Υγεία στόματος

Φροντίδα στόματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να φροντίζετε σωστά το στόμα σας

Πώς μπορείτε να φροντίζετε το στόμα σας σωστά;

Εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε προβλήματα στο στόμα, προσπαθήστε να κάνετε τα εξής μόνοι σας για να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό:

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια οδοντόκρεμα φθοριούχα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας
  2. Ξεπλύνετε το στόμα σας μετά τα γεύματα και τη νύχτα. Χρησιμοποιήστε νερό ή διάλυμα χλωριούχου νατρίου 0,9% (φυσιολογικός ορός ή αλατόνερο). Μπορείτε να φτιάξετε ένα φρέσκο διάλυμα χλωριούχου νατρίου για κάθε ξέπλυμα διαλύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250 ml φρέσκο νερό. Χρησιμοποιήστε δροσερό ή ζεστό νερό – ό,τι προτιμάτε
  3. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα που μπορείτε να δείτε στο στόμα σας ή στη γλώσσα σας βουρτσίζοντας απαλά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Εάν είναι δυνατόν, να το κάνετε αυτό τακτικά, αλλά κυρίως μετά τα γεύματα και πριν από τον ύπνο
  4. Μασείστε ανανά, θα βοηθήσει στον καθαρισμό του στόματός σας. Ο ανανάς περιέχει ανανάση, η οποία είναι ένα ένζυμο (χημική ουσία) που μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των υπολειμμάτων στο στόμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ανανά ή μη ζαχαρούχο ανανά σε κονσέρβα
  5. Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, αφαιρέστε τις τη νύχτα. Καθαρίστε τις οδοντοστοιχίες με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Μουλιάστε τις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάλυμα οδοντοστοιχιών που περιέχει υποχλωριώδες νάτριο. Ξεπλύνετε πριν από τη χρήση την επόμενη ημέρα. (Μουλιάστε τις μεταλλικές οδοντοστοιχίες σε διάλυμα χλωρεξιδίνης)

Εάν έχετε πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε προβλήματα στο στόμα (για παράδειγμα, εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ή τον αυχένα), είναι καλύτερο να αυξήσετε τη συχνότητα των παραπάνω μέτρων. Για παράδειγμα, ξεπλύνετε το στόμα σας κάθε 1-2 ώρες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα στοματικά διαλύματα;

Το νερό ή ο φυσιολογικός ορός (που περιγράφεται παραπάνω) είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοματικά διαλύματα. Είναι καταπραϋντικά, δεν βλάπτουν και είναι ασφαλή για να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε.

Το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης συνιστάται μερικές φορές εάν κινδυνεύετε από μόλυνση του στόματος. Ωστόσο, κανονικά δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Περιέχει αλκοόλη η οποία μπορεί να τσούξει, ειδικά αν το στόμα σας έχει φλεγμονή. Εάν το χρησιμοποιείτε δύο φορές την ημέρα, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε ενδιάμεσα στοματικά διαλύματα με νερό ή χλωριούχο νάτριο όσο συχνά θέλετε.

Άλλα στοματικά διαλύματα, όπως διάλυμα ασκορβικού οξέος, στοματικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου ή στοματικό διάλυμα διττανθρακικού νατρίου, μπορεί να συνιστώνται από γιατρό ή νοσηλευτή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα με γλυκερίνη ή λεμόνι. Συχνά αυξάνουν την αίσθηση ξηροστομίας.

Ποια στοματικά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν αν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας;

  1. Ξηρό στόμα

Η ξηροστομία έχει διάφορες αιτίες. Απλά μέτρα, όπως η κατανάλωση συχνών γουλιών νερού και η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη, συχνά βοηθούν. Αυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις. Μερικές φορές χρησιμοποιείται τεχνητό σάλιο ή φάρμακα για τη διέγερση των σιελογόνων αδένων.

