Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν συχνά αντιβιοτικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), αναφέρεται σε μια ομάδα εντερικών διαταραχών που προκύπτουν από τη χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Οι ασθενείς, συνήθως διαγιγνώσκονται με IBD σε ηλικία 15 με 35 ετών, αλλά μερικοί ενδέχεται να διαγνωστούν και μετά τα 60 τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μικρότερες ηλικίες, για την εμφάνιση της νόσου ευθύνεται συνήθως η γενετική, αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) στους ηλικιωμένους;

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Digestive Disease Week, ανέφερε ότι η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο IBD σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται από τους ηλικιωμένους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσουν IBD. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν αντιβιοτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν IBD, συγκριτικά με τα άτομα που δεν πήραν κανένα αντιβιοτικό τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά αντιβιοτικά για γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Δρ James J. Lee, γαστρεντερολόγο στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην Καλιφόρνια, τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν αιτία IBD, αλλά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου και την ανοσολογική απόκριση στα αντίγονα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος εμφάνισης IBD ήταν ανάλογος με τον αριθμό των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών που έλαβαν οι ασθενείς μέχρι τη διάγνωσή τους. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει;)

Συγκεκριμένα, άτομα με:

  • Μία συνταγή είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με IBD
  • Δύο συνταγές είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες IBD
  • Τρεις συνταγές είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες IBD
  • Τέσσερις συνταγές είχαν 96% περισσότερες πιθανότητες IBD
  • Πέντε ή περισσότερες συνταγές είχαν 236% περισσότερες πιθανότητες IBD

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά όταν τα χρειάζονται πραγματικά. Αν μια λοίμωξη μπορεί να περάσει μόνη της, τότε είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά, αν όμως είναι σοβαρή, τότε η χρήση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών)

Οι ερευνητές εξέτασαν τα συνταγογραφούμενα αρχεία ατόμων άνω των 60 ετών που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με IBD, από το 2000 μέχρι το 2018 και κατέγραψαν πληροφορίες σχετικές με την μάρκα των αντιβιοτικών που έλαβαν, το πότε χρησιμοποιήθηκαν και τον σκοπό τους. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Επηρεάζεται από την καφεΐνη;)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι νέες διαγνώσεις IBD ήταν περισσότερες ανάμεσα στα άτομα που χρησιμοποίησαν αντιβιοτικά 2 χρόνια πριν τη διάγνωσή τους.
  • Ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός για τα άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους, αν και δεν ήταν τόσο υψηλός όσο αυτός των ατόμων που έλαβαν αντιβιοτικά πιο πρόσφατα.
  • Τα αντιβιοτικά για γαστρεντερικές λοιμώξεις ήταν πιο πιθανό να συσχετιστούν με IBD.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που αναπτύσσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, θα πρέπει να αξιολογούνται για IBD, ειδικά εάν έχουν λάβει αντιβιοτικά τα τελευταία χρόνια. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD);

Τα συμπτώματα που προκαλεί το IBD περιλαμβάνουν:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved