Πρόληψη και θεραπεία

Φτερνίζεστε μετά το φαγητό; Αυτός είναι ο λόγος!

Το φτέρνισμα είναι ο αέρας που εξωθείται από τους πνεύμονες μέσω της μύτης και του στόματος, με σχετικά απότομο τρόπο, όταν υπάρχει ερεθισμός στη ρινική κοιλότητα.

Οι άνθρωποι φτερνίζονται για διάφορους λόγους, όπως η έκθεση στη σκόνη, σε αλλεργιογόνα, λόγω ασθένειας ή εισπνοής ορισμένων ερεθιστικών ουσιών. Ωστόσο, μερικές φορές, φτερνίζονται και μετά το φαγητό. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. (Γιατί χάνουμε την αίσθηση της γεύσης όταν μολυνθούμε από τον κορωνοϊό;)

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι φτερνίζονται μετά το φαγητό;

Το φτέρνισμα μετά το φαγητό συμβαίνει περιστασιακά για διάφορους λόγους και συνήθως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ορισμένοι παρατηρούν ότι φτερνίζονται μετά την κατανάλωση πικάντικων φαγητών ή μετά την κατανάλωση ενός πολύ καυτερού ή μεγάλου γεύματος. Σημειώνεται ωστόσο, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που το φτέρνισμα μετά το φαγητό δεν σχετίζεται με το είδος του φαγητού, αλλά με ορισμένες ασθένειες ή εποχικές αλλεργίες. (4+1 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις εποχικές αλλεργίες)

1. Γευστική ρινίτιδα

Γευστική ρινίτιδα είναι η ρινική καταρροή που σχετίζεται με τα τρόφιμα (ρινόρροια) και προκύπτει μετά από κατάποση στερεών ή υγρών τροφών. Τις περισσότερες φορές, ο ένοχος της γευστικής ρινίτιδας είναι τα πικάντικα ή τα καυτερά φαγητά. Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός, η καταρροή και η ρινική σταγόνα.

2. Αντανακλαστικό κορεσμού

Ο συνδυασμός κορεσμού και φτερνίσματος, είναι ένα αντανακλαστικό που προκύπτει όταν το στομάχι είναι πλήρες– πολλές φορές πέραν του κανονικού- μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος. Για το αντανακλαστικό του κορεσμού, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα, ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που το επιβεβαιώνουν ως αιτία του φτερνίσματος μετά το φαγητό. (5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία)

3. Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες είναι συχνές και επηρεάζουν περίπου το 8% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μια συγκεκριμένη τροφή, την οποία θεωρεί λανθασμένα βλαβερή. Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της τροφικής αλλεργίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μάλιστα μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, στο ίδιο άτομο. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν κνησμό, ερυθρότητα, υγρά μάτια και καταρροή, ενώ όταν η μύτη τους είναι ερεθισμένη και παρουσιάζει φλεγμονή, αρχίζουν να φτερνίζονται.

Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες στους ανθρώπους είναι:

  • Αυγά
  • Ψάρι
  • Γάλα
  • Οστρακόδερμα
  • Σόγια
  • Καρύδια
  • Σιτάρι

4. Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί φτέρνισμα και κνησμό και προκύπτει από παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη, τα φυτά και τα κατοικίδια ζώα. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, αρχίζουν να φτερνίζονται.

5. Εποχικές αλλεργίες

Τα άτομα που έχουν εποχικές αλλεργίες είναι πιο πιθανόν να φτερνίζονται μετά το φαγητό, κατά την περίοδο των αλλεργιών τους. (Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχικές αλλαγές;)

6. Ιοί και ασθένειες

Οι ιοί και οι ασθένειες που προκαλούν φτέρνισμα, ωθούν τους ασθενείς, πολλές φορές, να φτερνίζονται μετά το φαγητό. Το εν λόγω σύμπτωμα υποχωρεί με την ανάρρωσή τους.

Πώς θα αποτρέψετε το φτέρνισμα μετά το φαγητό;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το φτέρνισμα μετά το φαγητό, είναι να αποφύγετε τις αιτίες που το προκαλούν, όπως τα πικάντικα τρόφιμα (πχ καυτερή πιπεριά), τα τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί και τις μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Εάν έχετε αλλεργική ρινίτιδα και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τα ερεθίσματα που προκαλούν φτέρνισμα, όπως είναι η γύρη, μιλήστε με τον γιατρό σας για αντιαλλεργικά φάρμακα. (Αλλεργίες: Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;)

Εάν συνεχίσετε να φτερνίζεστε μετά το φαγητό, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για εξετάσεις και αποκλεισμό άλλων αιτιών.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved