Ψυχική υγεία

Φοβάστε τις αράχνες; Έτσι θα ξεπεράσετε τη φοβία σας

Οι άνθρωποι που φοβούνται τις αράχνες λίγο περισσότερο από τους υπολοίπους ανθρώπους, τρομάζουν ακόμη και στην όψη των αραχνών που εμφανίζονται στις οθόνες του σινεμά. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, μπορούν να ξεπεράσουν τη φοβία τους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Anxiety Disorders.

Πώς θα ξεπεράσετε τη φοβία σας για τις αράχνες;

Η εφαρμογή Phobys, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μείωσης του φόβου για τις αράχνες.

Η αραχνοφοβία (ο φόβος για τις αράχνες), είναι μία από τις πιο κοινές φοβίες. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτή την κατάσταση, όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια αράχνη παρουσιάζουν φυσιολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως έντονος φόβος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, πανικός και αποστροφή. Μάλιστα, τα άτομα με αραχνοφοβία τρομάζουν να περάσουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε χώρους όπως τα υπόγεια και τα γκαράζ, φοβούμενα μήπως δουν ξαφνικά μπροστά τους κάποια αράχνη.

Γενικότερα, η θεραπεία για τις φοβίες περιλαμβάνει την επανειλημμένη έκθεση του ατόμου στο αντικείμενο του φόβου του, ώστε σταδιακά ο φόβος να αρχίσει να εξασθενεί. Ωστόσο, για τα άτομα με αραχνοφοβία αυτό είναι δύσκολο, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που εθελοντικά θα ζητήσουν να έρθουν σε επαφή με τις αράχνες για να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Στη βάση λοιπόν αυτής της λογικής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία ανέπτυξαν την εφαρμογή Phobys. Η εν λόγω εφαρμογή προσφέρει στα άτομα με αραχνοφοβία ένα τρόπο έκθεσης και αλληλεπίδρασης με εικονικές αράχνες, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με αληθινές αράχνες. Οι αράχνες που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι ρεαλιστικές και ανταποκρίνονται επάξια στα χαρακτηριστικά των πραγματικών.

Στην δωρεάν έκδοση της εφαρμογής, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ένα τεστ για να διαπιστώσουν εάν πράγματι έχουν αραχνοφοβία και ακολούθως, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό, μπορούν να κατεβάσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής, όπου θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν, σε εννέα επίπεδα έκθεσης, με διάφορες αράχνες, με αποκορύφωμα μια τρισδιάστατή αράχνη που σέρνεται στο χέρι τους.

Πόσο αποτελεσματική είναι η εφαρμογή Phobys στην αντιμετώπιση της αραχνοφοβίας;

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εφαρμογή Phobys στα πλαίσια μιας κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 66 άτομα με αραχνοφοβία, διαπιστώνοντας ότι η αντοχή τους ενάντια στις αράχνες αυξήθηκε και ότι ο φόβος τους, μετά την αλληλεπίδρασή τους με την εφαρμογή, άρχισε να μειώνεται.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα κλήθηκε να συμμετάσχει σε έξι συνεδρίες έκθεσης – μισής ώρας- στην εφαρμογή, για δύο εβδομάδες, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν εκτέθηκε καθόλου στην εφαρμογή και αποτελούσε την ομάδα ελέγχου.

Πριν και μετά τη μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλησιάσουν όσο το δυνατό περισσότερο σε μια πραγματική αράχνη, η οποία βρισκόταν σε μια γυάλα και να περιγράψουν τα συναισθήματα που ένιωθαν καθώς πλησίαζαν. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην εφαρμογή πλησίασαν πολύ περισσότερο την αράχνη στο τέλος της μελέτης και εξέφρασαν σημαντικά λιγότερη αηδία και φόβο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Scared of Spiders? There’s an App for That https://www.webmd.com/anxiety-panic/news/20211008/help-for-fear-of-spiders

Phobys https://www.phobys.com/

Effectiveness of a smartphone-based, augmented reality exposure app to reduce fear of spiders in real-life: A randomized controlled trial https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S088761852100089X