Ψυχική υγεία

Φροντίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο; Σας βοηθάμε να δημιουργήσετε ένα πλάνο φροντίδας

Εάν έχετε βρεθεί ξαφνικά σε μια κατάσταση που απαιτεί από εσάς να φροντίσετε κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή οποιονδήποτε άλλον σας χρειάζεται, είναι λογικό να έχετε πολλές απορίες. Ερωτήσεις όπως, «τι ακριβώς πρέπει να κάνετε; Από πού θα βρείτε βοήθεια; Από πού πρέπει να ξεκινήσετε;», είναι μόνο μερικές από όσες θα αρχίσουν να στριφογυρίζουν στο κεφάλι σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μπορέσετε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο σωστά και κάτ΄επέκτασιν να βοηθηθείτε και εσείς οι ίδιοι, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο φροντίδας με βάση τις ανάγκες του ατόμου που θα φροντίζετε. Σημειώνεται ότι οι ανάγκες του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε το σχέδιο σας πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε πιθανότητα και κάθε λεπτομέρεια. Ωστόσο, αν ξεκινήσετε καλύπτοντας τα βασικά, θα έχετε δημιουργήσει ήδη ένα βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα κτίσετε οτιδήποτε άλλο προκύψει αργότερα.

Πώς θα δημιουργήσετε ένα σχέδιο φροντίδας;

Η δημιουργία του αρχικού σας σχεδίου φροντίδας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσετε στις ακόλουθες πέντε ερωτήσεις:

  • Ποιον φροντίζετε – έναν πολύ ηλικιωμένο γονέα, έναν άρρωστο σύντροφο, έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας με αναπηρία;
  • Τι προκάλεσε την ανάγκη για φροντίδα;
  • Η κατάσταση είναι μόνιμη ή προσωρινή;
  • Τι φροντίδα θα χρειαστεί το άτομο;
  • Εκτός από τις βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψετε, τι θέλει το αγαπημένο σας άτομο; Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι γονείς, μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητα στο σπίτι τους, αντί να μετακομίσουν στο σπίτι σας ή σε ένα γηροκομείο. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην επίτευξη αυτών των στόχων;

Όταν αρχίσετε να δημιουργείτε το σχέδιο φροντίδας, λάβετε υπόψη και τους δικούς σας στόχους, τις δικές σας ανάγκες και τον δικό σας χρόνο. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει το αγαπημένο σας πρόσωπο με συμπόνια, θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και των δύο και σίγουρα δεν θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια του. Ακολούθως, κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση οι δυο σας και εστιάστε στο τι περιμένει ο κάθε ένας από εσάς και καθορίστε τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Νοουμένου ότι το αρχικό σχέδιο είναι μόνο το πρώτο βήμα, είναι σημαντικό να επανέρχεστε, να επαναξιολογείτε την κατάσταση και να το αναπροσαρμόζετε στα νέα δεδομένα. Για δική σας ευκολία, κάντε δύο βήματα μπροστά και ζητήστε την γνώμη του γιατρού σας για το πώς θα εξελιχθεί, πιθανόν, η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, ώστε να είστε προνοητικοί και να έχετε εναλλακτικές επιλογές.