Ψυχική υγεία

Φοιτητές και δια ζώσης μαθήματα: Πώς επέδρασε η πανδημία στην ψυχολογία τους;

Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι η πανδημία άφησε το στίγμα της στον καθένα μας, θέτοντας μας σε ένα τρόπο ζωής και σκέψης άνευ προηγουμένου. Η αποτίμηση των επιπτώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί  ακόμη, όμως σίγουρα πέραν της σωματικής υγείας, η αρνητική επίδραση του εγκλεισμού έχει ήδη γίνει εμφανής στην ψυχολογία των ατόμων.

H Bernadette Melnyk, Αντιπρόεδρος για την προώθηση της υγείας, επικεφαλής υπεύθυνη ευεξίας και Πρύτανης του Κολλεγίου Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, διεξήγαγε μια έρευνα προκειμένου να δει την κατάσταση της ψυχικής υγείας των φοιτητών τώρα που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη.  Η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, υπερκόπωσης και χρήσης ανθυγιεινών μηχανισμών αντιμετώπισης έχουν αυξηθεί σε φοιτητές μέσα σε μια ακαδημαϊκή χρόνιά πλήρως επηρεασμένη από την πανδημία COVID-19. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται και από άλλες έρευνες των ΗΠΑ.

Τι έδειξαν οι έρευνες;

Το Ohio State διεξήγαγε έρευνες τον Αύγουστο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021 σε ένα δείγμα τυχαία επιλεγμένων φοιτητών, προκειμένου να συγκρίνει τις αλλαγές στην ψυχική υγεία τους, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης που επιλέγουν, τις καθημερινές συνήθειες τους και τις ανάγκες τους με την πάροδο του χρόνου. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.072 φοιτητές εκ των οποίων:

 • Τον Αύγουστο του 2020, το 39% των φοιτητών ήταν θετικοί σε αγχώδη διαταραχή, ενώ το 2021 ήταν 42,6%.
 • Το ποσοστό των φοιτητών που βρέθηκαν θετικοί σε κατάθλιψη αυξήθηκε από 24,1% σε 28,3% μέσα στο ίδιο διάστημα.
 • Από το 40% των φοιτητών που ήταν θετικοί για υπερκόπωση, το ποσοστό αυξήθηκε στο 71%.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ζητήθηκε από τους φοιτητές να αναφέρουν πως χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις:

 • Η κατανάλωση περισσότερων ανθυγιεινών τροφίμων αυξήθηκε από 25% σε 29%
 • Η χρήση αλκοόλ αυξήθηκε από 15,5% σε 18%
 • Η χρήση καπνικών / ατμού από 6% έως 8%
 • Η «αυξημένη σωματική δραστηριότητα» μειώθηκε από 35% σε 28%
 • Οι φοιτητές που επισκέπτονται κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας αυξήθηκαν από 13% σε 22%

Η Melnyk δήλωσε, «Η προώθηση της ψυχικής υγείας και η πρόσβαση σε υπηρεσίες και προγράμματα είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Τα δύο τρίτα των φοιτητών που δεν φοιτούν πλέον στο κολέγιο, είναι για λόγους ψυχικής υγείας. Όπως δεν θα στέλναμε δύτες σε έναν βαθύ ωκεανό χωρίς οξυγόνο, έτσι δεν μπορούμε να βγάζουμε τους φοιτητές στη ζωή χωρίς να τους δώσουμε την ικανότητα προσαρμοστικότητας, γνωστικές-συμπεριφορικές δεξιότητες και μηχανισμούς αντιμετώπισης που γνωρίζουμε ότι προστατεύουν από ψυχικές διαταραχές και χρόνιες ασθένειες.»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα αξιοποιεί τα δεδομένα προκειμένου να επεκταθούν οι πόροι και να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα σπουδών και στην πανεπιστημιακή ζωή. Μάλιστα η Melnyk μαζί με την Melissa Shivers, ανώτερη αντιπρόεδρος του Γραφείου Φοιτητικής Ζωής στο Οχάιο, προεδρεύουν μιας νέας επιτροπής ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκε από την πρόεδρο του πανεπιστημίου Kristina Johnson. Η επιτροπή έχει ως στόχο τη προώθηση και προστασία της ψυχικής υγείας και την ευημερία των φοιτητών καθώς επιστρέφουν στην πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης και της διατήρησης μιας κουλτούρας φροντίδας.

Πώς μπορούν οι φοιτητές να ελέγχουν την ψυχική τους υγεία;

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας λίστας ελέγχου ψυχικής υγείας «Five to Thrive» για όλους τους φοιτητές το οποίο  μπορούν να χρησιμοποιήσουν :

 1. Καθιερώστε τις συνήθειες υγείας που σας ταιριάζουν: Προγραμματίστε τη μείωση του στρες, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή, όπως προγραμματίζετε τα μαθήματα και το χρόνο διαβάσματος.
 2. Χτίστε ικανότητες προσαρμοστικότητας και αντιμετώπισης: Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές, τη ενσυνείδηση, την ευγνωμοσύνη και την μετατροπή των αρνητικών σκέψεων σε θετικές.
 3. Βρείτε υποστήριξη ψυχικής υγείας σε τοπικούς φορείς: Εξερευνήστε τους πόρους του εκπαιδευτικού ιδρύματός σας και εντοπίστε / συνδεθείτε με συμβουλευτικές υπηρεσίες, έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας και ένα φαρμακείο.
 4. Αναπτύξτε και διατηρήστε συστήματα υποστήριξης: Συμμετέχετε στην καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης, γνωρίστε νέους ανθρώπους και συνδεθείτε με άτομα που έχουν θετική επίδραση στη ζωή σας.
 5. Μην καθυστερήσετε να λάβετε βοήθεια: Ζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια εάν τα συμπτώματα ή τα συναισθήματά σας επηρεάζουν τη συγκέντρωση ή τη λειτουργία σας.

«Οι μαθητές που αντιμετώπιζαν με τον καλύτερο τρόπο τις καταστάσεις από άποψη συναισθηματικού αποτελέσματος, ήταν πιο συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους τους, χτίζοντας την προσαρμοστικότητά τους και ασχολούνταν περισσότερο με τη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε η Melnyk. «Έτσι, καθώς οι φοιτητές καλούνται να επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη αυτό το φθινόπωρο, αυτά τα πέντε βήματα είναι  κρίσιμα για να ενισχύσουν τα θεμέλια της ψυχικής ανθεκτικότητας και να κάνουν την προσωπική φροντίδα και την ψυχική ευεξία, προτεραιότητα. Χρειάζεται πραγματικά δύναμη να αναγνωρίσει κανείς πότε χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια· δεν είναι αδυναμία.»

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Officer Ohio State University’s Office of the Chief Wellness. Anxiety, Depression, Burnout Rising as College Students Prepare to Return to Campus. https://medicalxpress.com/news/2021-07-anxiety-depression-burnout-college-students.html