Τι αισθάνεσαι;

Ψυχική υγεία

Φοβάστε τα αεροπορικά ταξίδια; 4 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος σας

Μια συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων φοβούνται τα αεροπορικά ταξίδια και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Ως αποτέλεσμα, μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο νιώθουν έντονο άγχος. Λίγο το ύψος, λίγο ο ήχος του αεροπλάνου, λίγο οι αναταράξεις, επιδεινώνουν την κατάσταση που πολλές φορές φτάνει στα όρια πανικού. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την μερίδα ανθρώπων και πρέπει για κάποιο λόγο να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, τότε πιο κάτω αναφέρονται 4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πώς θα μειώσετε το άγχος των αεροπορικών ταξιδιών;

1. Αεροπλάνα

Οι αναταράξεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι όντως τρομακτικές και για τους ανθρώπους που φοβούνται τις πτήσεις είναι ακόμη πιο τρομακτικές. Στην πραγματικότητα όμως, οι αναταράξεις δεν είναι κάτι τραγικό και παρόλο που εσείς μπορεί να βάλετε στο μυαλό σας το χειρότερο, για τον πιλότο είναι θέμα ρουτίνας. Είναι σαν να οδηγείτε το αυτοκίνητο σας σε ένα δρόμο γεμάτο λακκούβες, γεγονός που ουσιαστικά δεν θα σας προκαλέσει κανένα κακό, απλά θα σας κουνήσει λίγο περισσότερο.

Επιπρόσθετα, όπως είναι γνωστό, το αεροπλάνο κάνει περίεργους θορύβους, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος όσων έχουν φοβία με τα αεροπλάνα μπορεί να μειωθεί εάν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τον κάθε θόρυβο. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, για ένα ταξίδι, ενημερωθείτε για τους θορύβους του αεροπλάνου και αν είναι δυνατόν εξετάστε την εμπειρία του πιλότου και την ασφάλεια της εταιρίας, για να είστε πιο ήρεμοι κατά τη διάρκεια της πτήσης.

2. Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, όπως το γενικευμένο άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ο κύριος στόχος της εν λόγω θεραπείας είναι να εκπαιδεύσει τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τις σκέψεις που τους προκαλούν άγχος και να μάθουν να τις διαχειρίζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και θα σας εκπαιδεύσει να τις αντικαθιστάτε με θετικές σκέψεις. Για παράδειγμα, εάν βλέπετε ότι ο πιλότος αργεί να προσγειώσει το αεροπλάνο, αντί να σκεφτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι θα πεθάνετε, θα μάθετε να σκέφτεστε ότι ο πιλότος προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο αέρα για να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, με τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία θα διδαχθείτε και άμεσους τρόπους ανακούφισης του άγχους, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και προσοχής.

3. Επιτυχημένες πτήσεις ημέρας

Καθώς επιβιβάζεστε στο αεροπλάνο, αντί να σκεφτείτε τις σπάνιες περιπτώσεις που έτυχε να πέσει κάποιο αεροπλάνο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας όλες τις επιτυχημένες πτήσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα ή γίνονται καθημερινά. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ομοσπονδιακή διοίκηση αεροπορίας, καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 44.000 επιτυχημένες πτήσεις κατά μέσο όρο.

4. Θεραπεία έκθεσης

Σε άτομα με ακραία φοβία πτήσεων, οι ειδικοί συνιστούν την θεραπεία έκθεσης. Η θεραπεία έκθεσης χρησιμοποιεί ουσιαστικά την εικονική πραγματικότητα προσομοιώνοντας μια πτήση, με στόχο να εκθέσει τους ασθενείς σε αυτό που φοβούνται, ώστε ερχόμενοι αντιμέτωποι με την φοβία τους, να εξοικειωθούν μαζί της και να την ξεπεράσουν σταδιακά.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι