτος μετά την διάγνωση τους, όπου ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Inflammatory bowel disease may up risk for psychiatric disorders https://medicalxpress.com/news/2021-03-inflammatory-bowel-disease-psychiatric-disorders.html

Increased risk of psychiatric disorders in children with inflammatory bowel disease https://medicalxpress.com/news/2019-08-psychiatric-disorders-children-inflammatory-bowel.html

Association between inflammatory bowel disease and psychiatric morbidity and suicide: A Swedish nationwide population-based cohort study with sibling comparisons https://academic.oup.com/ecco-jcc/advance-article/doi/10.1093/ecco-jcc/jjab039/6153473