Ψυχική υγεία

Φόβος πόνου και θανάτου καρκινοπαθών ασθενών: Τρόποι διαχείρισης

Η Kavita Jackson είναι 32 χρονών, χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οπότε όταν της πρότεινε ο γιατρός της να κάνει μαστογραφία, πίστεψε πως ήταν κάτι πολύ περιττό. Ήταν πεπεισμένη πως εκείνο το κουβάρι που έπιανε στο στήθος της, ήταν απλώς μια κύστη και σε καμία περίπτωση καρκίνος.

Τα αποτελέσματα της μαστογραφίας ωστόσο, έδειξαν πως είχε διηθητικό καρκίνωμα του πόρου. Ακολούθως, όπως αναφέρει η Jackson, ένιωσε συναισθηματικά μπερδεμένη, καθώς έψαχνε την αιτία που της προκάλεσε καρκίνο.

«Πνίγηκα στην άρνηση ψάχνοντας την αιτία που με οδήγησε στον καρκίνο. Ήταν φυσιολογικό να αναρωτιέμαι τι μου προκάλεσε καρκίνο, παρόλο που ποτέ δεν θα έπαιρνα καμία απάντηση. Το να παρέμενα στο παρελθόν ωστόσο, ψάχνοντας το γιατί, δεν θα με βοηθούσε. Έπρεπε απλά να το δεχτώ και να προχωρήσω στη χημειοθεραπεία. Δεν ήμουν όμως έτοιμη να το δεχτώ. Ένιωθα πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα, με τα περισσότερα να είναι αρνητικά και έντονα. Όταν ηρέμησα, άρχισα να εξετάζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου, διαπιστώνοντας πως το συναίσθημα που μου προκαλούσε όλα τα υπόλοιπα ήταν ο φόβος. Ο φόβος για το άγνωστο, ο φόβος για τον πόνο, ο φόβος του θανάτου κ.ο.κ».

Όπως εξηγεί, όλοι οι άνθρωποι αποστρέφονται τον φόβο. «Μας έχουν μάθει από παιδιά ότι ο φόβος είναι κακός και απαίσιος και ότι πρέπει να τον αποφεύγουμε. Ωστόσο, όσο περισσότερο αντιστεκόμουν στον φόβο, τόσο πιο δυνατός γινόταν. Έτσι άφησα τον εαυτό μου να τον βιώσει.

Βιώνοντας από άκρη σε άκρη όλα τα συναισθήματα που μου προκαλούσε το γεγονός ότι διαγνώστηκα με καρκίνο και αφήνοντας τον εαυτό μου να τα αισθανθεί,  δεν μπορούσαν πλέον να με τρομάξουν. Κάθισα μαζί με τον φόβο, τον βίωνα κάθε φορά που ερχόταν και μετά τον άφηνα να φύγει, αυτό ενδυνάμωνε εμένα και αποδυνάμωνε τον φόβο. γιατί κάθε φορά που ερχόταν δεν μπορούσε να με τρομάξει τόσο όσο την προηγούμενη. Έτσι, σιγά σιγά, η ψυχή μου άρχισε να ηρεμεί και να βλέπει πιο καθαρά την κατάσταση».

Πώς θα διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας όταν διαγνωστείτε με καρκίνο;

Το πιο κυρίαρχο συναίσθημα μετά την διάγνωση του καρκίνο, είναι ο φόβος. Ο φόβος παραλύει τα πάντα στο πέρασμα του και εγκλωβίζει το μυαλό σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων.

Σύμφωνα με την  Jackson, εκείνο που έχουν να κάνουν τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για πρώτη φορά είναι:

  • Να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους
  • Να τα αισθανθούν
  • Να τα αντιμετωπίσουν
  • Και να τα αφήσουν να φύγουν

«Κανείς δεν περιμένει ότι θα διαγνωστεί με καρκίνο για να είναι προετοιμασμένος από πριν. Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο, σας ενθαρρύνω να προσεγγίσετε με συμπόνια και περιέργεια τα συναισθήματα σας. Να τα αναγνωρίσετε και να τα βιώσετε, ώστε το ταξίδι στην ασθένεια να σας γίνει πιο εύκολο. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καρκίνο, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που θα τον βιώσετε», υπογραμμίζει η Jackson.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved