Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φυσικές θεραπείες για αιμορροΐδες: Απαλλαγείτε από την ταλαιπωρία

Οι αιμορροΐδες είναι επώδυνες, δυσάρεστες και δυστυχώς για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτές είναι δύσκολο να συζητήσουν το πώς θα τις αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί τρόποι και μάλιστα φυσικοί, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες-ερεθισμένες φλέβες κοντά στον πρωκτό. Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι πόνος στο ορθό, κνησμός, αιμορραγία και περιστασιακά πρησμένες φλέβες που προεξέχουν από τον πρωκτό.

Ποιοι τύποι αιμορροΐδων υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι αιμορροΐδων, οι εσωτερικές αιμορροΐδες και οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Σε ορισμένους ασθενείς μάλιστα, οι δύο αυτοί τύποι συνυπάρχουν.

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες: Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σχηματίζονται εσωτερικά κοντά στον πρωκτό και συνήθως είναι ανώδυνες. Κατά διαστήματα προκαλούν αιμορραγία κατά την αφόδευση και μερικές φορές εκκρίνουν βλέννα. Κάποιες φορές μάλιστα, ενδέχεται να προεξέχουν από τον πρωκτό.
 • Εξωτερικές αιμορροΐδες: Οι εξωτερικές αιμορροΐδες σχηματίζονται λίγο έξω από το άνοιγμα του πρωκτού και προκαλούν πρήξιμο και δυσφορία.

Γιατί σχηματίζονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες σχηματίζονται αρκετές φορές χωρίς λόγο, ωστόσο οι βασικές αιτίες σχηματισμού τους είναι:

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο να εμφανίσετε αιμορροΐδες;

 • Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες (14 γραμμάρια / 1000 θερμίδες)
 • Καταναλώστε άφθονο νερό ( 6-8 ποτήρια την ημέρα)
 • Ασκηθείτε τακτικά (150 λεπτά μέτρια άσκηση την εβδομάδα)

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες;

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα που προκαλούν οι αιμορροΐδες δοκιμάστε τις εξής φυσικές θεραπείες:

 • Κάντε λουτρό sitz: Για να ανακουφίσετε τον κνησμό και τον ερεθισμό, γεμίστε μερικά εκατοστά της μπανιέρας σας με χλιαρό νερό (όχι πολύ ζεστό) και γονατίστε ώστε να βυθίζεται στο νερό το σημείο της αιμορροΐδας για 10-15 λεπτά. Ακολούθως στεγνώστε την περιοχή με μια μαλακή πετσέτα αποφεύγοντας το τρίψιμο.
 • Πάρτε συμπληρώματα ινών: Οι ίνες προσθέτουν υγρασία στα κόπρανα διευκολύνοντας την διέλευση τους από τον πρωκτό.
 • Χρησιμοποιείστε καταπραϋντικές κρέμες: Οι καταπραϋντικές κρέμες που περιέχουν λιδοκαΐνη, υδροκορτιζόνη ή φαινυλεφρίνη, μειώνουν τον κνησμό και την φλεγμονή.

Πώς θα αποφύγετε την επιδείνωση των αιμορροΐδων;

 • Μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα: Η καθυστέρηση στην κίνηση του εντέρου συσφίγγει τα κόπρανα, αυξάνοντας αργότερα την πίεση που ασκείται στις αιμορροΐδες κατά την αφόδευση.
 • Μην κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα: Το παρατεταμένο κάθισμα στην τουαλέτα ωθεί τις αιμορροΐδες να βγαίνουν προς τα έξω και να διογκώνονται.
 • Διατηρήστε την περιοχή καθαρή: Καθαρίστε καλά την περιοχή του πρωκτού σας χρησιμοποιώντας υγρά μαντιλάκια ή ένα βαμβακερό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό. Για να αποφύγετε τον ερεθισμό χρησιμοποιείστε τζελ με αλόη βέρα.