Ψυχική υγεία

Φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων: Πώς να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις

Είναι συχνό φαινόμενο να καλείται κάποιος να φροντίσει ένα γηραιότερο ή και άρρωστο μέλος της οικογένειας του, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί στην πορεία εξαιρετικά δύσκολο και να τον εξαντλήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Είναι πολύ φυσιολογικό κάποιες στιγμές να αισθάνεται πιεσμένος, ανίκανος να προσφέρει περισσότερα, ή να αισθάνεται πως δεν έχει πλέον τη δύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Για να μη φτάσει στο σημείο κανείς να αισθανθεί τόσο άσχημα και για να μην αναγκαστεί να παρατήσει πρόωρα το τόσο σημαντικό αυτό έργο που προσφέρει, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι και τεχνικές για να καταφέρει να ανταποκριθεί σωματικά και ψυχικά και να βρει πάλι τις ισορροπίες του. Οι σημαντικότερες τεχνικές διαχείρισης άγχους, αποφόρτισης και ανάκτησης δυνάμεων σε αυτή την περίπτωση είναι αυτοί που ακολουθούν.

  1. Σωστή διατροφή. Αν κάποιος, δεν τρέφεται υγιεινά αργά η γρήγορα δεν θα καταφέρει να έχει την απαιτούμενη ενέργεια να αντεπεξέλθει στη φροντίδα ενός άρρωστου ή ηλικιωμένου ατόμου. Έτσι θα πρέπει το διαιτολόγιο του να συμπεριλαμβάνει τροφές που θα του προσφέρουν πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και θα αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει τα τηγανητά, τα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό.
  2. Καλός ύπνος. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζεται κανείς αρκετά το βράδυ, ιδιαίτερα αν οι υποχρεώσεις του είναι αυξημένες, όπως συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση. Επτά με οκτώ ώρες ύπνου αρκούν για να είναι κανείς ξεκούραστος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
  3. Τακτική σωματική άσκηση. Η άσκηση είναι απαραίτητη και βοηθάει στην αποβολή του στρες. Το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι οι ιδανικές μορφές άσκησης για την εκγύμναση του σώματος και την ανάταση του πνεύματος.
  4. Χρόνος για ευχάριστες δραστηριότητες. Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να έχει κανείς διάθεση και χρόνο να αφιερώσει στην προσωπική του διασκέδαση, ορισμένα διαλείμματα με δραστηριότητες που τον ευχαριστούν είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φροντίσει τον εν λόγω άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα μικρό διάλειμμα για να δει μια ταινία στην τηλεόραση, να ακούσει λίγη μουσική, να διαβάσει ένα βιβλίο ή να πάει μια βόλτα είναι επιβεβλημένα.
  5. Διαχείριση στρες. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, ένα αφρόλουτρο, οι τεχνικές σωστής αναπνοής,  αλλά και μια απλή βόλτα με το σκύλο προσφέρουν χαλάρωση από το στρες που προκαλεί η φροντίδα ενός άλλου ατόμου.
  6. Ευχάριστη παρέα. Μια συζήτηση με μια φίλη, μια βόλτα για έναν καφέ ή μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι μπορεί να αποφορτίσουν αποτελεσματικά το άτομο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να το βοηθήσουν να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του με καλύτερη διάθεση.
  7. Λογικές προσδοκίες. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και μην αισθάνεστε ενοχές. Αν έχετε κάνει ότι περνά από το χέρι σας για να καλύψετε τις ανάγκες του ατόμου που βασίζεται πάνω σας για να το φροντίσετε, αλλά πιστεύετε πως αυτό δεν αρκεί, ίσως να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή από έναν φίλο. Διαφορετικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσλάβετε κάποιο άτομο να σας βοηθά στις δουλειές ή και τη φροντίδα του ατόμου που έχει ανάγκη.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved