Πρόληψη και θεραπεία

Φυσικοί τρόποι που σας ανακουφίζουν από γρίπη και κρυολόγημα

Μπήκε το φθινόπωρο και θα αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης και ιώσεων. Παρότι το εμβόλιο για τη γρίπη μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης, εντούτοις υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο ασθένειας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ούτε για το κρυολόγημα, ούτε για τη γρίπη κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την διάρκεια της ασθένειας και να διευκολύνουν τα συμπτώματα που προκαλεί. Πέραν όμως από τα φάρμακα, υπάρχουν και πολλές φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν τα συμπτώματα, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

Ποιες φυσικές θεραπείες διευκολύνουν τα συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος;

1. Ξεκούραση

Μπορεί η ξεκούραση να ακούγεται ως μια κλασική συμβουλή, αλλά έχετε σημαντικό λόγο να την ακολουθήσετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο ξεκουράζεστε, το σώμα κατευθύνει την ενέργεια του προς την καταπολέμηση των μικροβίων και ως εκ τούτου η ασθένεια μειώνεται σε διάρκεια.

2. Βιταμίνη C

Η δύναμη της βιταμίνης C κατά του κρυολογήματος και της γρίπης παραμένει ακόμη ασαφής, ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά μια μέρα. Επιπρόσθετα μια ανάλυση πολλαπλών μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά βιταμίνη C 200 mg είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Τονίζεται ότι η λήψη βιταμίνης C μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν αποδεικνύεται χρήσιμη.

3. Ψευδάργυρος

Ορισμένες  μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση των ιών, ενώ μπορεί να μειώσει την διάρκεια της ασθένειας και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Για να δράσει ο ψευδάργυρος πρεπει να λαμβάνεται τουλάχιστον για πέντε συνεχόμενες μέρες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την FDA δεν πρεπει να χρησιμοποιούνται ρινικά προϊόντα ψευδαργύρου για το κρυολόγημα, γιατί ενέχουν κίνδυνο απώλειας της όσφρησης.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο καταπολεμά τα μικρόβια. Μια μελέτη διαπιστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στην πρόληψη του κρυολογήματος όταν λαμβάνονται καθημερινά.

5. Κοτόσουπα

Η σούπα κοτόπουλου μειώνει τα συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος με διάφορους τρόπους: (1) Η εισπνοή του ατμού διευκολύνει την βουλωμένη μύτη (2) αντικαθιστά τα υγρά που χάνει ο ασθενής και αποτρέπει την αφυδάτωση και (3) ο ζεστός ζωμός ανακουφίζει τον πονόλαιμο.

6. Ζεστό τσάι

Το ζεστό τσάι λειτουργεί όπως η σούπα. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο, ανοίγει τα ιγμόρεια και αποτρέπει την αφυδάτωση.

7. Εισπνοή ατμού

Η εισπνοή ατμού καθαρίζει και ανοίγει τα ιγμόρεια ανακουφίζοντας τους ασθενείς με βουλομένη μύτη και καταρροή. Όταν κάνετε ένα ζεστό ντους φροντίστε να αναπνέετε βαθιά τον ατμό.

8. Αλοιφή μενθόλης

Η βουλωμένη μύτη δημιουργεί μια άβολη κατάσταση στον ασθενή. Ως εκ τούτου, η χρήση αλοιφής με μενθόλη είναι πολύ βοηθητική στην αποσυμφόρηση. Βάλτε λίγη αλοιφή κάτω από τη μύτη και όχι μέσα, στο στήθος ή τον λαιμό σας. Η μενθόλη ανακουφίζει τον βήχα και αποφράσσει τα ρινικά περάσματα.

9. Δοχείο Νέτι

Χρησιμοποιείστε ένα δοχείο Νέτι γεμάτο με χλιαρό αλατόνερο για να αποστραγγίσετε την βλέννα που έχει συσσωρευθεί τα ιγμόρειά σας. Έρευνες δείχνουν ότι τα δοχεία Νέτι μειώνουν μερικά από συμπτώματα που προκαλεί το κρυολόγημα, όπως η συμφόρηση, η πίεση και ο πόνος στο πρόσωπο.

10. Γαργάρα με αλατόνερο

Η γαργάρα με αλατόνερο βελτιώνει τον πονόλαιμο, μειώνοντας το πρήξιμο του λαιμού  και απομακρύνοντας παράλληλα τα μικρόβια. Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια της μέρας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Natural Cold and Flu Remedies https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cold-and-flu-remedies

NATURAL MEDICINES https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

The effects of oral administration of (—)-menthol on nasal resistance to airflow and nasal sensation of airflow in subjects suffering from nasal congestion associated with the common cold https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2042-7158.1990.tb06625.x

Saline Sinus Rinse Recipe https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/saline-sinus-rinse-recipe