Υγεία Δέρματος

Φουσκάλες στο δέρμα: Τι είναι και πώς να τις αντιμετωπίσετε προτού γίνουν επικίνδυνες

Οι φουσκάλες είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά στα πόδια, λόγω της τριβής του ποδιού με το εσωτερικό των παπουτσιών. Τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο ενοχλητικές και επώδυνες, παρά επικίνδυνες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θεραπευτούν, προτού μολυνθούν.

Τι είναι η φουσκάλα;

Η φουσκάλα είναι ένα μικρό κυστίδιο γεμάτο με υγρό, που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα όταν το δέρμα ζεσταίνεται πολύ. Μπορεί να γεμίσουν με πύον, αίμα, ή υγρό. Επώδυνες φουσκάλες μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη σωματική δραστηριότητα, ειδικά όταν ανοίγονται. Σε αυτήν την περίπτωση, το εκτεθειμένο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και θα πρέπει να προστατεύεται από την τριβή και πιθανές μολύνσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας φουσκάλας;

Συνήθως πριν την εμφάνιση της φουσκάλας προηγείται ένας συνδυασμός τοπικής ερυθρότητας και πόνου. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα μικρό κυστίδιο γεμάτο με υγρό. Το συσσωρευμένο υγρό προστατεύει τους βαθείς ιστούς του δέρματος από την περαιτέρω τριβή, σχηματίζοντας ένα μικρό μαξιλάρι που απορροφά τους κραδασμούς. Όταν ανοιχτούν, μπορεί να μολυνθούν και να οδηγήσουν σε έλκος του δέρματος ή ακόμη και σε ρωγμές.

Ποιες είναι οι αιτίες των φουσκάλων;

Οι φουσκάλες προκαλούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από επαναλαμβανόμενη τριβή, που προκαλεί τελικά την αποκόλληση του επιφανειακού τμήματος του δέρματος (επιδερμίδα), για παράδειγμα στη φτέρνα, μετά από πολύωρη χρήση παπουτσιών. Οι φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν μετά από:

Α) Ηλιακό έγκαυμα ή γενικά έγκαυμα

Β) Αλλεργία από επαφή ή χημική έκθεση

Φουσκάλες δημιουργούνται περιστασιακά λόγω ορισμένων χημικών. Αυτό είναι γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής και μπορεί να επηρεάσει ορισμένα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα ακόλουθα:

  • καλλυντικά
  • απορρυπαντικά
  • διαλύτες
  • θειικό νικέλιο, που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρολυτική επίστρωση
  • βάλσαμο του Περού
  • τσιμπήματα εντόμων 
  • χημικά και δηλητήρια που χρησιμοποιούνται σε χημικούς πολέμους, συμπεριλαμβανομένων των αερίων μουστάρδας

Γ) Κρυοπαγήματα

Δ) Ασθένειες (ανεμοβλογιά, έρπης, έκζεμα, ερπητοειδής δερματίτιδα κ.ά) 

Πώς θα αποτρέψετε τις φουσκάλες;

  • Εξοπλίστε τον εαυτό σας με τα σωστά παπούτσια, καλά προσαρμοσμένα στο μέγεθός σας.
  • Λάβετε μέτρα για τον περιορισμό της υγρασίας και της θερμότητας. Μια λύση είναι η συχνή αλλαγή καλτσών μέσα στη μέρα.
  • Προσέξτε να μην φοράτε νέα παπούτσια για πολύ καιρό.
  • Σε περιοχές τριβής με παπούτσια, απλώστε σκόνη τάλκ, αλοιφή λίπανσης ή αντιθέρμανσης ή ειδικό υδροκολλοειδή επίδεσμο για φουσκάλες.
  • Όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία (για παράδειγμα στην κηπουρική) ή κάνετε κάποιο άθλημα, η τοποθέτηση σκόνης ταλκ στα χέρια μειώνει την τριβή. Η χρήση γαντιών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι να κάνω σε περίπτωση φουσκάλας;

  • Αποφύγετε να τρυπήσετε μια φουσκάλα, καθώς αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση ή να επιταχύνει τη μόλυνση. Αν η φουσκάλα είναι μεγάλη ή επώδυνη, αναζητήστε ιατρική συμβουλή, ο γιατρός θα αποφασίσει αν η φουσκάλα πρέπει να τρυπηθεί ή όχι.
  •  Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήστε την περιοχή να στεγνώσει πολύ καλά.
  • Εάν μια φουσκάλα είναι ήδη «σκασμένη», μην αφαιρέσετε το δέρμα, θα λειτουργήσει ως επίδεσμος κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
  • Εάν η σάρκα είναι εκτεθειμένη, καθαρίστε την πληγή με σαπουνόνερο και στη συνέχεια με άχρωμο αντισηπτικό. Μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα ή να το τοποθετήσετε σε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο ή έναν υδροκολλοειδή επίδεσμο που θα διευκολύνει την επούλωση.
  • Στα άτομα που έχουν διαβήτη, HIV, καρκίνο ή κάποιο καρδιακό πρόβλημα συνίσταται μεγάλη προσοχή, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος.
  • Συνιστάται επίσης σε άτομα με αρτηρίτιδα των ποδιών ή που είναι ανοσοκατεσταλμένα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση φουσκάλας. Οι κίνδυνοι λοιμώξεων είναι τότε σαφώς μεγαλύτεροι και μπορεί να είναι απαραίτητη ειδική θεραπεία για την επιτάχυνση της επούλωσης και την πρόληψη επιπλοκών.
  • Αν έχετε οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι φουσκάλες είναι αποτέλεσμα κάποιας μολυσματικής ασθένειας, για παράδειγμα του έρπη ζωστήρα ή της ανεμοβλογιάς, μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να τις σπάσετε.
  • Γενικά, αναζητήστε ιατρική συμβουλή κατά τη διάρκεια της ημέρας:

-Εάν η φουσκάλα είναι μεγάλης έκτασης (μεγαλύτερη από μισή παλάμη χεριού).

-Εάν εμφανίζονται σημάδια λοιμώξεων, όπως πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο.

-Εάν δε φαίνεται να προκαλείται από τριβή ή κάποιο έγκαυμα.

-Σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών και ανοσοκαταστολής που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τι κάνει ο γιατρός σε περίπτωση φουσκάλας;

Εάν η φουσκάλα είναι ενοχλητική, ο γιατρός μπορεί να την τρυπήσει λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα απολύμανσης και αντισηψίας της περιοχής. Στη συνέχεια, καθαρίζει την πληγή και τοποθετεί αποστειρωμένο επίδεσμο. Κατόπιν καθαρίζει την πληγή και μετά βάζει έναν αποστειρωμένο επίδεσμο. Διασφαλίζει ότι ο ασθενής του εμβολιάζεται κατά του τετάνου και, εάν είναι απαραίτητο, ενισχύει αυτό το εμβόλιο. Συνιστά θεραπεία σε περίπτωση που υπάρχουν σημάδια λοίμωξης.