Ορθοπαιδικά

Φυσικοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για τον πόνο στη μέση;

Μία συγκεκριμένη παθολογία, που ονομάζεται οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, αντιμετωπίζεται μερικές φορές με χειρουργική επέμβαση. Αλλά η φυσικοθεραπεία λειτουργεί εξίσου καλά και συνοδεύεται από λιγότερες ανεπιθύμητες επιπλοκές – ορισμένες από αυτές απειλητικές για τη ζωή – από ό,τι η χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine. Στένωση σημαίνει σµίκρυνση. Στην οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, ο χώρος μέσα στο κατώτερο τμήμα του σπονδυλικού σωλήνα έχει στενέψει. Αυτό ασκεί πίεση στον νωτιαίο μυελό και στα νεύρα που εκτείνονται από τους οσφυϊκούς σπονδύλους, τα πέντε οστά μεταξύ του θώρακα και της λεκάνης που αποτελούν το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στένωση προκύπτει συνήθως από εκφύλιση των δίσκων, των συνδέσμων ή οποιασδήποτε από τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη και δυνητικά αναπηρική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;

  1. πόνος στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και στο άνω μέρος του μηρού που δεν μετακινείται προς τα κάτω στο πόδι (όπως ο πόνος της ισχιαλγίας)
  2. πόνος με την ορθοστασία ή το περπάτημα που βελτιώνεται αν καθίσετε
  3. πόνος που χειροτερεύει όταν σκύβετε προς τα πίσω και γίνεται λιγότερο έντονος αν σκύψετε προς τα εμπρός.

Μια επέμβαση γνωστή ως αποσυμπίεση ή πεταλεκτομή γίνεται μερικές φορές για να ανακουφιστεί ο πόνος της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης. Αφαιρεί δομές που πιέζουν τα νεύρα και συμβάλλουν στα συμπτώματα. Αλλά και η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτού του τύπου πόνου στη μέση.  Για να συγκρίνουν αυτές τις δύο θεραπείες, οι ερευνητές προσέλαβαν 169 άνδρες και γυναίκες της περιοχής του Πίτσμπουργκ με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση. Όλοι συμφώνησαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και κατάλαβαν ότι οι μισοί θα χειρουργούνταν αμέσως, ενώ οι μισοί θα συμμετείχαν αρχικά σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είδαν οφέλη ήδη 10 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση ή την έναρξη της φυσικοθεραπείας. Ο πόνος στη μέση τους συνέχισε να μειώνεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ η σωματική τους λειτουργία συνέχισε να βελτιώνεται. Δύο χρόνια αργότερα, δεν υπήρχε διαφορά στον πόνο ή τη σωματική λειτουργία μεταξύ των ομάδων χειρουργικής επέμβασης και φυσικοθεραπείας. Είκοσι δύο συμμετέχοντες στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης (25%) παρουσίασαν επιπλοκές που σχετίζονταν με τη χειρουργική επέμβαση, όπως επαναληπτική χειρουργική επέμβαση ή λοίμωξη που σχετιζόταν με τη χειρουργική επέμβαση, ενώ οκτώ από αυτούς στην ομάδα της φυσικοθεραπείας (10%) ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων ως επιπλοκή.

Ζυγίζοντας τις θεραπευτικές επιλογές για τον πόνο στη μέση

Για τους περισσότερους ανθρώπους με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, δεν υπάρχουν αυστηροί και σταθεροί κανόνες για την επιλογή της σωστής θεραπείας, ιδίως όταν αποφασίζουν αν θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τον πόνο στην οσφυϊκή μοίρα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσφέρουν κάποια καθοδήγηση. Αρχικά, η θεραπεία της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης για την ανακούφιση του πόνου στη μέση περιλαμβάνει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν συντηρητικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μερικές φορές ενέσεις κορτικοστεροειδών στη σπονδυλική στήλη. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά το επόμενο βήμα. Αυτό είναι λογικό με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των Annals υποδεικνύουν ότι τα άτομα με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, αναφέρει ο Dr. Jeffrey N. Katz, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε ένα κύριο άρθρο που σχολιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης. Εάν η φυσικοθεραπεία δεν λειτουργήσει όσο καλά αναμενόταν για την ανακούφιση του πόνου στη μέση, η απόφαση για το πότε θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να καθοδηγείται από τις προτιμήσεις του ατόμου, λέει ο Δρ Katz. Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί άμεση χειρουργική επέμβαση εάν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στα νεύρα που:

  1. οι μύες γύρω από τη λεκάνη ή τα άνω άκρα γίνονται αδύναμοι
  2. καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
  3. ο πόνος δεν μπορεί να ελεγχθεί με ισχυρά φάρμακα.

Όταν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η επέμβαση που εκτελείται είναι συνήθως η πεταλεκτομή. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος του οστού στο πίσω μέρος του σπονδύλου όπου βρίσκεται η στένωση. Έτσι ανοίγει περισσότερος χώρος για τα νωτιαία νεύρα. Η πεταλεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας μικροσκοπικής τομής και να καθοδηγείται με βίντεο από μια μικροσκοπική κάμερα. Μερικές φορές υπάρχει τόσο μεγάλη στένωση που μια απλή πεταλεκτομή δεν θα είναι αρκετή για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί πεταλεκτομή με σπονδυλοδεσία. Εκτός από την αφαίρεση μιας ή περισσότερων οστικών πλακών, ο χειρουργός αφαιρεί δίσκους και άλλους ιστούς και στη συνέχεια σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη με ειδικό υλικό. Η πεταλεκτομή από μόνη της είναι εξίσου αποτελεσματική με τη σπονδυλοδεσία, και έτσι είναι η προτιμώμενη επιλογή όταν είναι δυνατόν να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Surgery Versus Nonsurgical Treatment of Lumbar Spinal Stenosis https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M14-1420?articleid=2214174&

Back Pain: Finding solutions for your aching back https://www.health.harvard.edu/pain/back-pain-finding-solutions-for-your-aching-back

Physical therapy as good as surgery and less risky for one type of lower back pain https://www.health.harvard.edu/blog/physical-therapy-as-good-as-surgery-and-less-risky-for-one-type-of-lower-back-pain-201504097863