Καρδιά και αγγεία

Φλεβοκομβική αρρυθμία: Τι σημαίνει αυτό για ένα νεογέννητο;

Η φλεβοκομβική αρρυθμία περιγράφει τις διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού, οι οποίες μπορεί να είναι είτε πιο αργές, είτε πιο γρήγορες από το συνηθισμένο. Παρόλο που οι αρρυθμίες αναφέρονται συνήθως ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, στα νεογνά δεν προκαλούν απαραίτητα ανησυχία. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι φλεβοκομβικών αρρυθμιών θεωρούνται τυπικοί στα παιδιά, ιδιαίτερα στα νεογέννητα και τα βρέφη. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους. (Καφές: Επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες;)

Τι προκαλεί φλεβοκομβική αρρυθμία στα νεογνά;

Οι αιτίες της φλεβοκομβικής αρρυθμίας στα νεογνά ποικίλλουν και εξαρτώνται από τον τύπο της. Ο πιο κοινός τύπος φλεβοκομβικής αρρυθμίας στα νεογνά είναι η αναπνευστική, η οποία θεωρείται απολύτως φυσιολογική και περιγράφει τον καρδιακό ρυθμό που αυξάνεται και μειώνεται φυσικά με τον κύκλο της αναπνοής. (Αρρυθμία: 3+1 εναλλακτικές θεραπείες!)

Αν και λιγότερο συνηθισμένοι, οι άλλοι τύποι φλεβοκομβικής αρρυθμίας οφείλονται συνήθως σε δυσλειτουργία του φλεβόκομβου. Προβλήματα με τον φλεβόκομβο προκύπτουν συχνότερα σε άλλες ηλικιακές ομάδες, λόγω φαρμάκων και χειρουργικών επεμβάσεων. Στα νεογέννητα, ωστόσο, η δυσλειτουργία του φλεβοκομβικού κόμβου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συγγενές καρδιακό πρόβλημα. (Καρδιακός ρυθμός: Πότε θεωρείται επικίνδυνος;)

Ποιοι είναι οι τύποι της φλεβοκομβικής αρρυθμίας;

Η φλεβοκομβική αρρυθμία δεν είναι ανησυχητική στα νεογέννητα, αλλά είναι σημαντική η γνώση των διαφόρων τύπων της, για περαιτέρω συζήτηση με τον παιδίατρο, εάν χρειαστεί.

1. Αναπνευστική φλεβοκομβική αρρυθμία

Η αναπνευστική φλεβοκομβική αρρυθμία αναπτύσσεται με βάση την αναπνοή του μωρού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο γρήγορα εισπνέει και εκπνέει. Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού στα παιδιά. (Ταχυπαλμία: Γιατί εμφανίζεται το βράδυ; Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;)

2. Φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Φλεβοκομβική ταχυκαρδία σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός είναι πιο γρήγορος από το συνηθισμένο. Αυτός ο τύπος αρρυθμίας είναι επίσης κοινός στα παιδιά και όπως συμβαίνει με την αναπνευστική φλεβοκομβική αρρυθμία, δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικός. Τα νεογνά εμφανίζουν φλεβοκομβική ταχυκαρδία σε περιόδους αυξημένης καρδιακής παροχής, όταν έχουν:

Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία δεν θεωρείται πρόβλημα, εκτός και αν ο καρδιακός ρυθμός του μωρού είναι υψηλότερος από το κανονικό σε φάση ανάπαυσης.

3. Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Στα νεογέννητα, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από 80 παλμούς το λεπτό. Ο όρος «βραδυκαρδία» υποδηλώνει ότι ο καρδιακός ρυθμός είναι πιο αργός από το κανονικό, ανάλογα με την ηλικία. Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία είναι ο αργός καρδιακός ρυθμός που οφείλεται συνήθως σε προβλήματα με τον φλεβόκομβο.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους φλεβοκομβικής αρρυθμίας, ορισμένες περιπτώσεις βραδυκαρδίας θεωρούνται πιο σοβαρές και μπορεί να απαιτούν θεραπεία. Η φλεβοκομβική βραδυκαρδία είναι πιο συχνή σε πρόωρα βρέφη και οι πιθανές της αιτίες περιλαμβάνουν:

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβοκομβικής αρρυθμίας στα νεογνά;

Τα συμπτώματα της φλεβοκομβικής αρρυθμίας στα νεογέννητα είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν επειδή το μωρό δεν μπορεί μιλήσει και να πει τι βιώνει. Μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε στο μωρό σας είναι τα ακόλουθα: 

  • Ασυνήθιστη φασαρία και κλάμα
  • Χλωμό δέρμα
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Δυσκολίες στη σίτιση

Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από τον τύπο της φλεβοκομβικής αρρυθμίας. Για παράδειγμα, οι αναπνευστικοί τύποι είναι φυσικοί και συμπίπτουν με τους συνήθεις κύκλους αναπνοής του μωρού.

Οι άλλοι τύποι αρρυθμιών μπορούν να προκαλέσουν:

Πώς αντιμετωπίζεται η φλεβοκομβική αρρυθμία στα νεογνά;

Για την αναπνευστική φλεβοκομβική αρρυθμία και την φλεβοκομβική ταχυκαρδία, δεν απαιτείται θεραπεία.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η αρρυθμία συνδέεται με κάποιο συγγενές καρδιακό πρόβλημα, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν παιδοκαρδιολόγο για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως μία από τις ακόλουθες επιλογές για τη θεραπεία των μη φυσιολογικών παιδιατρικών αρρυθμιών:

  • Εγχείρηση καρδιάς
  • Φάρμακα
  • Αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων
  • Εμφυτεύσιμος βηματοδότης