Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;

Δεν είναι μυστικό ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα σνακ που είναι πλούσια σε ζάχαρη, δεν είναι και η καλύτερη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal τον περασμένο Ιούλιο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο IBD;

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διαιτητικές πληροφορίες και τις διαγνώσεις IBD περισσοτέρων από 116.000 ατόμων, παρακολουθώντας τους για 9 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η μελέτη διαπίστωσε, ότι συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, τα άτομα που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα, διέτρεχαν 82% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν IBD. Σημειώνεται ότι τα άτομα που κατανάλωναν έως και τέσσερις μερίδες την ημέρα είχαν 67% αυξημένο κίνδυνο. Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, ανεξάρτητα από το είδος του υπερ-επεξεργασμένου τροφίμου, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν επρόκειτο για αναψυκτικά, εκλεπτυσμένα γλυκά, αλμυρά σνακ ή επεξεργασμένο κρέας.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση λευκού κρέατος, μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αμύλου, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων δεν αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης IBD. Σημειώνεται ότι με αυξημένο κίνδυνο συσχετίστηκε και η κατανάλωση περισσότερου νατρίου.

Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν αμφισβητούν πλέον ότι οι επιλογές των τροφίμων και ο τρόπος επεξεργασίας τους μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης IBD. Σύμφωνα μάλιστα με την Katrina Cox, εγγεγραμμένη διαιτολόγος που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου, το IBD δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της γενετικής, αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Όπως εξήγησε λοιπόν, η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με ανισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια του εντέρου, μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση  και οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς θα υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας;

Ο Robin Foroutan, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας,  υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, πέραν από την γενετική, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης IBD. Μάλιστα, για τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση, ο κίνδυνος εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο από παράγοντες όπως:

  • Άγχος
  • Διαταραχές ύπνου
  • Χρόνια θρεπτική ανεπάρκεια
  • Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
  • Κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τρόφιμων
  • Ανεπαρκής πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης

Για να προστατεύσετε λοιπόν το έντερό σας, λάβετε υπόψη τους πιο πάνω παράγοντες κινδύνου, φροντίστε να κοιμάστε καλά, διαχειριστείτε το άγχος σας και αρχίστε να τρώτε ισορροπημένα, για να ισορροπήσετε κατά συνέπεια το μικροβίωμα του εντέρου σας.

  • Καταναλώστε προβιοτικά μέσω της διατροφής σας, τρώγοντας πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, που περιέχουν καλά βακτήρια.
  • Φάτε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, που περιέχουν ευεργετικά στελέχη βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις ποσότητες των κακών βακτηρίων στο έντερο, που προκαλούν ασθένειες.
  • Επιλέξτε βότανα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο και η ρίγανη, τα οποία εξισορροπούν το μικροβίωμα του εντέρου, ενεργώντας ως αντιμικροβιακά.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Eating Ultra-Processed Foods May Increase Your IBD Risk https://www.verywellhealth.com/ultra-processed-foods-ibd-risk-5194645

Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literature https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21468064/

Inflammatory Bowel Disease: Genetics, Epigenetics, and Pathogenesis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629465/

What is inflammatory bowel disease (IBD)? https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm

Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1554