Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η κατανάλωση φυτικών ινών επιδεινώνει τα συμπτώματα;

Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη και προστατεύουν το σώμα με πολλούς τρόπους. Ορισμένα από τα οφέλη τους αφορούν τη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος, τη διαχείριση του βάρους, τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ειδών καρκίνου.

Ωστόσο, για μερικά άτομα οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι περισσότερο βλαβερές παρά ωφέλιμες. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) μπορεί να είναι ευαίσθητα στις φυτικές ίνες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Gastroenterology, οι ερευνητές ανέφεραν πως βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι φυτικών ινών μπορεί πράγματι να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χρησιμοποιείται ως ένας γενικός όρος για την περιγραφή δύο καταστάσεων που προκαλούν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και απασχολούν περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτές οι δύο καταστάσεις είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η νόσος του Crohn αναπτύσσεται είτε στο λεπτό είτε στο παχύ έντερο, ενώ η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει το παχύ έντερο. Πολλές φορές ο όρος «φλεγμονώδης νόσος του εντέρου» χρησιμοποιείται συνώνυμα με το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου». Ωστόσο, οι δύο αυτές καταστάσεις είναι διαφορετικές μεταξύ τους, παρόλο που μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, σε αντίθεση με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δεν προκαλεί ορατή βλάβη ή φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι τα εξής:

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά η μείωση ή διαχείριση των συμπτωμάτων της γίνεται κυρίως μέσω λήψης φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής (πχ. διατροφικές αλλαγές, διαχείριση άγχους).

Μπορούν τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου να καταναλώνουν φυτικές ίνες;

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου παρουσιάζουν αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη ζύμωση των φυτικών ινών από τους μικροοργανισμούς (βακτήρια και μύκητες) στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να έχουν αυξημένες ποσότητες μη ζυμωμένων φυτικών ινών στο έντερό τους, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Για το λόγο αυτό, στο παρελθόν οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συνιστούσαν την αποφυγή όλων των ειδών φυτικών ινών από άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ωστόσο, στις μέρες μας είναι γνωστό πως μερικοί τύποι φυτικών ινών, όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι αρκετά ωφέλιμοι, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιο σωστή η εξατομικευμένη προσέγγιση για άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σχετικά με το ποια είδη φυτικών ινών μπορούν να καταναλώνουν ή όχι.

Τι έδειξε η μελέτη;

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες παχέος εντέρου και άλλες εξετάσεις από άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση ορισμένων ειδών φυτικών ινών στα σώματά τους.

Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι μη ζυμωμένες φυτικές ίνες β-φρουκτάνης προκαλούσαν φλεγμονώδη απόκριση σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που δεν μπορούσαν να διασπάσουν τις συγκεκριμένες ίνες.

Οι φυτικές ίνες β-φρουκτάνης είναι ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και βοηθούν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης χρησιμοποιούνται τώρα από τους ερευνητές για την ανάπτυξη μιας εξέτασης κοπράνων, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα γιατρό για να ελέγξει ποια μικρόβια χρειάζεται ένα άτομο με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για να μπορέσει να διασπάσει ορισμένα είδη φυτικών ινών. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει, στη συνέχεια, τους γιατρούς για το σχεδιασμό μιας εξατομικευμένης δίαιτας κατάλληλης για τον κάθε ασθενή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ώστε να αποτρέπονται οι εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα καθώς εντόπισαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των φυτικών ινών και της μικροβιακής ζύμωσης στο γαστρεντερικό σωλήνα, που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένες φυτικές ίνες μπορεί να ωφελούν ή όχι ένα άτομο με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Κάτι που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική μελέτη είναι ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων φυτικών ινών που είναι ωφέλιμες ή δυνητικά επιβλαβείς σε διαφορετικά χρονικά σημεία κατά την πορεία εξέλιξης της φλεγμονώδης νόσου του εντέρου σε ένα άτομο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Inflammatory bowel disease (IBD): Dietary fiber may make symptoms worse https://www.medicalnewstoday.com/articles/ibd-dietary-fiber-is-good-for-you-except-when-its-not

Unfermented β-fructan Fibers Fuel Inflammation in Select Inflammatory Bowel Disease Patients https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(22)01150-7/fulltext