  1. Στοματική τσίχλα (Candida από το στόμα)

Η τσίχλα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα μικρόβιο ζύμης που ονομάζεται candida. Μικρός αριθμός αυτού του μικροβίου ζει συνήθως σε ένα υγιές στόμα. Συνήθως είναι ακίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερανάπτυξη της candida, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση στοματικής τσίχλας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ξηροστομία και αν είστε γενικά σε κακή κατάσταση υγείας ή έχετε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Το κλασικό σύμπτωμα είναι η ανάπτυξη λευκών κηλίδων στο στόμα. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχουν λευκές κηλίδες και οι περιοχές μέσα στο στόμα μπορεί απλώς να γίνουν κόκκινες και επώδυνες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με σταγόνες, παστίλιες ή ένα τζελ που περιέχει ένα φάρμακο κατά της πέτρας, όπως η νυστατίνη, η αμφοτερικίνη ή η μικοναζόλη. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται δισκία κατά του φουσκώματος, όπως η φλουκοναζόλη.

  1. Έλκη στο στόμα

Τα αφθώδη στοματικά έλκη είναι ο συνηθέστερος τύπος. Είναι επώδυνα και μπορεί να επανέλθουν από καιρό σε καιρό. Κάθε κρίση έλκους συνήθως υποχωρεί με τον καιρό χωρίς θεραπεία. Τα στοματικά διαλύματα και οι στεροειδείς παστίλιες μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να βοηθήσουν τα έλκη να επουλωθούν ταχύτερα.

Ορισμένες φορές αναπτύσσονται και άλλοι τύποι στοματικού έλκους. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τη θεραπεία.

  1. Κακή αναπνοή (κακοσμία του στόματος)

Στις περισσότερες περιπτώσεις επίμονης κακοσμίας του στόματος, η οσμή προέρχεται από συσσώρευση μικροβίων (βακτηρίων) μέσα στο στόμα – σε υπολείμματα τροφών, πλάκα και ασθένειες των ούλων ή σε επίστρωση στο πίσω μέρος της γλώσσας. Η καλή στοματική υγιεινή συχνά λύνει το πρόβλημα. Δηλαδή, η συνήθης στοματική φροντίδα που περιγράφεται παραπάνω, και επιπλέον (αν είναι δυνατόν) το τακτικό οδοντικό νήμα, η απόξεση του πίσω μέρους της γλώσσας και τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.

  1. Στοματική βλεννογονίτιδα

Η βλεννογονίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή και εξέλκωση του βλεννογόνου του στόματος (των βλεννογόνων). Η βλεννογονίτιδα είναι μια συχνή παρενέργεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, ιδίως της ακτινοθεραπείας που αφορά την κεφαλή και τον τράχηλο. Εμφανίζεται επειδή τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα στον εσωτερικό βλεννογόνο του στόματος επηρεάζονται από τη θεραπεία που κατευθύνεται στα ταχέως διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα. Η βλεννογονίτιδα τείνει να καλυτερεύει 2-3 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, όσο έχετε βλεννογονίτιδα είστε πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση άλλων στοματικών προβλημάτων, όπως η λοίμωξη και η ξηροστομία. Η συνήθης φροντίδα του στόματος που περιγράφεται παραπάνω, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μειώνει τη σοβαρότητα της βλεννογονίτιδας και συμβάλλει στην πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί θεραπεία για τον πόνο, την ξηροστομία και τη λοίμωξη.

  1. Πόνος στο στόμα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες πόνου στο στόμα. Μερικές φορές ο πόνος εντοπίζεται σε μια περιοχή. Μερικές φορές είναι πιο γενικευμένος στο εσωτερικό του στόματος. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία της υποκείμενης αιτίας (εάν είναι δυνατόν)
  • Τοπικά αναισθητικά σπρέι, παυσίπονα δισκία και τοπικά εφαρμοζόμενα παυσίπονα τζελ και στοματικά διαλύματα

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για ορισμένα θέματα του στόματος, αλλά οι γιατροί δεν είναι εκπαιδευμένοι να φροντίζουν τα δόντια ή τα ούλα και, επομένως, αν πιστεύετε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τα δόντια ή τα ούλα σας, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο και μην επικοινωνήσετε με τον γενικό σας ιατρό για συμβουλές.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved