Άσκηση και Υγεία, Παιδί

Φυσική δραστηριότητα σε παιδιά 0-5 ετών

Που πρέπει να επικεντρώνεται η φυσική δραστηριότητα στις μικρές ηλικίες;

Η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα εστιάζει στη διασκέδαση. Εάν τα παιδιά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, είναι πιο πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Οι σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν τα παιδιά θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να κινηθούν καλά και θα τους δώσουν την ευκαιρία να κοινονικοποιηθούν.

Φυσική δραστηριότητα σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών:

Τα μωρά ηλικίας 0-12 μηνών χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για ελεύθερη κίνηση και παιχνίδι στο πάτωμα, αρκεί να μπορούν να το κάνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει το παιδί σας να εξερευνήσει και να αναπτύξει δεξιότητες όπως να φτάσει, να κυλήσει, να καθίσει, να σέρνεται, να σηκωθεί και να περπατήσει είναι πολύ σημαντικό. Το παιδί σας μπορεί να είναι ενεργό εντός ή εκτός σπιτιού. Όμως, το να είναι έξω μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για χρήση μεγάλων μυών, δημιουργικής απασχόλησης και εκμάθηση περιβάλλοντος.

  • Πριν το μωρό μπορεί να περπατήσει:

Ακόμα και σε μικρά μωρά αρέσει το παιχνίδι. Μια μεγάλη κουβέρτα στο πάτωμα (ή στο γρασίδι έξω) μπορεί να είναι ένα ασφαλές, καθαρό και φιλόξενο μέρος για τα μωρά να σηκώνουν το κεφάλι τους, που παίζεει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν ισχυρούς μύες. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθει το μωρό να κυλά, να σέρνεται και να κάθεται. Εάν βάζετε ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο λίγο μακριά, ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει μια επιπλέον προσπάθεια για να το φτάσει. Μερικές ιδέες παιχνιδιών περιλαμβάνουν: πλαστικά δοχεία με πράγματα που κουδουνίζουν μέσα, φωτεινά χρώματα, σχέδια κουκκίδων, τετραγώνων ή αστεριών, λαμπερές επιφάνειες, μεταβαλλόμενες υφές και διαφορετικοί ήχοι μπορούν επίσης να ενδιαφέρουν το παιδί σας. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιτάξει, να χτυπήσει, να φτάσει ή να μετακινηθεί στον ήχο – δοκιμάστε να μιλήσετε, να τραγουδήσετε και να παίξετε. Εάν βάζετε το μωρό σας στο πάτωμα, απλώς θυμηθείτε να αναζητήσετε πιθανούς κινδύνους στο επίπεδο του μωρού. Μείνετε με το μωρό σας για να διατηρήσετε τα πράγματα ασφαλή.

  • Όταν το μωρό αρχίζει να περπατά

Μόλις το παιδί σας ξεκινήσει να βαδίζει, μπορείτε να το ενθαρρύνετε απλά αφήνοντάς το να κινείται συχνά. Αυτό σημαίνει άφθονο χρόνο εκτός του καροτσιού. Αυτή είναι μία ευκαιρία να αναζητήσετε αντικείμενα και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την κίνηση – για παράδειγμα, παιχνίδι στην παιδική χαρά.

Φυσική δραστηριότητα σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών:

Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται άφθονο ελεύθερο χρόνο και χώρο για να τρέχουν και να παίζουν. Οι αυλές, οι παιδικές χαρές, οι άδειοι αθλητικοί χώροι, τα πάρκα, και η παραλία είναι όλα υπέροχα μέρη για παιδιά αυτής της ηλικίας. Χρησιμοποιήστε μεγάλες, μαλακές μπάλες για εξάσκηση στο να πιάνουν, να χτυπούν, να πηδάνε και να κλωτσάνε. Όταν οι χώροι δεν είναι ασφαλείς για μπάλες, μερικές τυλιγμένες κάλτσες μπορεί να είναι καλές για αυτήν τη δραστηριότητα. Συνθέστε παιχνίδια που περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους κίνησης. Για παράδειγμα, ζητήστε από το παιδί σας να κυνηγήσει φούσκες, να περπατήσει κατά μήκος μιας γραμμής, να μαζέψει κοχύλια και να πηδήξει πάνω από λακκούβες ή ρωγμές στο έδαφος. Παίξτε διαφορετικά είδη μουσικής ή κάντε ήχους με τη φωνή ή κάποιο όργανο. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει το χορό και την αίσθηση του ρυθμού. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο, αφήστε το να προσπαθήσει να μάθει να κάνει ποδήλατο – φυσικά υπό την επίβλεψή σας. Μπορεί επίσης να απολαμβάνει να παίζει με παιχνίδια ώθησης όπως φορτηγά και καροτσάκια κούκλας. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι μερικές φορές και περπατήστε σε κοντινά μέρη όπως το μανάβικο, το πάρκο ή τα καταστήματα. Θα μπορούσατε ακόμη και να δοκιμάσετε να πάτε χωρίς το καροτσάκι.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί σας ένα οργανωμένο άθλημα;

Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο είναι η απλή απάντηση. Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε (αναζητήσετε ένα μη ανταγωνιστικό άθλημα για αρχή). Ορισμένα αθλήματα προσφέρουν τροποποιημένες εκδοχές για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να είναι μαθήματα χορού, γυμναστικής ή κολύμβησης. Τα τροποποιημένα προγράμματα αθλητισμού και κατώτερης σωματικής άσκησης συνήθως επικεντρώνονται στην εισαγωγή των παιδιών σε δομημένα, οργανωμένα αθλήματα, στην ανάπτυξη σωματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ανάδειξη όλων αυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα μικρά παιδιά για τέλεια τεχνική ή την νίκη. Είναι πιο σημαντικό για αυτά να μάθουν να παίζουν για διασκέδαση, να είναι ενεργά και να προσπαθούν. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για κάποια οργανωμένη δραστηριότητα, θα μπορούσατε να μιλήσετε με άλλους γονείς σχετικά με διάφορες σχολές ή σωματεία στην περιοχή σας. Επίσης, μιλήστε με άτομα στο πρόγραμμα, ακόμη και με τον προπονητή, για την ηλικιακή ομάδα του παιδιού σας. Πηγαίνετε και παρακολουθήστε άλλα παιδιά να παίζουν. Ένα σημάδι ενός καλού προγράμματος είναι τα παιδιά να διασκεδάζουν.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Australian Bureau of Statistics (2012). Children’s participation in cultural and leisure activities, Australia, April 2009: Organised sport [Cat. no. 4901.0]. Canberra: ABS. Retrieved 20 April 2020 http://www.abs.gov.au/ausstats/[email protected]/mf/4901.0.

Australian Government Department of Health (2019). Australia’s physical activity and sedentary behaviour guidelines and the Australian 24-hour movement guidelines. Canberra: Commonwealth of Australia. Retrieved 20 April 2020 https://www1.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/health-pubhlth-strateg-phys-act-guidelines.

Eime, R.M., Casey, M.M., Harvey, J.T., Charity, M.J., Young, J.A., & Payne, W.R. (2015). Participation in modified sports programs: A longitudinal study of children’s transition to club sport competition. BMC Public Health, 15, 649. doi: 10.1186/s12889-015-2012-y. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-015-2012-y

Hnatiuk, J.A., Salmon, J., Hinkley, T., Okely, A.D., & Trost, S. (2014). A review of preschool children’s physical activity and sedentary time using objective measures. American Journal of Preventive Medicine, 47(4), 487-497 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25084681/

Kreichauf, S., Wildgruber, A., Krombholz, H., Gibson, E.L., Vögele, C., Nixon, C.A., Douthwaite, W., Moore, H.J., Manios, Y., Summerbell, C.D., & ToyBox-study group (2012). Critical narrative review to identify educational strategies promoting physical activity in preschool. Obesity Reviews, 13, 96-105 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22309068/